Legend of the Condor Heroes (1983)

Ναπολέοντας
Όμορφο Νιάτο
Αναρτήσεις: 3
Εγγραφή: 21 Ιουλ 2014, 15:19

Legend of the Condor Heroes (1983)

Ανάρτησηαπό Ναπολέοντας » 21 Ιουλ 2014, 23:40

Image

Τίτλος: Legend of the Condor Heroes
Έτη προβολής: 1983
Δημιουργός: Louis Cha (μυθιστόρημα), Chan Kiu-ying, Cheung Wah-biu
Πρωταγωνιστές: Felix Wong, Barbara Yung, Michael Miu, Sharon Yeung

Υπόθεση
H υπόθεση του Legend of the Condor Heroes (1983 - η ημερομηνία είναι σημαντική εφόσον το ίδιο βιβλίο έχει γίνει τηλεοπτική σειρά επίσης το 1994, 2003 και το 2008) βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Louis Cha (Jin Yong).

Μετά από την εισβολή των Βάρβαρων Τζουρχένων από την Μαντζουρία στην Κίνα της Δυναστείας Σονγκ (Song Dynasty), περίπου το 1125–1142 Μ.Χ., η Βόρεια Κίνα έχει πέσει στα χέρια των βαρβάρων, που έχουν ιδρύσει την Δυναστεία Jin. Δύο αδελφοποιητοί (blood brothers) και πατριώτες, ο Guo Xiaotian και ο Yang Tiexin θέλουν να πάνε στον στρατό για να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς αλλά περιμένουν πρώτα να γεννηθούν τα παιδία τους, καθώς οι γυναίκες τους είναι έγκυες, και προορίζουν τα παιδία τους να γίνουν αδελφοποιητοί. Αλλά μια απρόσμενη συνάντηση με τον Ταοιστή μοναχό Qiu Chuji, που σκοτώνει διεφθαρμένους αξιωματούχους, και τον Πρίγκιπα των Jin, Wanyan Honglie, θα οδηγήσει στον θάνατο των δύο αντρών.

Η γυναίκα του Guo Xiaotian, Li Ping, ξεφεύγει στην Μογγολία όπου βρίσκει καταφύγιο στην φυλή του θρυλικού Genghis Khan και ο γιός της, ο Guo Jing (o κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας) μαθαίνει τοξοβολία από τον θρυλικό Μογγόλο στρατηγό Jebe. H Bao Xiruo, γυναίκα του Yang Tiexin, παντρεύεται τον Wanyan Honglie και ο γιός της, Yang Kang, μεγαλώνει ως Πρίγκιπας των εχθρών του έθνους του και αγνοεί την καταγωγή του ως Χαν Κινέζος. Εντωμεταξύ, ο Qiu Chuji είχε μπεί σε μια μάχη, εξαιτίας μια παρεξήγησης, με τα Επτά Φρικιά της Jiangnan και βάζουν στοίχημα για το ποίος είναι ο καλύτερος δάσκαλος με τον εξής τρόπο: Τα εφτά φρικιά θα διδάξουν Kung Fu στον Guo Jing και ο Qiu Chuji στον Yang Kang και μετά από 18 χρόνια, όταν και οι δύο θα είναι 18 χρονών, θα παλέψουν.

