Σελίδα 1 από 1

Ακήρυχτος Πόλεμος (2002)

Posted: 04 Απρ 2013, 13:50
από Τραβιατα
Image

Τίτλος: Bowling for Columbine
Ελληνικός Τίτλος: Ακήρυχτος Πόλεμος
Έτος παραγωγής: 2002
Σκηνοθέτης: Michael Moore
imdb

Θέμα
Με αφορμή τη σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν των ΗΠΑ, το 1999, ο Μαικλ Μουρ κάνει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε τον κόσμο. Η Σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν συνέβη την Τρίτη, 20 Απριλίου 1999 στο γυμνάσιο και λύκειο Columbine Jefferson στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών. Θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα κρούσματα βίας σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Δύο έφηβοι μαθητές, ο Eric Harris και ο Dylan Klebold, εισέβαλαν στο σχολείο τους πυροβολώντας και σκοτώνοντας δώδεκα συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο, πριν αυτοκτονήσουν. Τραυμάτισαν επίσης άλλα 24 άτομα.

Ο Μαικλ Μουρ παίρνει ως βάση αυτό το τραγικό συμβάν και το εξελίσσει μέσα στο ντοκιμαντέρ του. Μιλάει για την οπλοκατοχή και κυρίως την οπλοχρησία που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στις ΗΠΑ και εξελίσσεται σαν επιδημία.

Στο ντοκιμαντερ δείχνει πως το να προμηθεύεις ένα ανήλικο παιδί με όπλο είναι το πιο εύκολο πράγμα και οι σφαίρες πωλούνται 70 σεντς στα σούπερ Μάρκετ.


Η Αμερική ζει μέσα στον φόβο και την βία θρηνώντας περίπου έντεκα χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο, που σκοτώνονται από όπλο. Ποιος φταίει, λοιπόν, για το συμβάν του 1999 στο λύκειο Κολουμπάιν; Αυτό πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ αναλύοντας και παράπλευρα προβλήματα που προκύπτουνΆποψη
Είναι μια ταινία που αξίζει να την δει κάποιος. Θα μάθει και θα προβληματιστεί πάνω σε πράγματα τα οποία μπορεί καν να μην είχε σκεφτεί. Ο Μουρ τα λέει έξω από τα δόντια, δεν μασάει τα λόγια του και αυτό είναι κάτι που μου άρεσε. Έχει κότσια και κράζει πολιτικούς και δημοσιογράφους, που οι περισσότεροι δεν τολμούν να το κάνουν. Κατηγορεί ακόμα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την βία που υπάρχει στην χώρα.

Ένα ειλικρινές ντοκιμαντέρ από τον Μουρ, μια πολύ καλή προσπάθεια που την επικροτώ. Βλέπει πέρα από το προφανές και πάει στον πυρήνα του προβλήματος, δεν μένει στην επιφάνεια, όπως οι περισσότεροι.Re: Ακήρυχτος Πόλεμος (2002)

Posted: 04 Απρ 2013, 15:43
από Ίζι
Ωραίο ντοκιμαντέρ, πολύ ενδιαφέρον, όπως όλα του Μάικλ Μουρ. Ο Μουρ καταπιάνεται με σοβαρά θέματα, και καταφέρνει να φτιάχνει μ' αυτά ντοκιμαντέρ που εκτός από ενημέρωση προσφέρουν και μπόλικη διασκέδαση, κυρίως λόγω του κουτσομπολίστικου χαρακτήρα τους. Λένε ότι είναι προβοκάτορας, και μάλλον είναι, όμως δεν χάνω ταινία (ή βιβλίο ή και εκπομπή) του.

Re: Ακήρυχτος Πόλεμος (2002)

Posted: 05 Απρ 2013, 00:35
από Φαίη
Θεωρώ εξαιρετικό τον Μουρ στο αντικείμενο του. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ το έχω παρακολουθήσει τρεις φορές. Πολύ καλή δουλειά :πάνω:

Re: Ακήρυχτος Πόλεμος (2002)

Posted: 05 Απρ 2013, 00:51
από Σινεφίλ
Ανήκω και εγώ στις φαν του. Τα περισσότερα στοιχεία που παραθέτει για τις ΗΠΑ είναι σοκαριστικά. Τον θεωρώ την απόλυτη μπουλντόζα του αμερικανικού ονείρου.