Δέκατη Εντολή (2004-2007) (2015- )

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Δέκατη Εντολή (2004-2007) (2015- )

Ανάρτησηαπό Ίζι » 23 Μάι 2013, 12:22

Image

Τίτλος: Δέκατη Εντολή
Έτος παραγωγής: 2004-2007
Σκηνοθέτης: Πάνος Κοκκινόπουλος
Σενάριο: Βασίλης Ρίσβας, Δήμητρα Σακαλή, Έλενα Σολωμού κ.ά
Ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνίου, Κάτια Νικολαϊδου, Σωκράτης Αλαφούζος, Μπέσυ Μάλφα, Πέγγυ Τρικαλιώτη, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Καριοφυλλιά Καραμπέτη

Υπόθεση
Η σειρά αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια, με το σενάριο του καθενός να βασίζεται (αλλά πολύ χαλαρά) σε κάποιο έγκλημα που απασχόλησε στο κοντινό ή μακρινό παρελθόν την κοινή γνώμη. Το επίκεντρο βρίσκεται στις οικογενειακές και τις ερωτικές σχέσεις, όμως θίγονται και πολλά άλλα θέματα όπως ο εθισμός σε αλκοόλ, ναρκωτικά και τζόγο, ο σχολικός εκφοβισμός, οι επαρχιώτικες νοοτροπίες και οι συνέπειές τους κ.ο.κ.

Image

Ο Κόκκινος Κύκλος, η Δέκατη Εντολή και ο Τρίτος Νόμος είναι οι τρεις δραματικές-αστυνομικές σειρές του Πάνου Κοκκινόπουλου που προβάλλονταν επί χρόνια στην ελληνική τηλεόραση. Στέκομαι στη Δέκατη Εντολή γιατί θεωρώ ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη και καλογυρισμένη από τις τρεις, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μοτίβα και τεχνικές σε κάθε επεισόδιο που δένουν άψογα και συμβάλλουν σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Προκειμένου να αφηγηθεί τις ιστορίες του, ο Πάνος Κοκκινόπουλος χρησιμοποιεί κάθε φορά έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες ως αφηγητή, ασυνήθιστες γωνίες λήψης, έντονα χρώματα ή ασπρόμαυρα καρέ, flash-back και πολλή μουσική.

Οι ίδιες οι ιστορίες, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ερμηνείες και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, δημιουργούν μια έντονα καταθλιπτική, και άλλο τόσο γοητευτική ατμόσφαιρα, που επηρεάζει τον θεατή. Εξαίρεση αποτελούν κάποια κωμικά επεισόδια, που απομακρύνονται κάπως απ’ το γενικό ύφος της σειράς.

Και τις τρεις σειρές του ο Πάνος Κοκκινόπουλος τις έχει ντύσει με εκπληκτική μουσική από μπάντες όπως οι Madrugada, Blackfield, Placebo, Alice in Chains, Nirvana, Black Heart Procession, The Walkabouts κ.ά. Σε συνέντευξή του στο ηλεκτρονικό περιοδικό OneMan είπε: "Πήγαινα στις συναυλίες του David Eugene Edwards (σ.σ. τραγουδιστή των 16 Horsepower και Wovenhand που έβαζε κατά κόρον στον Κόκκινο Κύκλο) κι έρχονταν όλοι και με ευχαριστούσαν που έμαθαν από μένα τη μουσική του. Η αλήθεια είναι πως τους 16 Horsepower μου τους σύστησε η κόρη μου, όταν ήταν σε μια φάση που άκουγε τέτοια."

Έχω δει όλα τα επεισόδια της Δέκατης Εντολής πάνω από μια φορά. Τα 10 αγαπημένα μου, με τυχαία σειρά, είναι τα εξής:

Ο Έκπτωτος
Χωρίς Επιστροφή
Το Σημάδι
Τα Γενέθλια
Οι Αρραβώνες
Ορφανή Μητρός
Το Χρώμα του Μίσους
Παγωμένο Βλέμμα
Ψίθυροι
Σκοτεινή Θάλασσα
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Μαργαρίτα
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 225
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 18:54
Θέση: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Δέκατη Εντολή (2004-2007)