O Guo Jing είναι καλόκαρδος, έντιμος, γενναίος και πατριώτης αλλά είναι επίσης χαζός και δεν μπορεί να μάθει εύκολα Kung Fu. Παρόλο που οι Δάσκαλοι του τον βρίζουν συχνά για αυτό, πάντοτε τους σέβεται. Αντίθετα ο Yang Kang, ενώ είναι έξυπνος και προικισμένος στο Kung Fu, είναι εγωιστής, κακομαθημένος, αλαζόνας και άπληστος και αναγνωρίζει τον εχθρό του έθνους του ως πατέρα. Η κύρια πλοκή της σειρά ξεκινάει με τον Guo Jing να πηγαίνει στην Κίνα για να παλέψει με τον Yang Kang, καθώς είναι και οι δυο 18. Στο ταξίδι του θα συναντήσει την Huang Rong, η οποία είναι καλόκαρδη αλλά σκανδαλιάρα και κακομαθημένη, ενώ ο Yang Kang θα συναντήσει την Mu Nianci, την οποία θα ερωτευτεί αλλά το γεγονός ότι αυτή είναι Κινέζα Χαν ενώ αυτός Πρίγκιπας του Jin θα τους βάλει εμπόδια, καθώς η Mu είναι πατριώτισσα και δεν μπορεί να παντρευτεί έναν εχθρό της πατρίδας της.


Image

Άποψη
To Legend of the Condor Heroes (1983 - LOCH για συντομία) είναι η καλύτερη ίσως Wuxia* σειρά όλων των εποχών και σχεδόν όλοι οι fan του Wuxia το έχουν λατρέψει και αποτελεί μια κλασσική σειρά πλέον στο Χονγκ Κονγκ. Σε σχέση με νεότερες σειρές τα ειδικά εφέ και τα σκηνικά φαίνονται ψεύτικα, μέχρι άθελα τους κωμικά μερικές φορές. Αλλά οι ηθοποιοί, οι αλλαγές στο σενάριο σε σχέση με το βιβλίο, οι καταπληκτικές χορογραφίες στις σκηνές μάχης και η μουσική του απλά το κάνουν κλασικό.

Καταρχάς, ο σημαντικότερος λόγος της επιτυχίας του LOCH 1983 είναι οι ηθοποιοί. Ακόμη και οι δευτερεύοντες υποστηρικτικοί χαρακτήρες απεικονίζονται από τους ηθοποιούς που τους υποδύονται με πραγματικά καταπληκτικό τρόπο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους Kenneth Tsang, Yeung Chak-lam, Chun Wong καί Lau Dan, καθώς υποδύονται τους χαρακτήρες τους (Huang Yaoshi, Ouyang Feng, Zhou Botong και Hong Qigong) εξαίσια. Μέχρι σήμερα, σε κανένα άλλο LOCH δεν έχουν υπάρξει καλύτεροι ηθοποιοί για αυτούς τους ρόλους.

Σε σχέση με τους κύριους χαρακτήρες, ο Felix Wong είναι ίσως ο καλύτερος Guo Jing από όλες τις άλλες μεταφορές του LOCH. Παρόλο που φαίνεται χαζός και αφελής, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται στην σειρά γίνεται κατανοητό ότι είναι ο πρωταγωνιστής. Η Barbara Yung στον ρόλο της Huang Rong είναι απλά καταπληκτική: είναι έξυπνη αλλά και κακομαθημένη και γρήγορα γίνεται ο αγαπημένος χαρακτήρας της σειράς. Αλλά αυτό κυρίως που κάνει αυτή την σειρά κλασική είναι η σπάνια χημεία ανάμεσα στο Felix και την Barbara.

Το LOCH 1983 ευτύχησε να έχει όχι ένα αλλά δύο ζευγάρια με ασυναγώνιστη χημεία μεταξύ τους. Το άλλο ζευγάρι είναι ο Yang Kang και η Μu Nianci. O Michael Miu υποδύεται τον Yang Kang, σε αντίθεση με τους άλλους ρόλους του, καθώς συνήθως ο Michael παίζει τον καλό ήρωα ενώ ο Yang Kang είναι ένας μακιαβελικός κακός που προδίδει το έθνος του, την οικογένεια του και την γυναίκα που αγαπά λόγω της δίψας του για δόξα, πλούτη και εξουσία. Παρόλαυτα, ο Michael είναι ο καλύτερος Yang Kang από όλες τις τηλεοπτικές μεταφορές του LOCH. Έχει αριστοκρατική εμφάνιση, είναι όμορφος και δίνει την εντύπωση έξυπνου ανθρώπου, ενώ και η κακή του πλευρά απεικονίζεται εξαίσια. Ο Yang Kang του Michael είναι ένας χαρακτήρας που και μισείς και αγαπάς.

