Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001) + Ερμηνεία

Αβατάρι χρήστη
Στιλλ Ιλλ
Μυθευτής
Αναρτήσεις: 506
Εγγραφή: 01 Νοέ 2014, 14:38

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001)

Ανάρτησηαπό Στιλλ Ιλλ » 24 Ιαν 2016, 12:22

Ναι ολους αυτους του συμβολισμους τους βλεπεις απλα ειπα να το εξελιξω και να βαλω και το κομματακι στο ολο καψιμο :ρ .Παντως χθες τα ξημερωματα που το εγραφα εστεκε σαν σκεψη.Το πιο ωραιο τριπακι ειναι αυτο.
I'll show you light now. It burns bright forever. No more blue tomorrows. You on high now, love..

Αβατάρι χρήστη
Τόνιασινε
Ονειρευτής
Αναρτήσεις: 410
Εγγραφή: 06 Οκτ 2016, 12:52

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001)

Ανάρτησηαπό Τόνιασινε » 06 Οκτ 2016, 13:22

(Είναι η πρώτη μου απάντηση στο φόρουμ), θα ήθελα μόνο να προσθέσω πως ο λιντς είναι από τους σκηνοθέτες που πρέπει να βλέπεις συνολικά. Και να τον αντιλαμβάνεσαι κατ' εμέ και λίγο σαν ποιητή. Τα έργα του δε, ως ποιήματα. Δηλαδή συμφωνώ στα περισσότερα που διάβασα αλλά ένα ωραίο ποίημα χάνει το βαθύτερο νόημα του όταν αναλύεται. Και δε θέλω να παρεξηγηθώ.. δεν μπορείς να μην τον αναλύσεις.. σε "αναγκάζει" να σπαταλίσεις πολλές εργατοώρες.. αλλά δεν παύει να σου αφήνει την αίσθηση ότι.. τα λόγια είναι περιττά!! Για μένα αν τον καταλάβεις μία τον καταλαβαίνεις πάντα.
*Σημείωση: έχω την εντύπωση ότι και τα μέρη από το ονειρικό κομμάτι είναι ανακατεμένα. Η ταινία είναι πολύ απλά ένα υπέροχο παζλ. Δε λείπει κανένα κομμάτι, ούτε περρισεύει κάποιο. Αρκεί να τη δεις προσεκτικά όλη και στο τέλος της όλα τα κομμάτια βρίσκουν τη σωστή τους θέση!! :πανικός:

ΘΑΝΟΣ ΜΑΡΚ
Όμορφο Νιάτο
Αναρτήσεις: 1
Εγγραφή: 26 Απρ 2019, 14:36

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001)