Ανάρτησηαπό Μαργαρίτα » 23 Μάι 2013, 12:41

Πολύ καλή σειρά και οι άλλες δύο του Κοκκινόπουλου πολύ καλές αλλά πράγματι κι εγώ πιστεύω η 10η εντολή ήταν η καλύτερη απο όλες.Έχω ξενυχτήσει πολλές φορές για να δω κάποιο επεισόδιο .Μαθαίναμε την κάθε ιστορία σιγά σιγά και με τρόπο που να προκαλεί ακόμα περισσότερη αγωνία , η μουσική εκπληκτική , οι περισσότερες ιστορίες πολύ καλές και με ενδιαφέρον ...Μακάρι να ξαναδούμε κάτι παρόμοιο :πάνω:
Και οι τίτλοι αρχής της σειράς πετυχημένοι :


Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: Δέκατη Εντολή (2004-2007)

Ανάρτησηαπό Ίζι » 23 Μάι 2013, 13:48

Στο παρελθόν υπήρχαν χρήματα για καλές παραγωγές (και για τηλεπαιχνίδια, ριάλιτι, λαμπερά shows με σημαντικά έπαθλα κ.λπ.). Ο Τρίτος Νόμος κόπηκε λόγω κρίσης μετά από λίγα μόνο επεισόδια. :(
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Φαίη
Μύστης
Αναρτήσεις: 80
Εγγραφή: 02 Απρ 2013, 12:45
Θέση: Ιωάννινα

Re: Δέκατη Εντολή (2004-2007)

Ανάρτησηαπό Φαίη » 23 Μάι 2013, 19:59

Κι εμένα μού αρέσει πολύ η δουλειά του Κοκκινόπουλου, τη θεωρώ πρωτοποριακή και ξεχωριστή. Επίσης μού αρέσουν και οι πιο κωμικές σειρές του (''Μαύρα Μεσάνυχτα'', '' Αχ και να' ξερες'').

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: Δέκατη Εντολή (2004-2007)

Ανάρτησηαπό Ίζι » 01 Μάρ 2015, 10:30

Η φετινή τηλεοπτική σεζόν μας επιφύλαξε μια έκπληξη: Την επιστροφή της 10ης Εντολής, οκτώ χρόνια μετά τη λήξη της. Νομίζω ότι αυτό δεν το έχω δει ποτέ ξανά στην τηλεόραση, ούτε στην ελληνική ούτε στην ξένη – δηλαδή να επιστρέφει μια σειρά με τους ίδιους συντελεστές, τους ίδιους λίγο-πολύ ηθοποιούς μαζί με κάποιες νέες προσθήκες, την ίδια εισαγωγή, το ίδιο σκηνοθετικό ύφος. Μια αληθινή, άκρως νοσταλγική αναβίωση!

Αν υπάρχει κάποια διαφορά είναι ότι τα νέα επεισόδια είναι περισσότερο βίαια, με πιο τολμηρές ερωτικές σκηνές. Έχουν προστεθεί πολλά εκπληκτικά τραγούδια στη μουσική υπόκρουση, ακούγονται όμως και τα παλιά εκείνα κομμάτια που σε πολλών ανθρώπων τη μνήμη συνδέονται άρρηκτα με τη σειρά. Ποιος δεν βυθίστηκε στη θλίψη μιας τελικής σκηνής, όπου όλα έχουν πάει στραβά για τους ήρωες, με soundtrack το σπαρακτικό muddy river of loneliness;

Τα νέα επεισόδια είναι απολύτως αντάξια της φήμης της σειράς. Ειδικά το πρώτο, με θέμα το trafficking, είναι μια απ' τις πιο συγκλονιστικές και σκληρές ιστορίες που μας έχει αφηγηθεί ποτέ ο Πάνος Κοκκινόπουλος. Ο θαυμασμός μου γι' αυτόν τον άνθρωπο είναι απεριόριστος. Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από γνωστούς ξένους σκηνοθέτες, απλώς είχε την ατυχία να γεννηθεί στην Ελλάδα. Θυμάμαι που είχε δηλώσει ότι αυτή η φάση της ζωής του, η φάση των τηλεοπτικών σειρών, είχε παρέλθει οριστικά γι' αυτόν. Ευτυχώς για μας άλλαξε γνώμη.