Η Mu Nianci της Sharon Yeung είναι όμορφη, ηρωική και πατριώτισσα. Βέβαια, ο ρόλος της δεν είναι τόσο ενδιαφέρων από μόνος του σε σχέση με τους άλλους χαρακτήρες, κυρίως λόγω ότι στο βιβλίο ο Louis Cha δεν ανέπτυξε αρκετά τον χαρακτήρα της σε σχέση με τους άλλους κύριους χαρακτήρες. Παρόλαυτα, αυτό που κάνει την Mu Nianci της κλασική είναι η χημεία της με τον Michael. Πραγματικά πιστεύει κανείς ότι ο Yang Kang και η Mu Nianci είναι ερωτευμένοι.

Image

Οι χορογραφίες μάχης είναι οι καλύτερες ίσως σε τηλεοπτική σειρά. Όλες οι μάχες γίνονται μέσω περίπλοκων αλλά καταπληκτικών χορογραφιών χωρίς ειδικά εφέ, τα οποία κάνουν, συνήθως, τις μάχες ψεύτικες. Το Kung Fu της σειράς είναι ρεαλιστικό και πραγματικά πιστεύεις ότι οι χαρακτήρες μάχονται. Ιδιαίτερα μνεία αξίζει η μάχη ανάμεσα στον Guo Jing και τον Yang Kang στο επεισόδιο 19, η μάχη ανάμεσα στον Qiu Qianren και στους εφτά ταοϊστές στο επεισόδιο 42, και η μάχη στο βουνό Huashan στο επεισόδιο 58.

Οι αλλαγές στο σενάριο, σε σχέση με το βιβλίο, αν και μερικές φορές ατελείς, κάνουν την σειρά ακόμη πιο διασκεδαστική και είναι ένας από τους λόγους που το LOCH 1983 είναι πιο διάσημο σε σχέση με τις άλλες μεταφορές του LOCH. Ιδιαίτερα ο χαρακτήρας του Yang Kang αναπτύχθηκε περισσότερο σε σχέση με το βιβλίο. Η μουσική της σειράς, από τους Roman Tam και Jenny Tseng, είναι κλασική και αυτά τα τραγούδια είναι πασίγνωστα στο Χονγκ Κονγκ.

Άλλος λόγος για να αρέσει σε κάποιον αυτή η σειρά είναι ότι παράλληλα με την κύρια πλοκή, ο θεατής βλέπει σταδιακά την άνοδο της Μογγολικής Αυτοκρατορίας υπό τον θρυλικό πολέμαρχο Τζέγκινς Χαν (Paul Chun). O Τζέγκινς Χαν ξεκινά ως ένας πολέμαρχος μια μικρής φυλής και στο τέλος της σειράς είναι ηγέτης της μεγαλύτερης Αυτοκρατορίας στον κόσμο. Ωστόσο, οι μεγάλες φιλοδοξίες του και η εμμονή του να κατακτήσει όλο τον κόσμο, άρα και την Δυναστεία Song της Κίνας, τον φέρνουν αντιμέτωπο με τον Guo Jing. Η σειρά τελειώνει με έναν διάλογο πραγματικά καταπληκτικό:

Guo Jing: Πόση γη χρειάζεται κάποιος όταν πεθάνει.
Ο Τζέγκινς Χαν σχηματίζει ένα μικρό ορθογώνιο με τα χέρια του και λέει: τόση.
Guo Jing: Γιατί επιζητάς να κατακτήσεις τόσα εδάφη αφού όταν πεθάνεις θα κατέχεις μόνο αυτό το μικρό κομμάτι γης;


Με λίγα λόγια, αυτή η σειρά είναι από τις καλύτερες στο είδος της.

Επιστροφή “Ιστορικές”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 1 επισκέπτες