Ανάρτησηαπό ΘΑΝΟΣ ΜΑΡΚ » 27 Απρ 2019, 19:30

Τα συγχαρητήρια μου στην Χήθκλιφ για τη μοναδική παρουσίαση και στον Φαροφύλακα για την ανάλυση της ταινίας. Που πραγματικά μας γλύτωσε από εγκεφαλική έκρηξη. Μεγάλη τετάρτη είδα την ταινία και πραγματικά με έχει στοιχειώσει. Ένα αριστούργημα του σύγχρονου κινηματογράφου που σε κάνει να νιώθεις χαζός και ίσως να ειναι επιεικής ο όρος. Αρχικά κατάλαβα πολύ λίγα πράγματα ωστόσο ένα περίεργο συναίσθημα πληρότητας με κατέλαβε μετά το τέλος της ταινίας και ήταν αυτό που με έκανε 3 τα ξημερώματα να ψάξω για απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που βασάνιζαν αλύπητα το μυαλό μου. Είμαι πολύ τυχερός που έπεσα πάνω στην εξαιρετική ανάλυση του Φαροφύλακα. Θα ήθελα από την μεριά μου να καταθέσω και εγώ μερικές παρατηρήσεις, σύμφωνα πάντα με την δική μου ανάγνωση τουλάχιστον για τα λίγα ( μετά την ανάλυση του φάρου) "Θολά σημεία" της ταινίας.
1. ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ: Σύμφωνα με την δική μου οπτική οι παππούδες συμβολίζουν τις φοβίες της Νταϊάν και γι αυτό βρίσκονται ουσιαστικά πάντα μαζί της και στο ονειρικό κομμάτι αλλά και στο λανθάνων πραγματικό. Είναι μαζί της στο χορό, στο αεροδρόμιο όπου τους δείχνει να γελούν φαινομενικά χωρίς λόγο. Ο λόγος όμως υπήρχε και ήταν η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της Νταϊάν. Οι Παππούδες ήξεραν από την αρχή την διαφαινόμενη αποτυχία όπως το ήξερε ενδεχομένως και η Νταιαν. Δεν ειναι τυχαίο στο τέλος που τους δείχνει μικρούς να περνούν κάτω από πόρτες. Θέλει ο σκηνοθέτης να δείξει πως δεν μπορεί ποτέ να απαλλαγεί από αυτούς ότι και αν κάνει οπότε και οδηγείτε στην αυτοκτονία.
2. Ο ΑΤΣΑΛΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΧΡΩΜΑ ΜΑΤΙΑ: Ο δολοφόνος ήταν ένας αλήτης που πληρώθηκε μάλλον φθηνά για να κάνει ένα φόνο. Ο φόνος έγινε αλλά όχι με τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί. Ο αλήτης ήταν προφανώς ερασιτέχνης και ίσως χρήστης ουσιών. Όπως στο ονειρικό κομμάτι σκότωσε τους πάντες στο διάβα του αφήνοντας πλήθος στοιχείων , έτσι και στο πραγματικό κομμάτι έκανε κάτι αντίστοιχο. Σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα να πω ότι ίσως η αυτοκτονία της Νταϊάν να οφείλεται τελικά σε συνδυασμό τύψεων/ενοχών αλλά και βεβαιότητος για την σύλληψη και καταδίκη της. Τα δίχρωμα μάτια προφανώς ( κατά την δική μου πάντα ανάγνωση) συμβολίζουν την αναστολές που είχε η Ντίαν για τον φόνο. Το ένα μάτι ειναι καθαρό γαλανό και συμβολίζει την ζωή και το άλλο ειναι το θαμπό το σκοτεινό που συμβολίζει τον θάνατο.
3. Ο ΚΑΟΥΜΠΟΗΣ: Συμβολίζει την σκληρότητα της δύσης. Τον καουμπόη μια φορά θα τον δεις, την δεύτερη θα πεθάνεις.
4. Η ΞΑΝΘΗ ΠΕΡΟΥΚΑ: Νομίζω πως η Νταιάν στο ονειρικό κομμάτι "Φόρεσε" τον εαυτό της για λίγο στη Ρίτα/Καμίλα για να μπορέσει να καταλάβει πόσο πληγωμένη και πόσο προδομένη νιώθει η ίδια από την σχέση της με τον σκηνοθέτη. Επίσης ίσως θέλει να την προστατέψει από την δολοφονία που η ίδια έχει προσχεδιάσει. Τίποτα από αυτά όμως δεν κρατά πολύ. Δεν ειναι τυχαίο που η Ρίτα 2 τα ξημερώματα την πήγε στο κλαμπ silencio φορώντας την περούκα. Εκεί λίγο έλειψε να ξυπνήσει ( η σκηνή του έντονου τρέμουλου όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Φάρος). Βλέπουμε δηλαδή μια αυτοάνοση κατάσταση συνεχούς μετάλλαξης του ονείρου σε εφιάλτη που πυροδοτείτε κυρίως από τις ενοχές.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο. Σας ευχαριστω για την ευκαιρία του λόγου

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001)

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 27 Απρ 2019, 21:51

Καλωσόρισες, Θάνο, και μπράβο που μπήκες στον κόπο να προσθέσεις εδώ.

Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου. Η ταινία αυτή είναι για μένα επίτευγμα της τέχνης. :σύμφωνοι:
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Μπιατριξ Κιντο
βιντεοβάτης
Αναρτήσεις: 985
Εγγραφή: 17 Αύγ 2018, 13:25

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001)

Ανάρτησηαπό Μπιατριξ Κιντο » 03 Οκτ 2019, 14:35

Φαρε, ασον αφορα αυτα που εγραψες στην πρωτη σελιδα, ειναι λες και διαβαζω βοήθημα λογοτεχνιας. :))))
Πολυ καλη αναλυση! :πάνω:
"Κι εκεί που νόμιζες ότι δεν θα ξανανιώσεις ποτέ κάτι τόσο δυνατό, έρχεται κάποιος και σου δείχνει ότι το ποτέ είναι μεγάλη λέξη. . ."

