Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 19 Αύγ 2014, 14:27

Image

Τίτλος: Divergent
Ελληνικός τίτλος: Η Τριλογία της Απόκλισης: Οι Διαφορετικοί
Έτος παραγωγής: 2014
Σκηνοθεσία: Neil Burger
Σενάριο: Evan Daugherty, Vanessa Taylor
Ηθοποιοί: Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Zoë Kravitz, Kate Winslet…
Πρωτότυπη μουσική: Junkie XL
Διάρκεια: 139΄
imdb

Υπόθεση
Σε ένα μετααποκαλυτικό δυστοπικό μέλλον, μια εναπομένουσα αμερικανική κοινωνία είναι χωρισμένη σε πέντε φατρίες, ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Σε ποια φατρία ταιριάζει κάθε άτομο καθορίζεται με ένα τεστ που δίνεται στα δεκαέξι τους χρόνια, κι έπειτα ακολουθεί η μύηση στην αντίστοιχη φατρία.

Μονάχα που κάποια άτομα μοιάζει να έχουν έναν χαρακτήρα που ταιριάζει σε περισσότερες από μία φατρίες. Αυτούς η κοινωνία τους θεωρεί ενδεχόμενο κίνδυνο της τάξης και τους καταδιώκει. Μια τέτοια αποκλίνουσα (divergent) είναι κι η Μπεατρίς, η οποία μυείται μέσα στην νέα φατρία της, κρύβοντας παράλληλα την διαφορετική φύση της.


Image

Άποψη
Εφηβική, μετααποκαλυπτική ταινία, χτισμένη πάνω στα πρότυπα των Αγώνων Πείνας.

Η ταινία βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της "Τριλογίας της Απόκλισης" της Βερόνικας Ροθ. Στο κέντρο υπάρχει και πάλι η δυναμική, χαρισματική κοπέλα, που ανατρέπει τα προγνωστικά και φυσικά, η ιστορία πλαισιώνεται από μια αισθηματική σχέση. Μέσα σε έναν κατεστραμμένο κόσμο, που πασχίζει να ξαναβρεί τον δρόμο του καταπιέζοντας την ανθρώπινη φύση, η Μπεατρίς/Τρις είναι η αντίσταση, η επανάσταση, η ελπίδα.

Όσον αφορά το σενάριο και την νέα κοινωνία, υπάρχουν ερωτήματα που μένουν αναπάντητα όπως πού εξυπηρετεί τελικά η συγκεκριμένη πολύ αυστηρή οργάνωση ή γιατί δίνεται η εξουσία σε μία φατρία (και δεν ασκείται π.χ. συλλογικά) κι έτσι αυτά τα θέματα απλά τα δεχόμαστε ως ντεφάκτο. Ίσως στο βιβλίο εξηγούνται περισσότερα.

Προσωπικά, μου άρεσε η επιλογή της λιγότερο γνωστής Shailene Woodley στον πρωταγωνιστικό ρόλο και νομίζω πως γενικότερα όλοι σταθήκανε καλά σε αυτό που τους δόθηκε. Θα σημειώσω την παρουσία της πανέμορφης Ashley Judd, στον ρόλο της μητέρας της Μπεατρίς η οποία, αποφεύγοντας επεμβάσεις ομορφιάς, κατάφερε να μεγαλώσει όμορφα και να μπορεί να πάρει τέτοιους ρόλους. Έχει το ενδιαφέρον του πως η Kate Winslet, στον ρόλο της κακιάς, είναι πέντε μηνών έγκυος στην ταινία, με αποτέλεσμα τα πλάνα να είναι προσεκτικά ως προς την έκθεση της κοιλίτσας της. Ο όμορφος και αρρενωπός Theo James καλείται να κερδίσει την προσήλωση του γυναικείου φύλου.

Το σάουντρακ αποτελείται κυρίως από ποπ τραγούδια αλλά και χιπ-χοπ, με έντονα ηλεκτρονικά στοιχεία.

Η ταινία έχει πολύ καλές πιθανότητες να αρέσει σε φίλους των Αγώνων Πείνας και, βεβαίως, ο χαρακτηρισμός "εφηβική", που δίνω στην αρχή, δεν είναι καθόλου περιοριστικός.

