Black Mirror (2011- )

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 06 Ιούν 2014, 13:47

Πολύνιους έγραψε:Πάντως κατά την γνώμη μου, σε ένα παρόμοιο μέλλον μ' αυτό του black mirror, δεν υπάρχει χώρος για δικαιώματα των ανδροειδών, γιατί δεν έχουν καμία συνείδηση, τουλάχιστον έτσι όπως τα ξέρουμε τώρα (και στο black mirror έτσι το έδειχνε το ρομπότ, πρόγραμμα που του βάζεις δεδομένα κ μέχρι εκεί φτάνει - ό,τι του βάλεις θα είναι). Πιο λογικό μου φαίνεται να γίνεται λόγος για το πόσα δικαιώματα έχεις εσύ πάνω του, δηλαδή μέχρι πού μπορείς να φτάσεις, αλλά για να προστατευθείς εσύ κ η ψυχική σου υγεία, όχι το ρομπότ.


Εγώ πάλι το βλέπω διαφορετικά όμως για αρχή θα πρέπει να μπουν φιλοσοφικά θέματα στο τραπέζι όπως: τί ακριβώς είναι συνείδηση και αν γίνεται να υπάρχει τεχνητή συνείδηση.

Κι ο άνθρωπος ένα (πολύ περίπλοκο και θαυμαστό) πρόγραμμα τρέχει. Απλά είναι βιολογικά προγραμματισμένος. Ένα ανδροειδές προγραμματίζεται ηλεκτρονικά (κι ίσως μια μέρα καί βιολογικά) για να πετύχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, μια συμπεριφορά. Επίσης, δεν το βρίσκω διόλου απίθανο να μπορούν να του προγραμματιστούν και συναισθήματα.

Όλα αυτά είναι στα σπάργανα ακόμη και η επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης έδωσε πολλές ενδιαφέρουσες εφαρμογές αλλά όχι ακόμα αυτό που κάποτε ονειρεύτηκε: μια νοημοσύνη σαν την ανθρώπινη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ανεπτυγμένη νοημοσύνη ή και συναισθήματα δεν θα μπορούν να προγραμματιστούν στο μέλλον.

Το να φτιάξεις ένα πλάσμα με ανθρωποειδή νοημοσύνη κι έπειτα να το κλείσεις σε ένα ντουλάπι σίγουρα εγείρει ηθικά θέματα. Και σίγουρα εάν σε αυτό έχεις προγραμματίσει και συναισθήματα.
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Ίζι » 06 Ιούν 2014, 14:07

Μια πολύ καλή ταινία επάνω στο θέμα είναι το AI του Σπίλμπεργκ. :)
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Πολύνιους
Μυθευτής
Αναρτήσεις: 529
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 18:21

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Πολύνιους » 06 Ιούν 2014, 15:53

Φαροφύλακα, καταλαβαίνω πως διαφωνούμε και, έτσι όπως έχω κόψει τις απόψεις σου, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ.

Κατά την γνώμη μου, δεν πρέπει καν να μπει κάποιος στην διαδικασία να φτιάχνει ανδροειδή με συναισθήματα, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για την ανθρωπότητα. Ούτε καν για να ξεπεραστεί η πορνεία, ούτε καν για να έχεις ένα παιδί, όπως το ονειρεύεσαι, ή τέλος πάντων, για τον οποιονδήποτε σκοπό. Με την τεχνολογία και την εξέλιξή της, έχω πολύ καλή επαφή και, έχω καταλήξει, πως δεν είναι όλες οι τεχνολογίες ουδέτερες. Κι αν υπάρχει η πιθανότητα μία τεχνολογία να έχει και αρνητικές επιπτώσεις, ας αφήσουμε τις αυτοκαταστροφικές μας τάσεις και ας την αποφύγουμε.

Ευχαριστώ Ίζι για την πρόταση. Εμένα η βίβλος μου πάνω στο θέμα είναι το ηλεκτρικό πρόβατο του Φίλιπ Κ Ντικ.
σεξ και ντραγκζ και ροκ και ρολ

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 06 Ιούν 2014, 17:29

Πολύνιους, καταρχήν δεν λέω εάν είναι καλό να γίνει. Σε κάποιο μήκος του μέλλοντος, όμως, είναι γραφτό να γίνει γιατί ο άνθρωπος δοκιμάζει πάντοτε αυτό που είναι μέσα στις δυνατότητές του.

