Compliance (Το Τέρας Μέσα Της) (2012)

Αβατάρι χρήστη
Μεταλλαγμένη
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 212
Εγγραφή: 01 Μάι 2014, 20:38

Compliance (Το Τέρας Μέσα Της) (2012)

Ανάρτησηαπό Μεταλλαγμένη » 23 Οκτ 2016, 16:10

Image

Τίτλος: Compliance
Ελληνικός τίτλος: Το τέρας μέσα της
Σκηνοθέτης: Craig Zobel
Σενάριο: Craig Zobel
Ηθοποιοί: Ann Dowd, Dreama Walker, Pat Healy κ.α
Διάρκεια: 90’


Υπόθεση
Η προϊσταμένη ενός φαστφουντάδικου στην Αμερική δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι αστυνομικός και δέχτηκε μια καταγγελία από πελάτισσα για κλοπή χρημάτων που φέρεται να διέπραξε μια υπάλληλος του μαγαζιού. Ζητά από την προϊσταμένη να ερευνήσει την υπόθεση μέχρι να καταφθάσει η αστυνομία αλλά οι εντολές που της δίνει γίνονται όλο και πιο περίεργες.

Άποψη
Η ταινία αφορά σε πραγματικό περιστατικό που συνέβη το 2004 σε κατάστημα των ΜακΝτόναλντς στο Κεντάκι και αποτελεί ένα από 70 περιστατικά που συνέβησαν σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ σε διάστημα περίπου 10 ετών και ονομάζονται συλλήβδην ‘strip search phone call scam’. Σε όλα τα περιστατικά ένας άγνωστος άντρας τηλεφωνούσε κυρίως σε εστιατόρια και φαστφουντάδικα επαρχιακών πόλεων και ισχυριζόμενος ότι είναι αστυνομικός, έπειθε τους προϊστάμενους να αναγκάσουν συνήθως μια γυναίκα υπάλληλο να γδυθεί στα πλαίσια έρευνας για κλοπή ή χρήση ναρκωτικών. Σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα κατ' εξαίρεση ήταν πελάτισσες εκ των οποίων η μία ηλικίας 14 ετών. Το περιστατικό που αναφέρει η ταινία οδήγησε στην σύλληψη ενός 37χρονου υπεύθυνου φύλαξης σε ιδιωτικές φυλακές και πατέρα 5 παιδιών, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν δεκάδες αιτήσεις για δουλειά στην αστυνομία, αστυνομικά περιοδικά και στολές καθώς και όπλα.

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους αυτής της υπόθεσης είναι, αδιαμφισβήτητα, η υποταγή στην εξουσία και μέχρι ποιου σημείου μπορεί και δικαιολογείται αυτή να φτάσει. Η καθημερινότητα και η ιστορία βρίθουν από παραδείγματα ανθρώπων που προκειμένου να μην παραβούν εντολές ανωτέρων ή γενικά ανθρώπων με εξουσία προβαίνουν σε πράξεις με τις οποίες μπορεί κατά βάθος να διαφωνούν. Από τον υπάλληλο της εισπρακτικής εταιρείας που καλείται να πιέσει τον δανειολήπτη να πληρώσει τις οφειλόμενες δόσεις του δανείου μέχρι τον στρατιώτη που σε περίοδο πολέμου σφαγιάζει ολόκληρα χωριά κατόπιν προσταγής του ανωτέρου του. Στην τελευταία περίπτωση η απάντηση είναι πιο εύκολη γιατί δύσκολα ο κώδικας αξιών των περισσότερων ανθρώπων θα επέτρεπε την δικαιολόγηση του δράστη ενώ και το διεθνές ποινικό δίκαιο υιοθετώντας την ‘αρχή της ηθικής επιλογής’ (moral choice principle) δέχεται ότι δεν δύναται να απαλλαγεί των ποινικών ευθυνών του ο δράστης στις περιπτώσεις που η εντολή που δέχτηκε αφορούσε στην τέλεση εξόφθαλμα παράνομων πράξεων.