Κλειδοκράτορας
Όμορφο Νιάτο
Αναρτήσεις: 1
Εγγραφή: 13 Ιαν 2020, 03:27

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001)

Ανάρτησηαπό Κλειδοκράτορας » 13 Ιαν 2020, 03:38

Όλες οι ερμηνείες είναι φανταστικές και αρκετά επεξηγηματικές! Ομολογώ πως μου πήρε πάρα πολύ ώρα για να αποκωδικοποίησω/ επεξεργαστώ Όλες αυτές τις λεπτομέριες/ Πληροφορίες, Αλλά πραγματικά άξιζε τον κόπο, και γιατί λύθηκαν Όλες οι απορίες μου Και γιατί συνειδητοποίησα σε βαθύτερο επίπεδο πόση δουλειά έχει πέσει από τον Linch και Πόσο ιδιοφυΐα είναι, καθώς όλη η ταινία είναι βασισμένη στη ψυχαναλυτική θεωρεία του Φρόιντ και κατακλύζεται με συμβολισμούς και μυστηριώδη αινίγματα! Ευχαριστώ πολυ! :σύμφωνοι:

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001)

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 13 Ιαν 2020, 09:58

Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο το νήμα, φίλε Κλειδοκράτορα. :)
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Τζανάρτι
Όμορφο Νιάτο
Αναρτήσεις: 3
Εγγραφή: 17 Απρ 2020, 23:53

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001) + Ερμηνεία

Ανάρτησηαπό Τζανάρτι » 18 Απρ 2020, 00:42

Περίπου 2,5 ώρες η διάρκεια της ταινίας, περίπου 30 λεπτά "μπρος-πίσω" και επανάληψη σε κάποιες σκηνές για να βγάλω νόημα..
Ευτυχώς η πρώτη ανάλυση που διάβασα ήταν σε αυτό το σάιτ.
Χήθκλιφ, Φαροφύλακας (Επιτομή στον Φρόιντ!) και όλα τα υπόλοιπα μέλη μου δείξατε τον σωστό δρόμο για την κατανόηση της ταινίας.
Παρακολουθόντας λοιπόν ξανά το όνειρο της Νταιάνα νιώθεις τις μικρές λεπτομέρεις που κρύβουν τα όνειρα σου και σπάνια τις συζητάς σε βάθος ακόμη και με τους φίλους σου.
Υπερβάσεις που θυμίζουν ήρωες καρτούν όπου όλα επιτρέπονται (πχ ξυπνάνε ξαφνικά και τρέχουν στο ιταλικό "σόου", καθώς και η παράσταση από μόνη της),
Χαλαρότητα (π.χ η είσοδος στην αυλή και στο σπίτι της Νταιάνα),
Απουσία της λογικής σε ορισμένα σημεία (π.χ η Μπέτυ συναντά μια άγνωστη στο σπίτι της θείας της αλλά δεν καλεί την αστυνομία, η γειτόνισα της Νταιάνας (και ίσως πρωην ερωμένη της) βλέπει την Μπέτυ αλλά δεν την αναγνωρίζει ως Νταιάνα!)
Τρομακτικά σημεία (η γυναίκα που χτυπά νυχτιάτικα την πόρτα και προαναγέλλει άσχημες εξελίξεις)
Ερωτικές σκηνές,
ακόμη και αστεϊσμοί (πχ η ατάκα της Μπέτυ "πως να είναι να μιλάς με τον εαυτό σου" όταν καλούν στο τηλέφωνο).
Πραγματικό αριστούργημα και τέλεια μουσική επένδυση.
Να προσθέσω ότι ο θάνατος της Καμίλα δεν αποδόθηκε καθόλου στο πραγματικό κομμάτι της ταινίας. Ούτε ο τρόπος της δολοφονίας της, ούτε κάποια αναφορά πχ του Άνταμ στον αναπάντεχο χαμό της. Επίσης η ροή της ταινίας (κυρίως στο πραγματικό μέρος) μου έδειχνε μια απογοητευμένη και πληγωμένη Νταιάνα αλλά όχι μέχρι του σημείου να δώσει εντολή για την εν ψυχρώ δολοφονία της ερωμένης της.
(τέλος η βερσιόν που είδα εγώ κατά την διάρκεια του σπαρακτικού ιταλικού τραγουδιού δεν είχε υπότιτλους. Δεν ξέρω αν κανονικά έπρεπε να είχε, απο όσα κατάλαβα το τραγούδι μιλάει για μια ιστορία αγάπης, την δικιά τους ιστορία )
όλα είναι δρόμος ..