Τρέιλερ

"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Βάσια
Μύστης
Αναρτήσεις: 197
Εγγραφή: 20 Δεκ 2013, 15:56

Re: Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Ανάρτησηαπό Βάσια » 20 Αύγ 2014, 15:58

Το κοινό που έχουν οι Αγώνες πείνας με τους Διαφορετικούς είναι ότι και τα δυο προέρχονται από δυστοπικά μυθιστορήματα και απευθύνονται κυρίως σε εφηβικό κοινό.Σε γενικές γραμμές είναι λίγο της μόδας αυτά τα μυθιστορήματα και έχουν κατακλύσει την αγορά.Όπως το Τεστ που θα το δούμε σύντομα και αυτό στους κινηματογράφους,Τον Θρυλο κτλ. Κατά τα άλλα η Ροθ δημιούργησε έναν δικό της κόσμο.

Βρισκόμαστε στο μέλλον οπού ο κόσμος ύστερα από τους παγκόσμιους πολέμους και την καταστροφή είναι πλέον χωρισμένος σε 5 φατριες. Των ανιδιοτελών,των γενναίων,των πολυμαθών,των ειρηνικών και των ειλικρινών. Κάθε φατρια αποτελείται από άτομα που έχουν αποκλειστικά αυτά τα χαρακτηριστικά. Ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις (Αποκλισεις) τις οποίες θέλουν να καταστρέψουν γιατί πιστεύουν ότι χαλάνε την ισορροπία και τον έλεγχο που έχουν δημιουργήσει.Η Τρις είναι μια τέτοια περίπτωση,η οποία πολεμάει να διαφυλάξει το μυστικό της,να ανακαλύψει τι είναι αυτό που κάνει τις αποκλίσεις επικίνδυνες και συγχρόνως μάχεται για να ζήσει σε μια καλύτερη κοινωνία.

Σίγουρα όσοι δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία θα έχουν κάποια κενά αλλά έχει γίνει μια καλή προσπάθεια να καλύψουν όσα περισσότερα μπορούν.Επίσης μην ξεχνάτε ότι είναι τριλογία και υπάρχουν πράγματα,κρυμμένα μυστικά και συνωμοσίες που τις μαθαίνουμε όσο προχωράει η ιστορία.

Φαροφύλακα στο βιβλίο δίνονται πολλές εξηγήσεις αλλά επειδή τα έχω διαβάσει και τα τρία (και δεν θυμάμαι που λέγεται και τι λέγεται) δεν θέλω να φανερώσω κάτι από παρακάτω. :ρ

Η ταινία αν εξαιρέσεις κάποιες μικρο αλλαγές ήταν αρκετά πίστη στο βιβλίο και οι φαν της σειράς σίγουρα το εκτίμησαν. Ήταν μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια και μπορεί να μην φτάνει στο επίπεδο των Αγώνων πείνας αλλά στέκεται αρκετά καλά.

Στο υποκριτικό κομμάτι πιστεύω ότι όλο το καστ ήταν όπως θα έπρεπε να είναι. Η επιλογή της Shailene Woodley στο ρόλο της Τρις ήταν πολύ καλή. Αρκετά γλυκιά και αθώα για να γίνει συμπαθητική. Όσον αφορά τον ελληνικής καταγωγής Theo James τα λόγια είναι περιττά.Ήταν ο four που είχαμε φανταστεί.Υπέροχος! Κατά την άποψη μου βέβαια θα ήθελα να είχαν λίγο περισσότερη χημεία.Η Kate Winslet καταπληκτική στο ρόλο της κακιάς.

Την δεύτερη ταινία θα σκηνοθετήσει ο Ρόμπερτ Σβέντκε και αναμένεται το Μάρτιο του 2015.

Οι ταινίες θα είναι μάλλον τέσσερις καθώς το τρίτο βιβλίο θα το χωρίσουν σε δυο μέρη όπως συνηθίζεται.

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 20 Αύγ 2014, 18:08

Σίγουρα κάποια πράγματα θα εξηγηθούν αργότερα, όπως φαντάζομαι ο ψηλός, παράξενος φράκτης. Όμως έχω τις εξής απορίες κι επιφυλάξεις, που θα έπρεπε να μπορούν να εξηγηθούν από την αρχή, κι όπως γνωρίζει κάτι παραπάνω, π.χ. από τα βιβλία, ας εξηγήσει ό,τι μπορεί.

1) Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι είμαστε σύνθετα όντα και μέσ’ στον χαρακτήρα και την ψυχολογία μας ενυπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά μαζί. Εάν όμως υποθέσουμε πως πράγματι, είμαστε μονολιθικοί, όπως μας παρουσιάζει η ιστορία, κι ο καθένας μας διακρίνεται από ένα και μόνο χαρακτηριστικό (από ένα περιορισμένο σύνολο, μάλιστα, μοναχά πέντε διαφορετικών), σε τί εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος αυστηρός διαχωρισμός σε φατρίες ανά χαρακτήρα; Είναι π.χ. πιο παραγωγικές (π.χ. στο να δείχνουν καλοσύνη; )
2) Γιατί η εξουσία ασκείται από μία φατρία και όχι από όλες μαζί;
3) Γιατί, ενώ κυνηγάν τους αποκλίνοντες με το δίκαννο, ο Τέσσερα διαλέγει να κάνει ένα καραμπινάτο τατουάζ σε όλη την πλάτη του που υπονοεί πως ο ίδιος είναι αποκλίνων;

Και πιο μεγάλη μου απορία από όλες:

4) Αφού είναι τόσο σημαντικό να εντοπίσουν τους αποκλίνοντες κι αυτό το πράγμα προκύπτει από τα τεστ μύησης, γιατί δεν παρακολουθούν τα τεστ ώστε να εντοπίσουν τους αποκλίνοντες;

Σε όλα τα άλλα τεστ είναι άπαντες παρόντες, και μάλιστα παραβρίσκεται προσωπικά η ίδια η Ζανίν (η κακιά). Αυτό το ρημάδι το τεστ μύησης, που δείχνει τον χαρακτήρα, και μαζί και ποιοι είναι αποκλίνοντες, γιατί δεν επιβλέπεται από κανέναν, παρά διεκπεραιώνεται από κάποιον τυχαίο δίχως επίβλεψη; (πχ την κοπέλα που κάνει τατουάζ; )

:χμ:

Κάτι άλλο που με ενοχλεί και που το βλέπω σε πολλές ταινίες, όπως και στην συγκεκριμένη: ο καθένας πάει σε ένα ξένο κομπιούτερ, συνδέεται δίχως κωδικό και το χρησιμοποιεί άνετα, γνωρίζοντας ακριβώς τί πρέπει να κάνει.

Όπως ο Τέσσερα, ο οποίος όλη μέρα παίζει πολεμικές τέχνες, αλλά όταν βρεθεί μπροστά στο κομπιούτερ, ξέρει καί πώς να χρησιμοποιήσει την διεπαφή αφής, καί πώς να υλοποιήσει σύνδεση με τον εγκέφαλο της Ζανίν, καί πως να δώσει εντολές. (Και μάλιστα τα διεκπεραιώνει όλα αυτά μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα!)

Ίσως διάβαζε τα βράδια που δεν βλέπαμε και πήρε το ecdl θα μου πείτε...
:))))


Εγώ που ξημεροβραδιάζομαι στα Windows, αν πω να καθίσω σε ξένο πισί να κάνω τα ίδια ακριβώς πράγματα που κάνω και στο δικό μου, θα βρεθώ να ρωτάω "μα δεν έχεις το τάδε επιπρόσθετο; πού βρίσκω την εφαρμογή; ρε συ, γιατί δεν πιάνει το Ctrl-v στο κομπιούτερ σου;" Αφήνω να με βάλουν ξαφνικά σε ένα Linux όπου σε λίγα λεπτά θα γίνω Χουλκ από τα νεύρα.
:))))
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Βάσια
Μύστης
Αναρτήσεις: 197
Εγγραφή: 20 Δεκ 2013, 15:56

Re: Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Ανάρτησηαπό Βάσια » 21 Αύγ 2014, 01:20

Μα στην ουσία αυτό είναι το θέμα της ιστορίας...οτι οι άνθρωποι όσο και να θέλεις δεν μπορείς να τους βάλεις σε καλούπια.
Αρχικός σκοπός ήταν να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ειρήνη πιστεύοντας ότι η πολυπλοκότητα των και η πολυδιάστατη προσωπικότητά τους ήταν η αιτία όλων των καταστροφών. Πίστευαν λοιπόν οτι αν τους χωρίσουν σε κατηγορίες κάνοντας τους να επικεντρωθούν σε ενα μόνο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τους θα είναι πιο εύκολο να έχουν τον έλεγχο και να κρατάνε τις ισορροπίες.