( Μήπως μπορεί κάποιος συντονιστής να αλλάξει την ημερομηνία στον τίτλο και να την αφήσει ανοιχτή, μια που η σειρά συνεχίζεται;)
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Ξενέρωτας
Ονειρευτής
Αναρτήσεις: 355
Εγγραφή: 17 Ιούν 2013, 17:32

Re: Δέκατη Εντολή (2004-2007) (2015- )

Ανάρτησηαπό Ξενέρωτας » 02 Μάρ 2015, 01:33

Θα ξεκινησω με λιγο trolling :)))) ενας φιλος μου ειχε κοροιδεψει λιγο τον Κοκκινοπουλο λεγοντας οτι γυριζει "μια μεγαλη σειρα που καθε τοσο αλλαζει καναλια και ονοματα", αναφερομενος στο οτι οι σειρες του εχουν την ιδια θεματολογια.

Επισης θα ηθελα να πω οτι βρισκω λιγο καμμενο και ασυναρτητο τον εισαγωγικο μονολογο, με τα προσωπα, το σπασμενο καθρεφτη, τη 10η εντολη κλπ. :ααργκ: Θα μπορουσε να λειπει και να εμενε μονο η επιβλητικη μουσικη. :οργή:

Στα σοβαρα τωρα, ομολογω οτι δεν εχω ασχοληθει τοσο για να ξεχωριζω τις σειρες του Κοκκινοπουλου, και να ξερω αν η 10η Εντολη ειναι πχ διαφορετικη απο τον Κοκκινο Κυκλο, γι' αυτο ολες αυτες τις θεωρω μια σειρα, οπως ο φιλος μου παραπανω. Οπως και να χει την ειχα προλαβει σε μεταμεσονυχτιες επαναληψεις του Αλφα οταν ξενυχτουσα και ηταν απολαυστικοτατη. Ειναι πραγματικα πολυ καλογραμμενη σειρα και παντα με εντυπωσιαζε ο χειρισμος των φλασμπακ και των ανατροπων.
Είμαι στην πολύ φάση δικέ μου, αλλά εσύ ξηγιέσαι στο αλλιώς και μου τη βγαίνεις με κόκκινο να πούμε! -- Γιάννης Δαλιανίδης, 1980ς

Αβατάρι χρήστη
Μπιατριξ Κιντο
βιντεοβάτης
Αναρτήσεις: 985
Εγγραφή: 17 Αύγ 2018, 13:25

Re: Δέκατη Εντολή (2004-2007) (2015- )

Ανάρτησηαπό Μπιατριξ Κιντο » 13 Νοέ 2018, 10:02

Δεν μοιαζει ομως με τον Κοκκινο Κυκλο (2000-2002)? Εχω την εντυπωση οτι ο Κοκκινοπουλος επαναλαμβανεται συνεχως... αποδειξη αποτελει και το Ου Φονευσεις (2018-) που εχει βγει τωρα. :ναι:
Τα ιδια θεματα ξανα και ξανα...
"Κι εκεί που νόμιζες ότι δεν θα ξανανιώσεις ποτέ κάτι τόσο δυνατό, έρχεται κάποιος και σου δείχνει ότι το ποτέ είναι μεγάλη λέξη. . ."

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Δέκατη Εντολή (2004-2007) (2015- )

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 13 Νοέ 2018, 14:45

Φαντάζομαι πως καλύπτει μια συγκεκριμένα τρύπα στην αγορά.
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: Δέκατη Εντολή (2004-2007) (2015- )

Ανάρτησηαπό Ίζι » 13 Νοέ 2018, 17:25

Μπιατριξ την απάντηση την έχω δώσει στην παρουσίαση. Φυσικά και μοιάζει. Είναι εξέλιξη της ίδιας σειράς Αυτό που κάνει ο Κοκκινόπουλος είναι συγκεκριμένο, όπως λέει κι ο Φάρος, γι' αυτό και επιτυχημένο.

Όσο για το Ού Φονεύσεις, είναι η Δέκατη Εντολή με άλλο τίτλο. Δεν πρόκειται για άλλη σειρά. Έχει την ίδια δομή, τα ίδια τραγούδια, τα ίδια ηχητικά εφέ κ.ο.κ. Έχει ελαφρώς παραφρασμένη εισαγωγή.

Παρεμπιπτόντως είδα με συγκίνηση το επεισόδιο που ενέπνευσε η ιστορία του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Γυρισμένο με ευαισθησία και αληθινό σεβασμό στο τραγικό αυτό παιδί. :λυγμ:


I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson


Επιστροφή “Αστυνομικές, Κατασκοπευτικές, Μυστηρίου”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 1 επισκέπτες