Image

Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά των παραπάνω με τα περιστατικά της Αμερικής είναι ότι τα θύματα του φαρσέρ, στην πραγματικότητα, δεν ήρθαν ποτέ αντιμέτωπα με ένα υπαρκτό δίλημμα ούτε αντιμετώπισαν πραγματικό κίνδυνο να υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης άρνησής τους να συμμορφωθούν με τις εντολές του υποτιθέμενου αστυνομικού. Το μόνο που αντιμετώπισαν ήταν μια άγνωστη φωνή από το τηλέφωνο που απλά έπειθε ότι ανήκε σε αστυνομικό. Εδώ, όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν την εξουσία αλλά δεν αμφισβήτησαν καν ότι υφίστατο, πράγματι, αυτή η εξουσία. Ειδικά, η αντίδραση της προϊσταμένης – η οποία, δικαίως, εισέπραξε την μεγαλύτερη κατακραυγή της κοινής γνώμης – σε αφήνει αποσβολωμένο καθώς ούτε μία στιγμή δεν αμφέβαλλε για την ιδιότητα του συνομιλητή της ακόμα κι όταν οι εντολές που της έδινε ξέφευγαν απ΄τα όρια του φυσιολογικού ούτε ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες γι’ αυτόν προς επαλήθευση. Και δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά για 70 (!!).

Το εξωφρενικό την συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι από την μία πλευρά νιώθεις ότι μάλλον υπάρχει μια βαθύτερη αιτία για όλα αυτά και δεν μπορείς να την σκαπουλάρεις με μια απλή εξήγηση του τύπου ‘εντάξει, είναι απλά τέρμα ηλίθιοι’ και να συνεχίσεις την ζωή σου πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ σ΄εσένα αλλά, από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια εκλογίκευσης μιας τόσο εξωφρενικά παράλογης κατάστασης φαντάζει εξίσου παράλογη. Για τον φαρσέρ μπορούν να ειπωθούν πολλά. Ένας κατά πάσα πιθανότητα κοινωνιοπαθής με φαντασιώσεις εξουσίας και ενδεχόμενο σύμπλεγμα κατωτερότητας γιατί μπορεί να μην κατάφερε να γίνει αστυνομικός (εξού και ότι κατέληξε σε ένα παρεμφερές επάγγελμα). Τι ώθησε όμως τα θύματα να συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο; Γιατί σταμάτησαν να είναι έλλογα όντα, με κριτική σκέψη και βούληση και αφέθηκαν να χειραγωγηθούν και να θυματοποιηθούν; Έχει να κάνει με το μορφωτικό υπόβαθρο, φανερώνει μια διάθεση να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους και να καθησυχάσουν την συνείδησή τους λέγοντας ότι δεν είχαν άλλη επιλογή ή μήπως υποκρύπτει και μια ενδόμυχη και ασυνείδητη επιθυμία εκμετάλλευσης της πρόσκαιρης εξουσίας πάνω στον αδύναμο που τους δόθηκε από τον φερόμενο ως αστυνομικό; Πότε σταματάνε να είναι θύματα και ποια η ηθική αλλά και ποινική τους ευθύνη;

Το σοκαριστικό στην συγκεκριμένη ταινία είναι ότι δεν υπερέβαλλε σε κανένα σημείο αντίθετα όσα απεικόνισε ακόμα και τα πιο ακραία, πράγματι, συνέβησαν όπως αποδεικνύεται και από το αληθινό βίντεο που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, το οποίο προς αποφυγή σπόιλερ καλύτερα δείτε το μετά την ταινία. Η περίπτωση της υπαλλήλου, που τότε ήταν μόλις 18 ετών, είναι και αυτή που σοκάρει και πονάει περισσότερο και συγκεντρώνει την μεγαλύτερη συμπάθεια καθώς ήταν το μεγαλύτερο θύμα από όλους τους εμπλεκόμενους. Η απάντηση που δίνει η κοπέλα στο βίντεο όταν ερωτάται γιατί δέχτηκε να κάνει αυτά που της έλεγαν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού και συζήτησης για τον τρόπο που πρέπει οι γονείς να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους.

