Amadeus (1984)

Αβατάρι χρήστη
Χρυσηίδα
Κοινωνός
Αναρτήσεις: 19
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 21:34
Θέση: Αθήνα
Επικοινωνία:

Amadeus (1984)

Ανάρτησηαπό Χρυσηίδα » 05 Απρ 2013, 11:26

Image

Τίτλος: Amadeus
Σκηνοθεσία: Miloš Forman
Σενάριο: Peter Shaffer
Έτος: 1984
Ηθοποιοί: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge ...


Υπόθεση
Πρόκειται για τη ζωή του Μότσαρτ, αυτού του τόσο ταλαντούχου συνθέτη, που ενώ πέθανε μόλις στα 35 του, άφησε πίσω του ένα τόσο λαμπρό έργο, που πολλοί ομότεχνοί του θα τον φθονούσαν γι’ αυτό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον Αντόνιο Σαλιέρι, έναν Ιταλό συνθέτη, τον οποίο βρίσκουμε σε βαθιά γεράματα στην αρχή της ταινίας, να φωνάζει «Εγώ τον σκότωσα» και να επιχειρεί να αυτοκτονήσει. Δεν τα καταφέρνει, τον μεταφέρουν σε ένα άσυλο κι εκεί τον επισκέπτεται ένας παπάς, ώστε να τον εξομολογήσει.

Στο σημείο αυτό ξεκινάει η διήγηση του Σαλιέρι, η οποία αποτελεί και την βασική πλοκή της ταινίας. Μας μεταφέρει κάμποσα χρόνια πριν, όταν ο ίδιος είχε τη θέση του αυτοκρατορικού μουσικού στην αυλή του αυτοκράτορα. Εκεί γνώρισε τον Μότσαρτ, αυτόν τον νεαρό που είχε όχι απλώς ταλέντο, αλλά χάρισμα στη μουσική. Μέσα λοιπόν από τα λόγια του Σαλιέρι παρακολουθούμε βήμα – βήμα τη ζωή του Μότσαρτ, μια ζωή σύντομη, αλλά γεμάτη συγκινήσεις.


Image

Άποψη
Το Amadeus είναι μια ταινία, η οποία μου προκάλεσε τη σπάνια για μένα επιθυμία να τη δω παραπάνω από μία φορές. Την έχω δει συνολικά τρεις φορές, μία στις κινηματογραφικές αίθουσες τη χρονιά που βγήκε, δηλαδή το 1984 και άλλες δύο, με την πιο πρόσφατη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.

Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για μια συναρπαστική από κάθε πλευρά ταινία. Πιστεύω ότι η ιδιοσυγκρασία του Μότσαρτ έχει αποδοθεί υποδειγματικά, το ίδιο και η εποχή, τα σκηνικά, τα πάντα. Φυσικά, η ταινία είναι πλημμυρισμένη από μουσική, κυρίως τη μουσική που έγραψε ο Μότσαρτ. Το πόσο προσεγμένη ταινία είναι, πέρα από τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα πλάνα και το καστ, αποδεικνύει το γεγονός ότι για τις ανάγκες της γυρίστηκαν τα πέντε περίπου πρώτα λεπτά από τρεις (αν θυμάμαι καλά) όπερες του Μότσαρτ. Γυρίστηκαν δηλαδή κανονικά, με τις όπερες να παίζονται επί σκηνής και τον Μότσαρτ να τις διευθύνει.

Η ταινία προτάθηκε για πολλά Όσκαρ, για να κερδίσει τελικά 8, μεταξύ των οποίων και του α’ αντρικού ρόλου, το οποίο δόθηκε στον F. Murray Abraham, ο οποίος υποδυόταν τον Σαλιέρι, και όχι στον Tom Hulce, ο οποίος είχε και ο ίδιος προταθεί για το βραβείο και υποδυόταν τον Μότσαρτ. Αν εξαρτιόταν από μένα θα έδινα το Όσκαρ στον Tom Hulce. Δεν θέλω και δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον άλλον σ' αυτό το ρόλο, κάποιον που να έχει διαφορετική φυσιογνωμία, να μιλάει αλλιώς, να γελάει αλλιώς, να παίζει αλλιώς. Όχι ότι ο F. Murray Abraham είχε λιγότερο απαιτητικό ρόλο ή ότι έπαιζε υποδεέστερα του Hulce, αλλά εμένα ο Hulce με ξετρέλανε. Αναγνωρίζω πάντως ότι ο ρόλος του Σαλιέρι ήταν πολύ ιδιαίτερος, έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στον άκρατο θαυμασμό που ένιωθε για τον Μότσαρτ και την έκσταση που του δημιουργούσε η μουσική του, και το φθόνο.

Τρέιλερ

Well, Clarice, have the lambs stopped screaming?