Κι η ατομική βόμβα σίγουρα είναι μια "κακιά" τεχνολογία κι όμως ο άνθρωπος την δημιούργησε και πρόλαβε και την δοκίμασε τσάκα-τσάκα να δει τί κάνει, και συνεχίζει να την έχει και να την συντηρεί.

Από την άλλη, η δημιουργία ανδροειδών, με ή χωρίς συναισθήματα, δεν είναι κάτι το τόσο ζοφερό. Μάλιστα μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στους ανθρώπους. Ήδη τις τελευταίες δεκαετίες η ρομποτική έχει πάει πολύ μπροστά και φαντάζομαι πως θα γνωρίζεις τον Asimo της Honda*. Κάποια στιγμή στο μέλλον τα ανδροειδή, τα οποία θα συνδυάζουν καί βιοτεχνολογία (μια επιστήμη που κάνει κάθε μέρα άλματα σήμερα) θα είναι πραγματικότητα. Όταν θα γίνει αυτό, τότε να είσαι βέβαιη πως θα μας απασχολήσουν και διάφορα θέματα ηθικής.

Κάτι σχετικό και πιο κοντινό είναι οι τεχνητοί ανθρώπινοι κλώνοι για τους οποίους ενδέχεται ήδη να υπάρχει η σχετική δυνατότητα. Με την κλωνοποίηση εκείνου του πρόβατου, της Ντόλης, ξεκίνησε μια συζήτηση για την ηθική της κλωνοποίησης. Έχοντας παρακολουθήσει τις αντιδράσεις τότε, με την Ντόλη, και συμμετέχοντας σε συζητήσεις για την κλωνοποίηση σήμερα, έχω την αίσθηση πως ο άνθρωπος έχει ήδη αρχίσει να βλέπει πιο χαλαρά το ενδεχόμενο τεχνητής κλωνοποίησης ενός ανθρώπου. Πιστεύω πως ίσως αυτή είναι ήδη εφικτή εργαστηριακά και πως δεν θα αργήσει πάρα πολύ να ξαναπέσει το θέμα στο τραπέζι. Σειρές σαν το Black Orphan μας βάζουν σε σκέψεις σχετικά με την ανθρώπινη κλωνοποίηση όπως και ταινίες σαν το A.I., που ανέφερε η Ίζι, μπορεί να βάλει κάποιον σε σκέψεις σχετικά με τα δικαιώματα των ανδροειδών. Το ίδιο και το επεισόδιο Right Back του Black Mirror που εμένα π.χ. με απασχόλησε, ενώ εσένα όχι, κι ίσως επειδή πιστεύεις πως όλα αυτά μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ.

Και με την ευκαιρία ας το πάω παραπέρα. Άλλη σχετική τεχνολογία που μοιάζει να έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο, είναι η κλωνοποίηση εξαφανισμένων ζώων, και ήδη πολλοί επιστήμονες παλεύουν να κλωνοποιήσουν μαμούθ των οποίων έχουν άθικτο τον γενετικό κώδικα. Ακόμα κι έτσι για την ώρα παραμένει δύσκολο, εάν παρακολουθείς τις σχετικές ειδήσεις, όμως δεν μοιάζει απίθανο να δούμε αυτό το θαύμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Σχετική ταινία είναι, βέβαια, το Jurassic Parc, αν και για τους δεινόσαυρους και για την ώρα δεν υπάρχει ελπίδα κλωνοποίησης καθώς το DNA καταστρέφεται μέσ’ στα χρόνια κι αν τα μαμούθ περπατούσαν μέχρι χθες, οι δεινόσαυροι κάναν τις τσάρκες τους πιο πίσω κι από το προ-προχθές.