Για την ιστορία να πω, ότι ο 37χρονος ύποπτος τελικά αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ότι ήταν εκείνος που έκανε τα τηλεφωνήματα ωστόσο αργότερα η αστυνομία αποκάλυψε ότι μετά την σύλληψή του τα τηλεφωνήματα σταμάτησαν. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι άλλο μπορεί να έκανε ο δράστης στην μετέπειτα (αλλά και στην μέχρι πρότινος) ζωή του όταν ένιωσε έστω και λίγο ότι έχει εξουσία πάνω σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Στο άρθρο της Wikipedia μπορείτε να δείτε, στο κεφάλαιο ‘Τhe Mount Washington Scam’, και την ποινική αντιμετώπιση που είχαν οι άλλοι εμπλεκόμενοι καθώς και πως εξελίχθηκε η ζωή τους μετά το συμβάν. Προς αποφυγή σπόιλερ, διαβάστε το αφού δείτε την ταινία.

Οσον αφορά στην ταινία αυτή καθεαυτή, διαδραματίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ένα δωμάτιο γεγονός που καταφέρνει να μεταδώσει ένα κλειστοφοβικό αίσθημα παγίδευσης και αδυναμίας διαφυγής ανάλογο της κατάστασης στην οποία τα θύματα εγκλώβισαν τον εαυτό τους. Η ένταση και το ενδιαφέρον του θεατή όχι μόνο παραμένουν αμείωτα αλλά κλιμακώνονται σταδιακά όσο αυξάνεται το επίπεδο της ακρότητας των όσων λαμβάνουν χώρα. Οι ερμηνείες είναι πολύ πειστικές με αυτή της Ann Dowd που υποδύθηκε την προϊσταμένη να αποσπά διακρίσεις και υποψηφιότητες για βραβεία.Sam: Dude, you killed Hitler!
Dean: Yeah...!Awesome!
(Supernatural)

Αβατάρι χρήστη
Θεατής
Μυθευτής
Αναρτήσεις: 633
Εγγραφή: 07 Οκτ 2016, 19:34

Re: Compliance (2012)

Ανάρτησηαπό Θεατής » 23 Οκτ 2016, 20:41

Αψογη παρουσίαση...
Επίσης είχα ακριβώς τα συναισθήματα που περιέγραψες όταν είχα δει την ταινία...
Είχα βγει απο τα ρούχα μου και στο τέλος είπα ε αμα είναι τόσο ηλίθιοι δεν θα κάτσω να σκασω...
Παρόμοια ταινία στην θεματική του δίνω σε κάποιον εξουσία πάνω σε άλλον άνθρωπο είναι το The Experiment με τον Αντριέν Μπρόντυ και τον Φόρεστ Γουαιτακερ... Επίσης πολύ δυνατή...
Το να διαβάζεις μεταφρασμένη ποίηση είναι σαν να κολυμπάς με αδιάβροχο...

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1354
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: Compliance (2012)