Αβατάρι χρήστη
Τρίνιτυ
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 252
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 16:47

Re: Amadeus (1984)

Ανάρτησηαπό Τρίνιτυ » 05 Απρ 2013, 11:50

Πραγματικά υπέροχη ταινία! Απολαυστικός ο Tom Hulce στον ρόλο του Μότσαρτ, που απέδωσε τόσο καλά τον εύθυμο χαρακτήρα του! Μου άρεσε κι εμένα πολύ η σκηνή που έβαλες, αλλά και λίγο μετά, με ότι επακολούθησε..
SYSTEM FAILURE

Αβατάρι χρήστη
Σινεφίλ
Ονειρευτής
Αναρτήσεις: 411
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 15:16

Re: Amadeus (1984)

Ανάρτησηαπό Σινεφίλ » 06 Απρ 2013, 01:32

Η ταινία αυτή με έχει σημαδέψει. Την θεωρώ από τις πιο καλογυρισμένες ταινίες έβερ. Την είχα πρωτοδεί στην εφηβεία μου και άλλες δυο-τρεις φορές μετά. Καιρός να την ξαναθυμηθώ. Τί μουσική, τί κοστούμια, τί σενάριο, τί ερμηνείες! Όλα καταπληκτικά στο είδος τους. :ναι:

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: Amadeus (1984)

Ανάρτησηαπό Ίζι » 06 Απρ 2013, 11:08

Την ξαναείδα πέρσι το καλοκαίρι. Είναι καταπληκτική! :ναι:
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Κόρτο Μαλτέζε
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 315
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 09:41

Re: Amadeus (1984)

Ανάρτησηαπό Κόρτο Μαλτέζε » 08 Απρ 2013, 12:23

Είναι πολύ καλή ταινία. Προτιμώ τον Φ. Μάρεϊ Άμπρααμ από τον Χαλς πάντως και οι δύο έδωσαν τις ερμηνείες της ζωής τους.
Ήθελα να γράψω κάτι βαθυστόχαστο αλλά δεν μου έρχεται τώρα

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Amadeus (1984)

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 08 Απρ 2013, 18:40

Την ταινία την είδα παιδί, στον κινηματογράφο, όταν πρωτοβγήκε. Την είχαμε δει να την διαφημίζει πρώτα στα προσεχώς, με τον παιδικό μου φίλο, και ήμασταν επιφυλακτικοί με το ότι υπήρχε αυτή η αφήγηση από τον Σαλιέρη γιατί μόλις είχαμε δει, με παρόμοια αφήγηση, το "Για Όλα Φταίει το Ρίο" που δεν μας είχε πολυαρέσει.

Όμως με αυτήν ενθουσιαστήκαμε! Η σκηνή με τον Μότσαρτ να υπαγορεύει το Confutatis στον Σαλιέρη με είχε εντυπωσιάσει, είναι ακόμα μια από τις πιο αγαπημένες κινηματογραφικές σκηνές και το Ρέκβιεμ από τα αγαπημένα μου μουσικά έργα. Θυμάμαι πως μετά την ταινία αγόρασα τον πρώτο μου δίσκο κλασικής μουσικής με την "Μικρή Νυχτερινή Μουσική" του Μότσαρτ.

Πιστεύω πως αυτή η ταινία μαζί με την σειρά δίσκων Hooked on Classics που κυκλοφορούσε τότε, καθώς και μερικά κομμάτια "Ροκ Όπερας", ήταν οι κύριες επιρροές που μου δείξαν τον δρόμο στην κλασική μουσική, την οποία ανακάλυψα μόνος.

Να σημειώσουμε για το σενάριο, πάντως, πως είναι γραμμένο από τον Πίτερ Σάφερ και βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του, και παρουσιάζει την ρομαντική εκδοχή της ιστορίας, μάλλον κάπως μακριά από τα πραγματικά γεγονότα. Όπως και να έχει, είναι ένας υπέροχος μύθος χτισμένος από ταλαντούχους ανθρώπους για ένα μοναδικό ανθρώπινο αστέρι.

Καί οι δύο ηθοποιοί υπέροχοι· τα πάντα ξέχωρα και όλα μαζί παίρνουν ένα 10* από εμένα.
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Τραβιατα
Ονειρευτής
Αναρτήσεις: 380
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 23:12

Re: Amadeus (1984)

Ανάρτησηαπό Τραβιατα » 21 Απρ 2013, 23:50

Πολυ ωραια ταινια,εχει κανενας ιδεα αν τα γεγονοτα ειναι αληθινα που δειχνει;
Αν και δεν ειναι ο αγαπημενος μου ο Μοτσαρ ειχε ωραια μουσικη η ταινια.

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Amadeus (1984)

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 22 Απρ 2013, 00:16

Όπως σημείωσα και πιο πάνω, δεν είναι η ρεαλιστική εκδοχή της ιστορίας. Φαντάζομαι πως θέλει λίγο ψάξιμο για να βρεις όλα τα σημεία όπου η μυθοπλασία βγαίνει πάνω από την ιστορία, πάντως το Ρέκβιεμ δεν το ανέθεσε ο Σαλιέρη στον Μότσαρτ και μήτε π.χ. βρισκόταν στο κρεβάτι υπαγορεύοντάς το στον Σαλιέρη.

Ο Γλωσσολάγνος μπορεί να δώσει μια έγκυρη άποψη, αν θελήσει, εδώ πέρα.
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."


Επιστροφή “δεκαετία του 1980”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 1 επισκέπτες