Όταν πρωτοξεκίνησε η επιστήμη να ασχολείται με την μετάγγιση αίματος, αυτό έγειρε ένα ηθικό ζήτημα για τον κόσμο εκείνης της εποχής. Σήμερα η μετάγγιση αίματος θεωρείται κάτι το θετικό και το ηθικό από τις σύγχρονες κοινωνίες (πέρα από μια δυο θρησκείες όπως είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά). Πολλά από αυτά που σήμερα παραξενεύουν και τρομάζουν, αύριο θα τα βλέπουμε τελείως διαφορετικά. Κι άλλα που σήμερα δεν απασχολούν την ηθική μας, όπως είναι η καλλιέργεια και αδιάκοπη σφαγή δισεκατομμυρίων ζώων, αύριο ίσως μας παραξενεύουν και μας τρομάζουν.

Σειρές και οι ταινίες (όπως τα A.I., Jurrasic Parc και Black Orphan, που αναφέρθηκαν πιο πάνω) και που πραγματεύονται νέες τεχνολογίες, μας βάζουν αναπόφευκτα σε σκέψεις και, κατά κάποιον τρόπο, αποτελούν έναν τρόπο να εξοικειωθούμε με αυτές.


* Για όποιον μπήκε στον κόπο να δει το βιντεάκι με τον Άσιμο, έχει ενδιαφέρον εκεί στο 1:10 που ρωτάει στα κορίτσια τί θα πάρουν, αυτές του απαντούν ταυτόχρονα, και ο Άσιμο είναι σε θέση να διακρίνει τί παρήγγειλε η κάθε μία, κάτι στο οποίο ένας άνθρωπος μάλλον θα μπερδευόταν. Επίσης, μου αρέσει σαν κουλτούρα που του έχουν μάθει να επικοινωνεί με την νοηματική, στο 3:35.
:)
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Πολύνιους
Μυθευτής
Αναρτήσεις: 529
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 18:21

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Πολύνιους » 06 Ιούν 2014, 18:00

Και βέβαια η ατομική βόμβα συνεχίζει να χρησιμοποιείται, γιατί αντί να εξετάζουν και να επανεξετάζουν τα δεδομένα, οι περισσότεροι, επιστήμονες, μηχανικοί κ.λπ, αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι καλά έγινε και δημιουργήθηκε εξαρχής - το ότι δεν πάει καλά ο κόσμος εννοείται. :)))) Γι' αυτό μιλάμε και προβληματιζόμαστε. Και πουθενά δεν είπα ότι δεν πιστεύω πως αυτά θα γίνουν κάποια μέρα. Απλά ελπίζω να μην γίνουν και θα ήθελα να το φωνάξω κιόλας, μαζί με τους άλλους πολλούς που έχουν προβληματιστεί κ έχουμε τις ίδιες απόψεις.

Πάντως, δε νομίζω πως υπάρχει σύγκριση με την μετάγγιση αίματος, αυτό έλειπε να αμφισβητώ και τα παιδικά εμβόλια, επειδή έχουν αλλάξει την ζωή μας και την μορφή της κοινωνίας. Αλλά πιστεύω ότι κάποια πράγματα, όσο και αν είναι δύσκολο να οριστούν, είναι κοινώς αποδεκτό πως είναι μάλλον επικίνδυνα. Και δεν εννοώ γενικά την δημιουργία ανδροειδών, μίλησα συγκεκριμένα για την ενδεχόμενη δημιουργία ανδροειδών με συναισθηματικές αντιδράσεις. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει κ ποντάρει μόνο στο ότι οι άνθρωποι, κατά βάθος, είμαστε γλυκούληδες, και είναι εύκολο να αναπτύσσουμε σχέσεις με αντικείμενα, πόσο μάλλον αν μας μοιάζουν. Επίσης, όταν έλεγα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ, εννοούσα στο τι είναι συνείδηση κλπ.

Πάντως είναι μεγάλο θέμα για να απαντήσω σε όλα όσα είπες, η κλωνοποίηση, ας πούμε είναι κάπως άλλο κεφάλαιο κατά την γνώμη μου.

Ωραίο το άσιμο. Πάντως, πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό οι άνθρωποι, απλά δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε όλες μας τις δυνατότητες. Πολύ καλό αυτό με τη νοηματική όντως. :ναι:
σεξ και ντραγκζ και ροκ και ρολ

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 20 Φεβ 2016, 23:51

Γυρίστηκε άλλο ένα επεισόδιο που προβλήθηκε στις 16 Δεκ. 2014 με τίτλο "White Christmas".

