The Road (O Δρόμος) (2009)

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

The Road (O Δρόμος) (2009)

Ανάρτησηαπό Ίζι » 01 Ιουλ 2013, 14:45

Image

Τίτλος: The Road
Ελληνικός Τίτλος: Ο Δρόμος
Έτος παραγωγής: 2009
Σκηνοθέτης: John Hillcoat
Σενάριο: Cormac McCarthy (μυθιστόρημα), Joe Penhall (σενάριο)
Ηθοποιοί: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall
Διάρκεια: 111'
imdb

Υπόθεση
Ένας πατέρας μαζί με τον μικρό του γιο προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ έναν διαλυμένο πλανήτη, και να φτάσουν στη θάλασσα, όπου ελπίζουν ότι θα βρουν ασφάλεια, τροφή και ελπίδα.

Image

Άποψη
Ο Δρόμος του Cormac McCarthy, το μυθιστόρημα στο οποίο βασίζεται αυτή η συγκλονιστική ταινία, θεωρείται ήδη ένας σημαντικός εκπρόσωπος της μετα-αποκαλυπτικής λογοτεχνίας. Δεν ξέρω κατά πόσο η ταινία είναι πιστή στο βιβλίο, όμως είναι για μένα μια από τις ωραιότερες ταινίες που πραγματεύονται το θέμα της επιβίωσης σε έναν κατεστραμμένο κόσμο.

Στον κόσμο της ταινίας έχουν περάσει κάποια χρόνια από την καταστροφή, δεν επιζεί κανένα ζώο, δεν φυτρώνει πια τίποτε, ενώ συχνοί σεισμοί ταράζουν τη γη. Οι λίγοι άνθρωποι που έχουν απομείνει χωρίζονται σε «καλούς» και «κακούς» ή μάλλον κυνηγούς και θηράματα, με τους πρώτους να τρέφονται από τους δεύτερους. Ο κανιβαλισμός παρουσιάζεται με έντονο ρεαλισμό, και ωμότητα που σοκάρει και θλίβει.

Σ’ αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, παρακολουθούμε την υπερπροσπάθεια ενός πατέρα να οδηγήσει τον μικρό του γιο στα νότια, στη θάλασσα όπου, ελπίζει, το κλίμα θα είναι καλύτερο και οι πιθανότητες επιβίωσής τους περισσότερες. Ο μικρός, έχοντας γεννηθεί σ’ αυτόν τον θεοσκοτεινό, εχθρικό πλανήτη, μεγαλώνει μαθαίνοντας ότι ο ίδιος και ο πατέρας του ανήκουν στους «καλούς» που ποτέ δεν θα βλάψουν τους άλλους, κι ότι η αυτοκτονία είναι μια σωστή κι εύκολη διέξοδος σε περίπτωση που ποτέ τους βρεθούν στη θέση του θύματος.

Και πράγματι, ο θεατής αναγκάζεται να συμφωνήσει με τους ήρωες, στον ήδη διαλυμένο και ξεχασμένο απ’ τον θεό κόσμο, η παραίτηση φαντάζει εύκολη κι ανώδυνη. Όμως, αυτός ο ανώνυμος άντρας έχει τεράστιο πείσμα και το πιο ισχυρό κι ευγενές κίνητρο.

Image

Η ταύτιση του θεατή με τους ήρωες είναι αναπόφευκτη – είναι απ’ τους λίγους εναπομείναντες καλούς (χρησιμοποιώ τον όρο συμβατικά) ανθρώπους ανάμεσα σε στρατιές βίαιων κανίβαλων. Έτσι, η αγωνία για τη μοίρα τους ξεπερνά αυτήν που προκαλούν τα περισσότερα θρίλερ και έργα τρόμου. Ο Δρόμος δεν χρειάζεται ζωντανούς-νεκρούς, αίμα και απότομες σκηνές για να τρομάξει. Αρκεί το ίδιο το φοβερό σκηνικό του ρημαγμένου, νεκρού πλανήτη, η βαριά ατμόσφαιρα και οι απειλές του τρομερού κρύου, της αρρώστιας, της ασιτίας, των κανιβάλων. Τρομακτικά είναι και τα ερωτήματα στα οποία καλείται ο θεατής να απαντήσει: κατά πόσο η ίδια η ύπαρξη του πολιτισμού μάς επιτρέπει να είμαστε ηθικοί, καλοί και δίκαιοι χωρίς μεγάλο κόστος, και πού θα πήγαιναν αυτές μας οι αρετές, αν ο πολιτισμός μας κατέρρεε και η φύση σταματούσε να μας τρέφει; Με ποιους θα ήμασταν; Με τα καλά θύματα ή τους κακούς θύτες;

Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών είναι υπέροχες και η μουσική από τους Nick Cave και Warren Ellis υποβλητική. Σχετικά με το τέλος (μόνο αν το έχετε δει)

