
Τίτλος: Modern Family
Έτη προβολής: 2009-
Δημιουργol: Christopher Lloyd, Steven Levitan
Ηθοποιοί: Ed O'Neill, Sofía Vergara, Julie Bowen
imdb
Υπόθεση
Μια μεγάλη οικογένεια (πολυπολιτισμική, στρέιτ-γκέι, μα εντέλει παραδοσιακή) σε διάφορες αστείες, ανθρώπινες, καθημερινές καταστάσεις. Η οικογένεια αποτελείται από τρία συγγενικά μεταξύ τους ζευγάρια και τα παιδιά τους. Στον πυρήνα έχουμε την παραδοσιακή μεσοαστική αμερικάνικη οικογένεια που σχηματίζουν η Κλερ, ο Φιλ και τα τρία παιδιά τους - η έξυπνη Άλεξ, η δημοφιλής έφηβη Χέλεϋ και ο μικρός (προβληματικός) Λουκ. Στη μια άκρη έχουμε τον ηλικιωμένο πατέρα της Κλερ τον Τζέι, με την πολύ νεότερη και πολύ σέξι Λατίνα σύζυγό του και τον
γιο της από προηγούμενο γάμο, τον παράξενο Μάνι. Στην άλλη άκρη βρίσκεται ο αδελφός της Κλερ ο Μίτσελ, με τον σύντροφό του Καμ και τη Λίλυ, την υιοθετημένη τους κορούλα από το Βιετνάμ. Ένα απ’ τα πιο επιτυχημένα σίτκομ των τελευταίων ετών.

Άποψη
Μια ανάλαφρη σειρά, με αξιολάτρευτους χαρακτήρες, πολλά παιδιά (τα οποία μεγαλώνουν μπροστά στην κάμερα), πανέξυπνο χιούμορ και καταστάσεις που προκαλούν γέλιο και, παράλληλα, συγκινούν. Έχει τη μορφή του “mockumentary” (δηλαδή μυθοπλασία αλλά γυρισμένη ως ντοκιμαντέρ, με τους χαρακτήρες να μιλούν συχνά στην κάμερα εξηγώντας διάφορα γεγονότα και τι έχει προηγηθεί).
Η σειρά ουσιαστικά καταπιάνεται με διάφορα ζητήματα που απασχολούν τα σύγχρονα ζευγάρια με παιδιά, θίγοντας συχνά με κωμικό τρόπο αρκετά σοβαρά θέματα (π.χ. ζήλια, ενοχές, αντιθέσεις και διαφορές, ανατροφή παιδιών, προσωπικές ανασφάλειες/ανεπάρκειες κ.λπ.). Οι χαρακτήρες γίνονται γρήγορα συμπαθείς, αφού είναι ιδιαίτερα ανθρώπινοι και ρεαλιστικοί, παρά τις κωμικές ακρότητές τους. Απ' τους μεγάλους ξεχωρίζω τον γλυκύτατο, καλόκαρδο Φιλ που, παρά τα πολλά του ελαττώματα, αγωνίζεται να κάνει το καλύτερο για τη γυναίκα και τα παιδιά του. Απ’ τα παιδιά ξεχωρίζουν οι σχεδόν συνομήλικοι Λουκ και Μάνι, δυο πολύ διαφορετικά και πολύ ιδιαίτερα αγοράκια. Ο πρώτος είναι η προσωποποίηση της αφελούς παιδικότητας, ενώ ο δεύτερος μια αξιαγάπητη καρικατούρα εκλεπτυσμένου ενήλικα (πίνει εσπρέσο, κάνει ψυχανάλυση στους γνωστούς του και κυκλοφορεί σαν σαραντάρης ζεν πρεμιέ).
Το χιούμορ μοιάζει πηγαίο και αυθόρμητο, κι όχι δουλεμένο, στημένο και κουραστικό. Αξιοσημείωτη είναι η συγκαταβατικότητα-παθητικότητα των αντρών στις στρέιτ οικογένειες (Φιλ-Τζέι). Εδώ δεν έχουμε τον τυπικό πάτερ φαμίλια, αλλά άντρες επιτυχημένους επαγγελματικά, μα λίγο χαμένους στα χόμπι τους και στη σκιά των γυναικών τους, τις οποίες λατρεύουν και θαυμάζουν ατελείωτα.
Η σειρά, που τώρα βρίσκεται στον έκτο της κύκλο, έχει επαινεθεί πολύ από κοινό και κριτικούς, έχει τιμηθεί πολλές φορές με Έμμυ Καλύτερης Κωμικής Σειράς και Ερμηνείας για τους ηθοποιούς της, και είναι η αγαπημένη της Μισέλ Ομπάμα. Στην πρώτη σεζόν της χαρακτηρίστηκε από το Time ως η "η πιο αστεία οικογενειακή κωμωδία της χρονιάς".
Οι πιο παλιοί θα θυμούνται τον υπέροχο Εντ Ο’ Νηλ από το ρόλο του Αλ Μπάντι στο κλασικό σίτκομ "Παντρεμένοι με Παιδιά". Εδώ ο χαρακτήρας του είναι αρκετά διαφορετικός και πολύ πιο συμπαθής, όμως ώρες-ώρες οι εκφράσεις και οι αντιδράσεις του θυμίζουν έντονα τον αγαπημένο πωλητή παπουτσιών της δεκαετίας του ’90.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά έχει μεταφερθεί και στην ελληνική τηλεόραση, όμως δεν γνωρίζω κάτι για το αποτέλεσμα.
Trailer