Ανάρτησηαπό Ίζι » 23 Οκτ 2016, 22:51

Μεταλλαγμένη, η παρουσίασή σου είναι εξαιρετική και τα σχόλιά σου πολύ εύστοχα. Πραγματικά δεν έχει να προσθέσει κανείς πολλά. Αν δεν γνώριζα ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, θα θεωρούσα ότι οι δημιουργοί της ταινίας υποτιμούν τη νοημοσύνη μας με ένα σενάριο τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά. Όπως αποδεικνύεται, όμως, τα αληθινά γεγονότα είναι ακόμα πιο σοκαριστικά και γεννούν προβληματισμό απ' τον οποίο δεν μπορούμε να απαλλαγούμε με την απλή σκέψη ότι τα θύματα αυτής της φάρσας ήταν τρομακτικά και επικίνδυνα αφελείς άνθρωποι. Αν και δεν μπορεί να μην έπαιξε κι αυτό το ρόλο του (γιατί πραγματικά, όσες μελέτες κι αν αποδείξουν ότι ενώπιον εξουσίας οι άνθρωποι γινόμαστε άβουλα πρόβατα, αρνούμαι να δεχτώ ότι θα μπορούσα να βρεθώ στη θέση αυτών των ανθρώπων και να μην αμφισβητήσω, από την πρώτη κιόλας στιγμή, την εγκυρότητα του τηλεφωνήματος). Εντάξει, φαίνεται ότι η συμμόρφωση σε διάφορες μορφές εξουσίας είναι στη φύση μας, και μπορεί να μας κάνει να ξεπεράσουμε αυτά που θεωρούμε όριά μας, όμως εδώ η εξουσία δεν ήταν καν παρούσα, παρά μόνο μια εύκολα αμφισβητήσιμη ιδέα της. Πώς γίνεται να μην υποψιάστηκε κανένας απ’ τους ανθρώπους αυτούς ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μ' αυτό το τηλεφώνημα; Και μάλιστα πού; Στην Αμερική!

Ξέρω ότι πολλοί θεωρούν τους Αμερικανούς ανόητους, όμως νομίζω ότι η εντύπωση αυτή είναι και λίγο στερεότυπο. Οι Αμερικανοί είναι στην πλειοψηφία τους ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματά τους, και γνωρίζουν καλά (έστω απ’ τις πολλές ταινίες που βλέπουν) ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν έχουν πάντοτε το δικαίωμα να μην κάνουν/πουν τίποτε και να ζητήσουν τη βοήθεια του δικηγόρου τους. Ακόμα κι όταν έχουν συλληφθεί ή με τους αστυνομικούς παρόντες. Λοιπόν, εδώ τι ακριβώς συνέβη; Ήταν ο δράστης τόσο τυχερός ώστε έπεσε στους πιο εύπιστους ανθρώπους της χώρας, οι οποίοι παράλληλα είχαν μέσα τους αρκετό κόμπλεξ και σαδισμό ώστε να συνεργαστούν με κρυφή χαρά; Όσο για το θύμα, όσο αφελής κι αν υπήρξε, δεν μπορούμε να της ρίξουμε ευθύνες. Είναι φρικτό να κατηγορείται το θύμα σε περιπτώσεις βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης. Κι εδώ μπορούν να δικαιολογηθούν κάποια πράγματα από το νεαρό της ηλικίας της κοπέλας και την ανατροφή που είχε λάβει απ’ την οικογένειά της. Η απάντησή της στη σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου έχει το ενδιαφέρον της. Ελπίζω κάποιοι γονείς να παραδειγματιστούν απ’ αυτή την ιστορία και να αρχίσουν να μαθαίνουν τα παιδιά τους να αμφισβητούν τους μεγαλύτερους, ακόμη κι αυτούς που έχουν εξουσία στα χέρια τους, και κυρίως να τα καλλιεργούν σχετικά με τα δικαιώματά τους. Να τα οπλίζουν ενάντια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όσο για την ταινία, νομίζω ότι την αδίκησα με τη βαθμολογία που της έβαλα (7/10) και μάλλον θα την ανεβάσω στο 8 ή και στο 9. Πραγματικά, τι άλλο θα περίμενε κανείς από μια ανεξάρτητη παραγωγή που αφηγείται, σχεδόν ντοκιμαντερίστικα αλλά με αρκετή διακριτικότητα και σεβασμό, μια πραγματική ιστορία; Η νεαρή πρωταγωνίστρια ήταν πολύ πειστική, ενώ η διευθύντρια τόσο καλή στο ρόλο της, που ήθελα να μπω στην ταινία και να την πλακώσω στο ξύλο :νατώρα: . Αν και είναι γυρισμένη σχεδόν εξολοκλήρου μέσα σε μια μικρή αποθήκη διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, με την αγωνία να κλιμακώνεται απ’ την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να κάνει πουθενά κοιλιά. Ενοχλητική ταινία, αλλά πραγματικά πολύ καλή!
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Μεταλλαγμένη
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 212
Εγγραφή: 01 Μάι 2014, 20:38