Η εξουσία ασκείται από την φατρια της Ανιδιοτέλειας αφού θεωρείται οτι σε αυτή την φατρια δεν υπάρχει περίπτωση διαφθοράς. Είναι αφοσιωμένοι στην αυταπάρνηση. Υπάρχουν αντιπρόσωποι και από τις άλλες φατριες οπού μπορούν να πουν την γνώμη τους αλλά η τελική απόφαση ανήκει στο συμβούλιο.

Μπορούν να κάνουν ότι τατουαζ θέλουν χωρίς να τους πει κανείς κουβέντα. Επίσης ο τέσσερα δεν δείχνει πουθενά την πλάτη του η μόνη που την βλέπει είναι η Τρις. Το πιο πιθανό είναι τα τατουάζ να του τα έκανε η Τορι η οποία δεν υπήρχε περίπτωση να τον προδώσει ποτέ.

Οι αποκλίσεις είναι κρατικό μυστικό.Επίσης αυτοί που στην ουσία τους κυνηγάνε είναι οι πολύμαθεις γιατί απλά δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Ωστόσο δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί τα τεστ μύησης γίνονται με αυτό τον τρόπο απο τότε που χωρίστηκαν σε φατριες. Τυχαία άτομα απο κάθε φατρία εξετάζουν μέλη διαφορετικής φατριάς. Θεωρείται ότι αν κάτι φανεί διαφορετικό θα ενημερώσουν. Όσο για την Ζανιν κανονικά δεν έχει καμία δουλεία σε αυτή την ιστορία. Στο βιβλίο δεν είναι μπροστά σε κανένα τεστ. Τα υπόλοιπα τεστ τα ελέγχουν οι εκπαιδευτές και στο τελευταίο το πιο σημαντικό για το αν θα περάσουν η όχι είναι μπροστά όλο το συμβούλιο της συγκεκριμένης φατριάς.

Και τέλος όσο αφορά το κομπιούτερ ο τέσσερα εκτός από κούκλος είναι και πανέξυπνος. :ρ
Κανονικά αυτή είναι η δουλεία του. Η κανονική του θέση είναι στον πύργο ελέγχου.Ελέγχει τις κάμερες κτλ.
Είναι εκπαιδευμένος σε αυτό τον τομέα. Απλα τον βάλανε και να εκπαιδεύσει τους νέους. ;)

*όντως για τον ψηλό φράχτη μαθαίνουμε παρακάτω.

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 21 Αύγ 2014, 01:46

Μάλιστα. Τί να πω, μου μοιάζει λίγο απλοϊκή η κεντρική ιδέα. Πάντως σ' ευχαριστώ, γιατί μου διαφώτισες κάποια σημεία τα οποία όντως, μάλλον διευκρινίζονται καλύτερα στα βιβλία.

Αλήθεια, έχεις διαβάσει όλη την τριλογία;

Βάσια έγραψε:Οι ταινίες θα είναι μάλλον τέσσερις καθώς το τρίτο βιβλίο θα το χωρίσουν σε δυο μέρη όπως συνηθίζεται.


και πού ακριβώς συνηθίζεται αυτό το πράγμα; :χμ:
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Βάσια
Μύστης
Αναρτήσεις: 197
Εγγραφή: 20 Δεκ 2013, 15:56

Re: Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Ανάρτησηαπό Βάσια » 21 Αύγ 2014, 09:30

Είναι απλοϊκή σαν ιδέα. Μην ξεχνάς ότι είναι από βιβλίο φαντασίας που απευθύνεται κυρίως σε εφηβικό κοινό και είναι και η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Ροθ.

Εχω διαβάσει όλη την τριλογία αλλά έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε και πιθανόν να μην θυμάμαι αρκετά πράγματα.

Τα τελευταία χρόνια όλες τις ταινίες από βιβλία για κάποιο λόγο το τελευταίο βιβλίο το χωρίζουν σε δύο μέρη.
Ξεκίνησε με το Χαρι Ποτερ που το τελευταίο βιβλίο Οι κλήροι του θανάτου χωρίστηκαν σε δυο μέρη,συνεχίστηκε και την Twilight saga-Χαραυγή που συνέβη ακριβώς το ίδιο.Στους Αγώνες πείνας έχει ανακοινωθεί ότι η Κοτσυφοκισσα(τελευταίο βιβλίο) θα είναι χωρισμένη και αυτή και το ίδιο γίνεται τώρα και με την Απόκλιση.

