Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1322
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Ίζι » 03 Μάι 2013, 13:07

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας προβάλλεται στην τηλεόραση μια πληθώρα ταινιών με βιβλική θεματολογία και κάποιες παραγωγές με θέμα τη ζωή του Χριστού, τη διδασκαλία και τα Πάθη του. Εδώ και δεκαετίες προβάλλεται ετησίως το αριστουργηματικό έπος του Franco Zeffirelli Jesus of Nazareth (Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ) (1977), η πλέον επιτυχημένη και αγαπητή ίσως απόδοση της ιστορίας του Χριστού στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για μια τηλεοπτική σειρά-φαινόμενο, διάρκειας έξι ωρών, που παραμένει σεναριακά πιστή στα τέσσερα Ευαγγέλια, και σημείωσε τέτοια επιτυχία, ώστε μέχρι σήμερα στις μνήμες πολλών ανθρώπων το πρόσωπο του Ιησού ταυτίζεται με εκείνο του πρωταγωνιστή της, του Robert Powell. Η ευγενική φυσιογνωμία (που απέχει βέβαια πολύ από αυτήν του μέσου ανθρώπου της περιοχής και της εποχής), το ταλέντο και η άρτια ερμηνεία του Powell του χάρισαν την άτυπη διάκριση του καλύτερου κινηματογραφικού/τηλεοπτικού Χριστού.

Image

O Robert Powell σήμερα
Image

Η ταινία του Zeffirelli, παρ' ότι σε πολλούς τομείς υπερτερεί ξεκάθαρα των άλλων ταινιών με θέμα τον Ιησού (μπάτζετ, απίστευτο καστ, διάρκεια που επιτρέπει την προσοχή στη λεπτομέρεια, υποβλητική μουσική από τον Maurice Jarre), και μπορεί συνεπώς να νοηθεί ως αυτόνομη βιογραφική-αγιογραφική δημιουργία, δεν μπορεί, ωστόσο, να μην ιδωθεί και ως μέρος μιας ειδικής κατηγορίας, με πρώτο εκπρόσωπο μια γαλλική παραγωγή του 1903 διάρκειας 44ων λεπτών με τίτλο La Vie et la passion de Jésus Christ των Lucien Nonguet και Ferdinand Zecca, και τελευταίο την αμφιλεγόμενη ταινία The Passion of the Christ (Τα Πάθη του Χριστού) (2004) του Mel Gibson. Ο λόγος, για τις ταινίες που αναφέρονται στη ζωή και το μαρτύριο του Χριστού, η κάθε μια απ' τις οποίες ξεχωρίζει με τον τρόπο της, έκανε τη δική της αίσθηση στην εποχή της, εντυπωσίασε, συγκίνησε, αγαπήθηκε, αποδοκιμάστηκε ή μισήθηκε με πάθος. Καμιά απ' αυτές δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιάφορη.
Η κινηματογραφική απόδοση των Παθών ξεκίνησε ουσιαστικά το 1912, με τη διάρκειας 71 λεπτών υπερπαραγωγή του βωβού From the Manger to the Cross του Sidney Olcott

Image

Επόμενη εμφάνιση του Χριστού στο αριστοτεχνικό, κλασσικό Intolerance (Μισαλλοδοξία) (1916) του D.W. Griffith. Πρόκειται για μια βουβή, σπονδυλωτή ταινία, που αφηγείται με άνισο, αλλά άκρως πρωτότυπο τρόπο τέσσερις ιστορίες - τέσσερα τραγικά παραδείγματα του μέχρι πού μπορεί να φτάσουν μεμονωμένοι άνθρωποι, σύνολα ανθρώπων ή ολόκληρες κοινωνίες κινούμενες από τη μισαλλοδοξία. Τα επεισόδια είναι η καταστροφή της Βαβυλώνας, η σφαγή των Ουγενότων, η σταύρωση του Ιησού και η άδικη καταδίκη σε θάνατο μιας γυναίκας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Image

Ακολουθεί το King of Kings (O Βασιλεύς των Βασιλέων) (1927) του Cecil B. DeMille. Ο πρωταγωνιστής H.B. Warner, καθώς και η Dorothy Cumming που υποδύθηκε την Παναγία, δεσμεύτηκαν με συμβόλαιο να μην παίξουν αντιχριστιανικό ρόλο για πέντε χρόνια, αλλά και να μην κάνουν τίποτα "αντιχριστιανικό" (μπαράκια, τζόγο, γήπεδο κ.λπ.) κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Image

Τον ίδιο τίτλο είχε και η υπερπαραγωγή του 1961 King of Kings (Ο Βασιλεύς των Βασιλέων) (1961) του Nicholas Ray. Η ταινία αυτή, αν και ενδιαφέρουσα, θεωρείται ότι έχει αρκετές ατέλειες και αφελή τρόπο παρουσίασης του χαρακτήρα του Ιησού. Παραμένει, όμως, πιστή στα Ευαγγέλια. Στην εποχή της θεωρήθηκε αξιόλογη. Σήμερα είναι ξεπερασμένη.

