Tape (2001)

Ανάρτηση απάντησης
Αβατάρι χρήστη
Χρήστος Π
Μύστης
Αναρτήσεις: 136
Εγγραφή: 18 Ιαν 2016, 20:30

Tape (2001)

Ανάρτηση από Χρήστος Π » 26 Ιαν 2016, 00:28

Image

Τίτλος: Tape
Έτος παραγωγής: 2001
Σκηνοθεσία: Richard Linklater
Σενάριο: Stephen Belber (screenplay)
Ηθοποιοί: Ethan Hawke, Uma Thurman, Robert Sean Leonard
Διάρκεια: 86΄


Υπόθεση
Τρεις παλιοί φίλοι περνούν ένα βράδυ στο δωμάτιο ενός μοτέλ, ξαναζωντανεύοντας κάποιες σκληρές αναμνήσεις από τα λυκειακά τους χρόνια.

Image

Άποψη
Τον Richard Linklater τον ξέρουμε κυρίως από το "School of Rock", το "A Scanner Darkly" και την τριλογία "Before Sunrise/Sunset/Midnight". Εδώ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μια θεατρική παράσταση του Stephen Belber. Εγχείρημα απαιτητικό θα έλεγε κανείς λόγω των ιδιαιτεροτήτων του σεναρίου. Με ένα καστ τριών μόνο ηθοποιών, μια κάμερα χειρός και το δωμάτιο ενός μοτέλ, το Tape καταφέρνει να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του θεατή μέσω των διαλόγων και του πρωτότυπου τρόπου ανάπτυξης της ιστορίας.

Πρόκειται για μια ταινία που έχει στο κέντρο της τους χαρακτήρες, καθώς καλείται ο θεατής να αξιολογήσει τα κίνητρα και την ψυχοσύνθεση του καθενός από αυτούς ενώ σιγά σιγά ξετυλίγεται η πλοκή. Σταδιακά, μαθαίνουμε πράγματα για την επίμαχη στιγμή του παρελθόντος, χωρίς παρ'όλα αυτά να γίνεται ποτέ σαφές τι πραγματικά συνέβη, καθώς ο κάθε ένας από τους τρεις έχει μια διαφορετική εικόνα για αυτήν.

Η σκηνοθεσία νευρώδης και "ανήσυχη", πράγμα στο οποίο συμβάλλει και η ερμηνεία του Ethan Hawke, κάνει τον θεατή να νιώθει ότι βρίσκεται και ο ίδιος μέσα στο δωμάτιο και παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται σε πραγματικό χρόνο. Οι διάλογοι φυσικότατοι, με αρκετό αυτοσχεδιασμό, δεν σε αφήνουν να ξεχαστείς ούτε δευτερόλεπτο.

Με λίγα λόγια, το Tape είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή που αν και με μηδαμινά μέσα, καταφέρνει να πει με επιτυχία μια ιστορία στον θεατή και να τον κάνει να σκέφτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τρέιλερ

You can't take a picture. It's already gone...

Αβατάρι χρήστη
Νικόλας Δε Κιντ
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1204
Εγγραφή: 12 Οκτ 2014, 21:29

Re: Tape (2001)

Ανάρτηση από Νικόλας Δε Κιντ » 26 Ιαν 2016, 13:45

Τότε νομίζω ο Ήθαν με την Ούμα ( :ναι:
Excuse me... I dislike being touched... an Eastern prejudice

Αβατάρι χρήστη
Χρήστος Π
Μύστης
Αναρτήσεις: 136
Εγγραφή: 18 Ιαν 2016, 20:30

Re: Tape (2001)

Ανάρτηση από Χρήστος Π » 26 Ιαν 2016, 14:01

Ετσι νομίζω Νικόλα. Είχαν κάνει και το Gattaca κάπου τότε. Δώσε μια ευκαιρία στο Tape φίλε. Το πολύ πολύ να σου φανεί αδιάφορο. Δύσκολο να το αντιπαθήσεις.
You can't take a picture. It's already gone...

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3212
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Tape (2001)

Ανάρτηση από Φαροφύλακας » 03 Ιαν 2017, 00:48

Είδα κι εγώ το "Tape".

Ο Βίνσεντ υποδέχεται τον παλιό του φίλο Τζων, στο δωμάτιο ενός μοτέλ, και του εκβιάζει την ομολογία για έναν βιασμό που έλαβε χώρα πριν δέκα χρόνια.

Μια θεατρική ταινία κι ένα ψυχολογικό παιχνίδι για τρεις. Η κάμερα έχει μια ερασιτεχνική αισθητική με ενίοτε θολή εικόνα και ξετιναγμένη την αντίθεση. Κρατημένη στο χέρι παρακολουθεί τους ήρωες που βρίσκονται σε μια πάλη, ο καθένας από το πόστο του, για ένα συμβάν που αγγίζει καί τους τρεις.

Image

Ο συγκροτημένος Τζων μοιάζει να ανέχεται τον σχεδόν επικίνδυνο ή ανισόρροπο Βίνσεντ μοναχά χάριν της παλιάς τους φιλίας. Κι ο Βίνσεντ εκμεταλλεύεται αυτήν την ανοχή κι υπομονή για να διεξάγει τον προσωπικό του αγώνα, πιέζοντας τον φίλο του να παραδεχτεί πως κάποτε βίασε την κοπέλα του με την οποία ο ίδιος μόλις τα είχε χαλάσει.

Πολύ καλές ερμηνείες καί από τους τρεις ηθοποιούς σε μια σχετικά στατική εξέλιξη η οποία πατάει στο ψυχολογικό παιχνίδι κι η οποία καταλήγει σε μια πολύ ικανοποιητική για μένα λύση.

Ένα 8☆ από μένα. :ναι:
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Ανάρτηση απάντησης

Επιστροφή “δεκαετία του 2000”