Re: Compliance (2012)

Ανάρτησηαπό Μεταλλαγμένη » 24 Οκτ 2016, 20:45

Ευχαριστώ παιδιά!

@Θεατή, εχω δει το γερμανικό 'Πείραμα' και ήταν πράγματι πολύ καλή ταινία. Πολυ κοντινό σαν θεματολογία με το Compliance είναι το Experimenter που αναφέρεται στο αληθινό πείραμα Milgram. Ο σκηνοθέτης του Compliance είχε αναφέρει ότι ανακάλυψε τα περιστατικά με τις τηλεφωνικές φάρσες όταν διάβαζε σχετικά με το αυτό το πείραμα. Δεν την έχω δει ακόμα αλλά θα το κάνω σύντομα.

@ίζι, ούτε εγώ θα μπορούσα ποτέ να ρίξω ευθύνες σε ένα θύμα βιασμού. Ας πούμε ότι το έχω σαν αρχή.
Εδώ απλά προσπαθώ να κατανοήσω την συμπεριφορά της κοπέλας για την οποία καταλήγω να βρίσκω τα περισσότερα ελαφρυντικά. Βέβαια, έκανες σπόιλερ με αυτό που είπες (επίτηδες δεν έκανα καμία νύξη στην παρουσίαση) αλλά όπως και να' χει, δεν νομίζω οτι το σημαντικό στην συγκεκριμένη ταινία είναι η αγωνία για το τι θα γίνει ή οι ανατροπές ή οτιδήποτε άλλο που συνήθως προσδοκούμε από μια οποιαδήποτε ταινία. Καλό είναι να την δει κάποιος σαν ένα δίδαγμα ή ένα είδος 'ντοκυμαντέρ' για την ανθρώπινη φύση.
Sam: Dude, you killed Hitler!
Dean: Yeah...!Awesome!
(Supernatural)

Αβατάρι χρήστη
Ξενέρωτας
Ονειρευτής
Αναρτήσεις: 352
Εγγραφή: 17 Ιούν 2013, 17:32

Re: Compliance (2012)

Ανάρτησηαπό Ξενέρωτας » 24 Οκτ 2016, 22:53

Δεν ειμαι σιγουρος αν η ταινια ειναι τοσο απολαυστικη οσο η παρουσιαση :))) Μπριζώθηκα παντως. :)
Είμαι στην πολύ φάση δικέ μου, αλλά εσύ ξηγιέσαι στο αλλιώς και μου τη βγαίνεις με κόκκινο να πούμε! -- Γιάννης Δαλιανίδης, 1980ς

Αβατάρι χρήστη
Θεατής
Μυθευτής
Αναρτήσεις: 633
Εγγραφή: 07 Οκτ 2016, 19:34

Re: Compliance (2012)

Ανάρτησηαπό Θεατής » 25 Οκτ 2016, 02:14

@μεταλλαγμενη για το πείραμα του Μίλγκραμ είχα διαβάσει και μάλιστα σε συζητήσεις με την παρέα το είχαμε σχολιάσει αρκετά...
Την ταινία την έχω δει αλλά δεν μπορω να πω οτι με ενθουσίασε...
Το να διαβάζεις μεταφρασμένη ποίηση είναι σαν να κολυμπάς με αδιάβροχο...


Επιστροφή “δεκαετία του 2010”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 4 επισκέπτες