Είναι εξίσου καλό με όλα τα προηγούμενα και σε απολαυστικό μήκος 73 λεπτών.

Τί να πω. Νομίζω πως το "Black Mirror" είναι ο πραγματικός συνεχιστής του παλιού "Twilight Zone".
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Χρήστος Π
Μύστης
Αναρτήσεις: 136
Εγγραφή: 18 Ιαν 2016, 20:30

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Χρήστος Π » 23 Φεβ 2016, 22:54

Ενώ τη σειρά την είδα πριν τρία χρόνια περίπου, για κάποιον ηλίθιο όσο και απροσδιόριστο λόγο δεν είχα δει ως τώρα το White Christmas μέχρι που μου το θύμισε ο Φάρος. Νομίζω πως μαζί με το επεισόδιο με το ριάλιτι, είναι τα δύο αγαπημένα μου. Προσεύχομαι στον θεο της τηλεόρασης να υπάρξει 3η σαιζόν!
You can't take a picture. It's already gone...

Αβατάρι χρήστη
Φθινόπωρο
Κοινωνός
Αναρτήσεις: 44
Εγγραφή: 25 Οκτ 2016, 15:53

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Φθινόπωρο » 25 Οκτ 2016, 22:21

Χρήστος Π έγραψε: Προσεύχομαι στον θεο της τηλεόρασης να υπάρξει 3η σαιζόν!


Ω, ναι! 21 Οκτωβρίου, μόλις πριν από 4 μέρες, βγήκαν και τα 6 επεισόδια της 3ης σεζόν!
Μόλις χθες μάλιστα είδα το white christmas της προηγούμενης, το οποίο κατατάχθηκε στα τρία πιο αγαπημένα επεισόδια της αγαπημένης μου σειράς έβερ! (Μαζί με το κορυφαίο white bear και το fifteen million merits)
Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή τη σειρά! Τα έχετε πει όλα μέχρι τώρα. Μόνο να προσθέσω, πως πέρα από την κάθε ιστορία, πέρα από τους πρωταγωνιστές και τις ιστορίες τους και τους δαίμονές τους και τα λάθη τους, δεν έχω ξαναδεί σειρά να στρέφεται τόσο πολύ στο ρόλο που διαδραματίζει (ή πιο σωστά θα διαδραμάτιζε) ο καθένας από εμάς χωριστά, αλλά και ως σύνολο, αυτό που λέμε η κοινή γνώμη, το κοινό αίσθημα, και το πώς συχνά γινόμαστε απλά όχλος με αγελαία συμπεριφορά, συχνά σκληρότερη και πιο απάνθρωπη, αλλά που για έναν περίεργο λόγο γίνεται αποδεκτή.
"When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better."
Mae West

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 26 Οκτ 2016, 09:55

Φαροφύλακας έγραψε:
Ίζι έγραψε:The Waldo Moment
Το ανατριχιαστικό «White Bear» ακολουθεί το πιο αδύναμο κι αδιάφορο, για μένα, επεισόδιο της σειράς. Εδώ έχουμε ένα καρτούν μπλε αρκουδάκι της τηλεόρασης, πολύ δημοφιλές, που παίρνει συνεντεύξεις από διάφορους celebrities και πολιτικούς, γελοιοποιώντας τους. 5/10


Ίζι, έχω διαφορετική άποψη, για το συγκεκριμένο επεισόδιο. Για εμένα το θέμα έχει μια πιο βαθιά φιλοσοφική διάσταση.

Εδώ το καρτούν δεν γελοιοποιεί απλά πολιτικούς αλλά κατεβαίνει στις εκλογές και βρίσκει έρεισμα στον κόσμο. Μέσα από μια τραμπουκίστικη στάση γεμάτη βρισιές και χλευασμούς τραβάει μαζί του μια σημαντική μερίδα λαού και πατώντας στην απαξίωση των πολιτικών θεσμών...


Και πες μου πως δεν θυμίζει και Τραμπ, αυτό το αρκουδάκι. :μπρ:
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: Black Mirror (2011- )

Ανάρτησηαπό Ίζι » 27 Οκτ 2016, 15:56

@Φθινόπωρο αυτά είναι νέα! :γιούπι:
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson


Επιστροφή “Ε.Φ., Φανταστικό”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 0 επισκέπτες