The Eight Diagram Pole Fighter (1983)

Ναπολέοντας
Όμορφο Νιάτο
Αναρτήσεις: 3
Εγγραφή: 21 Ιουλ 2014, 15:19

The Eight Diagram Pole Fighter (1983)

Ανάρτησηαπό Ναπολέοντας » 09 Αύγ 2014, 16:48

Image

Τίτλος: Wu Lang ba gua gun
Διεθνής τίτλος: The Eight Diagram Pole Fighter
Έτος παραγωγής: 1983
Σκηνοθεσία: Lau Kar-leung
Σενάριο: Lau Kar-leung, Kuang Ni
Ηθοποιοί: Gordon Liu, Alexander Fu Sheng, Kara Hui, Ko Fei
Πρωτότυπη μουσική: Stephen Shing
Διάρκεια: 98΄


Υπόθεση
Η οικογένεια Yang υπερασπίζεται την Δυναστεία Sung από ξένες επιδρομές. Προκαλούν, όμως, την ζήλια του στρατηγού Pan Mei, ο οποίος πείθει τον Αυτοκράτορα ότι είναι προδότες και σε συνεργασία με τους Μογγόλους εισβολείς στήνει ενέδρα και σφάζει τους Yang. Μόνο ο 5ος και ο 6ος αδελφός σώζονται. Ο 6ος αδελφός (Alexander Fu Sheng) λόγω της τραυματικής του εμπειρίας έχει τρελαθεί ενώ ο 5ος αδελφός (Gordon Liu) θέλει να γίνει βουδιστής μοναχός, παρά την άρνηση του Ηγούμενου (Ko Fei) να τον δεχτεί, καθώς είναι θυμωμένος και θέλει εκδίκηση. Όταν όμως ο Pan Mei και οι Μογγόλοι απαγάγουν την 8η αδελφή του (Kara Hui), ο 5ος αδελφός θα πρέπει να αφήσει πίσω του τoν βουδιστικό ναό και να αντιμετωπίσει τον προδότη στρατηγό.

Image

Άποψη
Η καλύτερη Kung Fu ταινία όλων των εποχών και μια από τις πιο αγαπημένες των fan του είδους. Είμαι μια σκοτεινή και δραματική ταινία, χωρίς το παραμικρό χιούμορ ή κάποια ρομαντική πλοκή. Κύρια μοτίβα η τιμή, η εκδίκηση και ο βουδιστικός τρόπος ζωής. Αν και αρχικά ο θρυλικός Alexander Fu Sheng θα είχε μεγαλύτερο ρόλο, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, μόλις 28 χρονών. Παρόλαυτα, η ταινία κατάφερε να γυριστεί με τον Gordon Liu να έχει μεγαλύτερο ρόλο ενώ ο θάνατος του Fu Sheng έκανε τους πάντες να θρηνήσουν και στην ταινία αυτό φαίνετε καθαρά. Δεν υποκρίνονται, αλλά ζουν την ταινία.

Ο Gordon Liu ως ο 5ος αδελφός κατάφερε τέλεια να δείξει την σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία του να πάρει εκδίκηση και στην προσπάθεια του να αφήσει πίσω τις συγκρούσεις και να γίνει βουδιστής μοναχός. O Gordon Liu έχει υποδυθεί αυτόν τον ρόλο αρκετές φορές και για αυτόν τον λόγο είναι αρκετά πειστικός και ξέρει πως να δείξει την μεταστροφή του ήρωα.

Ο Fu Sheng είναι καταπληκτικός ως ο 6ος αδελφός και αυτή είναι μία από τις καλύτερες ερμηνείες του. Δεν παλεύει τόσο πολύ όσο ο Gordon Liu αλλά ο τρόπος που υποδύεται τον τρελαμένο και ψυχικά διαταραγμένο αδελφό είναι καταπληκτικός. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη είναι η σκηνή που γελώντας λέει στην μητέρα του και στις αδελφές του πως οι αδελφοί του και ο πατέρας του σκοτώθηκαν στην μάχη.

Όσο για τους άλλους ηθοποιούς, είναι και αυτοί καταπληκτικοί. Η Kara Hui έχει μια καταπληκτική σκηνή ξιφομαχίας ενώ δείχνει το μίσος της προς τον Pan Mei. Ο Ko Fei ως ο Ηγούμενος είναι καταπληκτικός, ιδιαίτερα στην χρήση του κονταριού. Ο σκηνοθέτης Lau Kar-leung κάνει μια σύντομη εμφάνιση ως ένας πρώην στρατηγός που ζει ως κυνηγός και δείχνει τις ικανότητες του στο Kung Fu.

Image

Αλλά αυτό που κάνει την ταινία κλασική δεν είναι τόσο η πλοκή ή οι ερμηνείες, αλλά το Kung Fu. Ήδη από τα πρώτα λεπτά έχουμε σκηνές μάχης. Οι Yang σφάζονται βίαια από τον Pan Mei και τους Μογγόλους: ένας αδελφός καρφώνεται από δεκάδες βέλη, ένας άλλος τυφλώνεται από μία έκρηξη και στην συνέχεια τον ποδοπατάνε μέχρι θανάτου δεκάδες στρατιώτες, ο πατέρας αυτοκτονεί χτυπώντας το κεφάλι του πάνω σε ένα πέτρινο μνημείο.

Στην συνέχεια, οι μάχες γίνονται ακόμη καλύτερες. Ιδιαίτερα η μάχη του Lau Kar-leung με τους Μογγόλους και η εκπαίδευση των μοναχών στον να ξεδοντιάζουν λύκους. Αλλά η καλύτερη μάχη είναι ίσως αυτή ανάμεσα στον Gordon Liu και στον Ko Fei. Ίσως η καλύτερη μάχη με κοντάρια που έχει γυριστεί ποτέ σε οποιαδήποτε Kung Fu ταινία και σε οποιαδήποτε εποχή.

Αλλά και η τελική μάχη είναι....καταπληκτική, αν και αυτός ο όρος δεν μπορεί να περιγράψει την ένταση και τις τεχνικές σε αυτήν την μάχη. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το ξεδόντιασμα των κακών από τους μοναχούς. Πρέπει να το δει κάποιος για να το πιστέψει. Ακόμη και αν δεν θέλετε να δείτε την ταινία, πρέπει έστω να δείτε αυτήν την τελική μάχη στο YouTube.

Για να κλείσω αυτήν την παρουσίαση, απλά λέω: δες τε το. Η καλύτερη Kung Fu ταινία όλων των εποχών.

Τρέιλερ


Επιστροφή “δεκαετία του 1980”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 1 επισκέπτες