Αβατάρι χρήστη
Τζακ
Μύστης
Αναρτήσεις: 72
Εγγραφή: 09 Φεβ 2014, 23:11

Re: Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Ανάρτησηαπό Τζακ » 23 Αύγ 2014, 17:07

Αλλη μια ταινια που ειδα πολυ ευχαριστα αν και ειναι αληθεια πως πρεπει να κατεβει ο διακοπτης που σε κανει να θελεις να καταλαβεις. :χαχα:

Οπως τα λετε, θα περιμενουμε αρκετα χρονια για να φτασουμε στο τελος της ιστοριας. Για τους φραχτες, μου το σφυριξανε παντως.

Αυτη τη βουτια με το συρματοσκοινο τη φερανε στο Allou Fan Park, η οχι ακομα; :χαχα:

Αβατάρι χρήστη
Αιθεροβάμων
Όμορφο Νιάτο
Αναρτήσεις: 8
Εγγραφή: 30 Αύγ 2014, 16:10

Re: Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Ανάρτησηαπό Αιθεροβάμων » 04 Σεπ 2014, 15:46

Επειδή γενικά τρελαίνομαι με post-apocalyptic σενάρια και sci-fi είναι ο λόγος που αποφάσισα να την δω.Προφανώς και απευθύνεται σε νεανικό (εφηβικό) κοινό με όλα τα κλισέ που μπορεί αυτό να περιλαμβάνει αλλά με κάποιο μέτρο.Χωρίς να έχω διαβάσει τα βιβλία, φαίνεται να έχει στηθεί σε μια καλή σεναριακή βάση, που αν προσεχθεί λίγο παραπάνω, σε επόμενες ταινίες ίσως το απολαύσουμε περισσότερο.

Η καλή σεναριακή βάση έγκειται , καταρχάς, στο ότι το post-apocalyptic scenario είναι αρκετά διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει ως τώρα σε αντίστοιχες ταινίες, αλλά αποτυγχάνει να κερδίσει μεγαλύτερες εντυπώσεις καθώς αυτός ο κεντρικός πυρήνας επισκιάζεται από το side story που απευθύνεται στο νεαρότερο κοινό.Δηλαδή επικεντρώνεται υπερβολικά πολύ, κατά τη γνώμη μου, στην ανάπτυξη των ρομαντικών σχέσεων των δύο πρωταγωνιστών, κάνοντας το κοινωνικο-ιστορικό background της ταινίας να φαίνεται απλά σαν support story που ξετυλίγεται γύρω από τους τους δύο, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.Κατανοητό μεν, αφόσον υπάρχει κάποιο target group, αλλά με διαφορετικές αναλογίες θα μπορούσε να αποκτήσει (η ταινία πάντα) και δεύτερη fan base, πιο ώριμη.

Πέρα απ΄αυτό έχουμε μια συμπαθητική φωτογραφία με ωραία μακρινά και κοντινά πλάνα αλλά κάπως περιορισμένα στον αριθμό.Κι εκεί που νομίζεις ότι η ταινία αποφεύγει τα χειρότερα κλισέ των υπολοίπων εφηβικών ταινιών, πετάει και κάτι soft/alternative rock μέσα στους διαλόγους και ξενερώνεις τη ζωή σου.Αν δεν ήξερα ότι έγινε επίτηδες θα κατέτασσα τον σκηνοθέτη στους ερασιτέχνες.Είναι μεγάλο λάθος να βάζεις τραγούδι στη μέση της ταινίας και ειδικά όταν δεν υπάρχει λόγος, πχ κάλυψη κάποιου κενού.Μόνο ο μεγάλος Dario Argento το είχε καταφέρει βάζοντας Iron maiden στο Phenomena. :ρ

Τελικά, αν η συγγραφέας δεν ξεπεράσει τα εφηβικά της σύνδρομα σοβαρεύοντας λίγο τα βιβλία, η ταινίες θα παραμείνουν στη μετριότητά τους και είναι κρίμα γιατί η προσπάθεια ήταν συμπαθητική.

5/10
An eternal dreamer...

Αβατάρι χρήστη
Βάσια
Μύστης
Αναρτήσεις: 197
Εγγραφή: 20 Δεκ 2013, 15:56

Re: Divergent (Οι Διαφορετικοί) (2014)

Ανάρτησηαπό Βάσια » 12 Νοέ 2014, 18:44

Το teaser trailer του Insurgent (δεύτερης ταινίας)




Επιστροφή “δεκαετία του 2010”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 5 επισκέπτες