Κροκόδειλος Κλαδάς
Όμορφο Νιάτο
Αναρτήσεις: 1
Εγγραφή: 10 Οκτ 2021, 13:04

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001) + Ερμηνεία

Ανάρτησηαπό Κροκόδειλος Κλαδάς » 10 Οκτ 2021, 14:18

Παιδιά δεν ξέρω κατά πόσο ενεργεί είστε και αν θα δει κάποιος το μήνυμα μου αλλά ένιωσα την επιθυμία να συμπληρώσω με την γνώμη μου την απίθανη συζήτηση σας για αυτό το αριστούργημα της έβδομης τέχνης.Σας βρήκα όταν είχα δει πρώτη φορά την συγκεκριμένη ταινία και όπως θα καταλαβαίνετε έψαχνα αγωνιωδώς απαντήσεις για τα μυριάδες αινίγματα που γεννά μέσα στο κεφάλι του θεατή.Ήταν αν δεν κάνω λάθος περίπου τον ίδιο καιρό που κάνατε την συζήτηση σας.Είχα αγοράσει την ταινία(σε σιντί) από ένα βίντεο κλαμπ απέναντι από το περίπτερο που δούλευα τότε το οποίο έκλεινε και "ξεπουλούσε την πραμάτια του"(ένα ή δύο ευρώ μου κόστισε).Την είδα αρκετούς μήνες αργότερα γιατί είχα αγοράσει και άλλες και ήταν στην μέση περίπου της συγκεκριμένης λίστας.Καθόλη την διάρκεια με είχε καθηλώσει και όσο συσσωρεύονταν οι απορίες μου προκαλούσε το αντίρροπο συναίσθημα της παραίτησης που θα ήταν λογικό να μου δημιουργηθεί εφόσον δεν είχα ιδέα τι έβλεπα εκείνη την ώρα ούτε, ακόμη και τα ίδια τα συναισθήματα μου άρχισαν να είναι θολά από το μέσο της ταινίας και έως το τέλος.Ευτυχώς βρήκα την κουβέντα σας σχετικά γρήγορα το ίδιο βράδυ που την παρακολούθησα,"γκουγκλάροντας" για απαντήσεις.Περιττό να πω ότι η ανάλυση του "φαροφύλακα" ήταν μια αποκάλυψη για μένα και όχι απλά για την ταινία που είναι ούτως ή άλλως ηλίου φαεινότερον αλλά και για τον τρόπο σκέψης μου όσο βαρύγδουπο και αν ακούγεται γιατί λίγο αργότερα αγόρασα το βιβλίο του Φρόυντ για τα όνειρα που ανέφερε και είναι από τα "Ευαγγέλια" της βιβλιοθήκης μου πλέον.Το θεωρώ επιεικώς ένα από τα σημαντικότερα ολάκερης της ανθρωπότητας και όντως είναι ο θεμέλιος λίθος του έργου.Το κίνητρο να εγγραφώ πάντως τώρα μετά από τόσα χρόνια προέκυψε τυχαία.Την περασμένη εβδομάδα πρότεινα την συγκεκριμένη ταινία σε ένα συνάδελφο και όπως ήταν λογικό τον μάγεψε και ζητούσε απεγνωσμένα απαντήσεις με την ίδια αγωνία που είχα και εγώ τότε. Έτσι του έστειλα το link της κουβέντας σας αλλά κυρίως όλο αυτό με έβαλε στην πρίζα να την ξανά δω "διαβασμένος" πλέον.Έτσι μπόρεσα να δώσω βάση και στην τελευταία λεπτομέρεια πράγμα που με έκανε να σκεφτώ και τις υποθέσεις μου για δύο από τους χαρακτήρες όπου είχε απορία ο "φαροφύλακας" και θέλησα να σας τις παραθέσω πιστεύοντας πως και εγώ είμαι αρκετά κοντά στο τι σκεφτόταν όταν τους δημιούργησε ο σκηνοθέτης.