Kin-dza-dza! (1986)

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3398
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Kin-dza-dza! (1986)

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 09 Απρ 2013, 23:32

Image

Τίτλος: Kin-dza-dza!
Έτος παραγωγής: 1986
Σκηνοθέτης: Georgi Daneliya
Σενάριο: Georgi Daneliya, Revaz Gabriadze
Ηθοποιοί: Stanislav Lyubshin, Evgeni Leonov, Yuriy Yakovlev ...
Πρωτότυπη μουσική: Giya Kancheli


Υπόθεση
Μια μέρα σαν όλες τις άλλες ο Βλαδίμηρος Νικολάγιεβητς κι ένας νεαρός Γεωργιανός, ο "βιολιστής", συναντούν στον δρόμο έναν ξυπόλυτο αλήτη που ισχυρίζεται πως είναι εξωγήινος. Κρατάει μια συσκευή στα χέρια του που υποτίθεται πως σε ταξιδεύει στο σύμπαν. Ο Βλαδίμηρος κάνει το λάθος να πατήσει το κουμπί της συσκευής και ξάφνου βρίσκεται, μαζί με τον Ευγένη, στην έρημο ενός άνυδρου πλανήτη στην άλλη μεριά τού σύμπαντος.

Σε αυτόν τον πλανήτη λοιπόν που λέγεται Πλουκ και βρίσκεται στον γαλαξία Κιν Τζα Τζα υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη κοινωνία που αποτελείται από δύο τάξεις: τους Τσατλάνους που είναι η ανώτεροι και τους Πατσάκους που είναι υποτελείς σε αυτούς. Υπάρχουν και τα όργανα τής τάξης με πολύ μεγάλη δύναμη που ονομάζονται Ετσιλόποι (από το αγγλ. police διαβασμένο ανάποδα) Η γλώσσα στον Πλουκ είναι απλή και αποτελείται κυρίως από την λέξη κου αν και καμιά φοράς ακούς και κανα κιου, που από όσο κατάλαβα έχει αρνητική φόρτιση. Στον Πλουκ τα σπίρτα (η χημική κεφαλή τους) έχουν τεράστια αξία (όπως τα διαμάντια στην Γη) και κρίμα που ο καπνιστής Βλαδίμηρος τα ψιλοχαραμίζει στην αρχή όταν ανάβει απερίσκεπτα το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.

Όλη η ταινία είναι η προσπάθειά τους να επιβιώσουν στην νέα παράξενη κοινωνία και να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στην Γη.


Image

Άποψη
Βάσει θεματολογίας η ταινία ανήκει στην επιστημονική φαντασία αν και σίγουρα όχι σε αυτήν την ΕΦ που έχουμε συνηθίσει. Από εκεί και πέρα πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη καλτ ταινία.

Σήμερα το καλτ έχει ταυτιστεί με ό,τι κακοφτιαγμένο και προχειροφτιαγμένο, πράγμα που εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Καλτ είναι μια ιδιαίτερη ταινία που για κάποιον λόγο απέκτησε ένα φανατικό κοινό. Συχνά, βέβαια, ταινίες που γίνονται καλτ είναι προχειροφτιαγμένες αλλά αυτό δεν είναι κάποια προϋπόθεση. Όπως και να έχει το Κιν Τζα Τζα είναι πολύ ιδιαίτερο και καθόλου κακοφτιαγμένο. Είναι φανερό πως έχει γίνει πολύς κόπος για να παραχθεί όλο αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα και, πράγματι, έχει μείνει στον κινηματογράφο σαν μια ξεχωριστή κινηματογραφική παρακαταθήκη.

Image

Πολύ χαρακτηριστικός και αστείος είναι ο χαιρετισμός, συνοδεία "κου", προς κάποιον ανώτερο κατά τον οποίο αυτός που χαιρετά χτυπά τα μάγουλά του κι έπειτα σπάει τα γόνατα ανοίγοντας τα χέρια και λέγοντας κου, όπως σε αυτήν εδώ την εικόνα (παραμπιπτόντως, αυτός ο τύπος μού έμοιασε υπερβολικά πολύ τον Τζων Κλιζ). Σκέφτομαι πόσο αστεία κι άσκοπα θα φαντάζαν πολλά δικά μας εθιμοτυπικά στα μάτια ενός φανταστικού εξωγήινου, όπως π.χ. οι δικοί μας χαιρετισμοί όταν πιάνουμε ο ένας το χέρι τού άλλου και το κουνάμε πάνω-κάτω ή όταν ακουμπάμε το μέτωπό μας, τους ώμους και το στήθος (το σημείο τού σταυρού) περνώντας μπροστά από συγκεκριμένα κτήρια (τις εκκλησίες).

Σημαντικότερη, όμως, είναι η αναπόφευτκη αντιπαραβολή με τις τάξεις των δικών μας κοινωνιών —που είναι μάλλον και στόχος του σκηνοθέτη— αφού οι τάξεις είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα μιας σύμβασης και πρόληψης κι όχι κάποιας πραγματικής ποιοτικής διαφοράς.

Και μάλλον αυτό είναι που τελικά θέλει να κάνει ο σκηνοθέτης: ένα σχόλιο πάνω στην οργάνωση των δικών μας κοινωνιών.

Μια μοναδική ταινία πολύ ξεχωριστής αισθητικής με καταπληκτική φωτογραφία, που θα την απολαύσει όποιος αγαπά τον καλτ κινηματογράφο. Στην imdb σκοράρει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 8,2★ κι από εμένα παίρνει και κάτι παραπάνω.

Η ταινία έγινε φέτος και ανιμέισον ρωσικής παραγωγής με τον τίτλο "Ku! Kin-dza-dza" (2013).

Τρέιλερ
Δεν βρήκα κάποιο επίσημο τρέιλερ τής ταινίας, αυτό εδώ είναι ένα βίντεο σαν τρέιλερ που σκάρωσε κάποιος φίλος τής ταινίας, επενδύοντάς το με μουσική από την ταινία "Inception".

"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Επιστροφή “δεκαετία του 1980”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 2 επισκέπτες