(Η ταινία μου θύμισε αρκετά το κόμικ του Αρκά Μετά την Καταστροφή, κυρίως στον τρόπο απεικόνισης του διαλυμένου κόσμου, αλλά και σε λεπτομέρειες όπως π.χ. το πιάνο και το βιβλίο ως πικρές υπενθυμίσεις του χαμένου πολιτισμού.)

trailer

Τελευταία αλλαγή από Ίζι στις 01 Ιουλ 2013, 15:06, στο σύνολο 2 αλλαγές.
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Χόλντεν
Μύστης
Αναρτήσεις: 72
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 21:31

Re: The Road (O Δρόμος) 2009

Ανάρτησηαπό Χόλντεν » 01 Ιουλ 2013, 15:03

Ωραία παρουσίαση Ιζι. Έχω διαβάσει το βιβλίο και μέχρι στιγμής έχω αναβάλει επίτηδες την ταινία παρόλο που είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετική και πιστή στο βιβλίο, αφού λόγω του ύφους και της υπόθεσης δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Πάντως το βιβλίο ήταν ότι πιο καταθλιπτικό έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια, πολύ βαρύ και δεν είμαι και πατέρας, πιστεύω ότι όποιος είναι γονιός θα θλίβει ακόμη πιο πολύ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι μεγάλης αξίας, χρειάζεται και αυτό το ύφος απλά καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Συνιστάται σε όσους ψάχνουν κάτι α τους ταρακουνήσει.

Σε ότι αφορά το τέλος
μου είχε μαυρίσει τόσο πολύ την ψυχή που παρόλο που ήταν αισιόδοξο, έστω και ως υπόνοια, δεν κατάφερε να υπερσκελίσει σε εμένα τουλάχιστον τα αρνητικά συναισθήματα που μου είχε ήδη δημιουργήσει.
...you are fighting for the biggest nothing in history!

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: The Road (O Δρόμος) 2009

Ανάρτησηαπό Ίζι » 01 Ιουλ 2013, 15:13

Χόλντεν διάβασα την παρουσίασή σου και κατάλαβα ότι το βιβλίο και η ταινία όντως δεν πρέπει να έχουν μεγάλες διαφορές. Σίγουρα θα το διαβάσω. Συμφωνώ ότι για τους γονείς μικρών παιδιών πρέπει να είναι πολύ πιο βαρύ και καταθλιπτικό. Ήταν συγκλονιστική η ευθύτητα και η ειλικρίνεια του πατέρα όταν μιλούσε στον γιο του, χωρίς να προσπαθεί να τον προστατέψει απ' όλα αυτά τα σκληρά θέματα (και θεάματα) απ' τα οποία οι γονείς προφυλάσσουν τα παιδιά τους. Άσε που κάθε τρεις και λίγο
κολλούσε το όπλο στο κεφάλι του μικρού, έτοιμος να τον σκοτώσει ο ίδιος για να μην τον πιάσουν οι κανίβαλοι :λυγμ:
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3438
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: The Road (O Δρόμος) 2009

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 01 Ιουλ 2013, 16:50

δοκίμασα κι εγώ να το διορθώσω και δεν ξέρω γιατί δεν δουλεύει.. θα το δω..

:ανέκφραστος:
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Ονειρευτής
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 296
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 21:35

Re: The Road (O Δρόμος) 2009

Ανάρτησηαπό Ονειρευτής » 03 Ιουλ 2013, 21:32

Είδα την ταινία μετά την παρουσίαση της Ίζι, και μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Πολύ καλές ερμηνείες, και ευχάριστη έκπληξη για μένα η απρόσμενη παρουσία του Robert Duvall.
Πολύ καλή η σκηνοθετική αντίληψη του John Hillcoat και ειδική μνεία στην Charlize Theron που την θεωρώ ως μια ηθοποιό με πολύ μεγάλες δυνατότητες.
Για τη συμβολή τώρα του Nick Cave, τι να πω ... απλά ...για ακόμα μια φορά ... :προσκυνώ:

Κλείνω μ' ένα απόσπασμα από την ταινία που ξεχώρισα.
Του λέω: "Όταν ονειρεύεσαι άσχημα πράγματα ... σημαίνει ότι το πολεμάς, ότι ζεις ακόμα.
Όταν ονειρευτείς κάτι καλό ... τότε πρέπει ν' ανησυχήσεις".
So come up to the lab, and see what's on the slab, I see you shiver with anticipation.
But maybe the rain, is really to blame, so I'll remove the cause ... but not the symptom.

Αβατάρι χρήστη
Αξία
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 211
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 21:36
Θέση: Θεσσαλονίκη

Re: The Road (O Δρόμος) 2009

Ανάρτησηαπό Αξία » 17 Ιουλ 2013, 21:17

Εξαιρετική ταινία που ακολουθεί το βιβλίο και νομίζω μας περνάει κάτι από την φωνή του συγγραφέα.Εγώ το τέλος το βρήκα μάλλον αισιόδοξο.


Επιστροφή “δεκαετία του 2000”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 1 επισκέπτες