Φυσικά αναφέρομαι στα "παππούδια" και τον καουμπόι.Πρώτα λοιπόν όσον αφορά τους ηλικιωμένους θεωρώ πως το ξεκλείδωμα στον δικό τους ρόλο είναι στο όνομα της γιαγιάς που το προφέρει με έντονο τρόπο η Μπέτυ όταν της απευθύνεται.Irene λοιπόν που για την αγγλική γλώσσα είναι απλά ένα όνομα με ελληνική ρίζα που όπως όμως ξέρουμε στην δική μας γλώσσα το Ειρήνη σημαίνει γαλήνη ηρεμία τα συναισθήματα δηλαδή που είχε όταν ήταν μικρή πριν κερδίσει τον χορευτικό διαγωνισμό και μπλέξει σε αυτό τον Γολγοθά κυνηγώντας το αμερικάνικο όνειρο στο Χόλιγουντ και το υποσυνείδητο της αυτό ακριβώς αναπολεί.Αυτός πιστεύω είναι και ο λόγος πως πέραν του ότι επιφανειακά έχουν ευπροσήγορο χαρακτήρα στο τέλος της αρχικής σκηνής έχουν αυτό το αφύσικο χαμόγελο που προμηνύει τι θα επακολουθήσει.Κυρίως όμως στην τελευταία σκηνή της αυτοκτονίας γίνονται μια τερατώδη ψευδαίσθηση δείχνοντας πως νιώθει ότι τους πρόδωσε και τώρα έρχονται ως Ερινύες οι φυσιογνωμίες τους έτοιμες να την κατασπαράξουν.Τέλος ο καουμπόι πιστεύω ότι προσωποποιεί την σεξουαλική ορμή που συγκεκριμένα ο σκηνοθέτης άγεται και φέρεται από αυτή.Για αυτό είναι και αυτή που τον πείθει τελικά ότι "αυτό είναι το κορίτσι".Αυτό το υποθέτω επειδή στην πραγματική ζωή τον καουμπόι τον είδε να περνάει όταν έφευγε η ερωμένη την φίλης της άρα και στο υποσυνείδητο της συνδυάστηκε ως μια φυσιογνωμία που εκπροσωπεί την ερωτική έλξη και αντιζηλία. Αυτά είχα να πω(γράψω) παιδιά ελπίζω να είστε ακόμη ενεργοί και να συνείσφερε έστω ελάχιστα στην εντρύφηση αυτής της ταινίας που είναι μακράν η αρτιότερη καλλιτεχνικά που έχω δει...

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Mulholland Dr. (Οδός Μαλχόλαντ) (2001) + Ερμηνεία

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 13 Οκτ 2021, 23:01

Καλωσόρισες, στην κουβέντα.

Το συγκεκριμένο νήμα είναι από τα πιο δημοφιλή του φόρουμ μας, σε ανευρέσεις στο google, που δείχνει πως πολύς κόσμος ψάχνει να κατανοήσει την ταινία και το Google διαλέγει να μας βγάλει ψηλά, για σχετικές αναζητήσεις.

Η ταινία, βέβαια, βλέπεται εξίσου συναρπαστικά κι όταν δεν την έχεις ξεκλειδώσει, όπως είναι τυλιγμένη στην αχλή του εφιαλτικού μυστηρίου. Όμως το ξεκλείδωμα είναι μια πραγματική αποκάλυψη.

Συμφωνώ μαζί σου. Είναι αριστούργημα και ανώτατη επίδοση της 7ης τέχνης.
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."


Επιστροφή “δεκαετία του 2000”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 3 επισκέπτες