Image

Μια από τις ομολογουμένως ωραιότερες ταινίες όλων των εποχών, η πιο πιστή ίσως απόδοση ευαγγελικού κειμένου στον κινηματογράφο και σίγουρα μια απ' τις πιο αξιόλογες ταινίες με θέμα τον Ιησού γυρίστηκε το 1964 από τον άθεο Pier Paolo Pasolini. To Il vangelo secondo Matteo (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο) παρουσίασε έναν Χριστό δισυπόστατο, με τονισμένες εξίσου τη θεία και την ανθρώπινη φύση.

Image

To 1965 o George Stevens γύρισε το The Greatest Story Ever Told (Η μεγαλύτερη Ιστορία του Κόσμου), μια εκδοχή του βίου του Χριστού με τον Max von Sydow στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η φιγούρα του Sydow στον σταυρό εντυπωσίασε και συγκίνησε το κινηματογραφόφιλο κοινό, και δεν ξεχάστηκε παρά μόνο όταν αντικαταστάθηκε από αυτήν του Robert Powell.

Image

Η πιο ευφάνταστη, ευχάριστη και ανορθόδοξη θεατρική και κινηματογραφική απόδοση του Θείου Δράματος δεν είναι άλλη από το πολυσυζητημένο Jesus Christ Superstar (1973) του Norman Jewison, μια ροκ όπερα σε μουσική του Andrew Lloyd Webber και στίχους του Tim Rice. Ο Χριστός τραγουδάει επάνω στον σταυρό, ο Ιούδας είναι μαύρος και ιδεαλιστής, οι ακόλουθοι του Ιησού είναι παιδιά των λουλουδιών που χορεύουν συνεχώς και οι διώκτες του κυβερνητικοί και στρατηγοί - μάλλον οι ίδιοι που οδήγησαν τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Η ταινία και η θεατρική παράσταση συνδύασαν τη θρησκευτικότητα με το επαναστατικό πνεύμα των σίξτις και των σέβεντις και έγραψαν τη δική τους ιστορία.
O "Ιησούς" του Zeffirelli προβλήθηκε πρώτη φορά το 1977, και από τότε αποτελεί μια σταθερή τηλεοπτική αξία. "Ήθελα έναν Χριστό πρότυπο. Απλό, συνηθισμένο, ευαίσθητο άνθρωπο", είχε δηλώσει ο δημιουργός της. Μια δεκαετία αργότερα βγήκε στις αίθουσες το αιρετικό αριστούργημα του Martin Scorsese The Last Temptation of Christ (Ο Τελευταίος Πειρασμός) 1988. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, το έργο παρουσίαζε έναν Ιησού δίχως θεϊκή υπόσταση, έναν άνθρωπο τρομοκρατημένο από τη βεβαιότητα του θανάτου, όχι απαλλαγμένo από τις σαρκικές απολαύσεις. Η ταινία πολεμήθηκε όσο λίγες. Οι απανταχού πιστοί χριστιανοί εξαγριώθηκαν με την ταινία, η εκκλησία την αποκήρυξε, κινηματογράφοι αρνήθηκαν να την προβάλουν, ενώ σε πολλές χώρες λογοκρίθηκε ή απαγορεύτηκε. Κριτικοί την αποδοκίμασαν δίχως να την έχουν δει. Στην Ελλάδα απαγορεύτηκε η προβολή της ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση.

Image

To 2004 κυκλοφόρησε η ταινία του Mel Gibson The Passion of the Christ (Τα Πάθη του Χριστού). Πρόκειται για μια απ' τις πιο βίαιες που έχουν γυριστεί ποτέ. Έχοντας τους ηθοποιούς να μιλούν αραμαϊκά, ο Gibson αφηγείται το τελευταίο δωδεκάωρο της ζωής του Ιησού και τη σταύρωσή του. Αυτή η ιδιαίτερα τολμηρή, ρεαλιστική μεταφορά του Θείου Δράματος προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις. Για άλλους πρόκειται για μια απ' τις ειλικρινέστερες ταινίες για τον Χριστό, και για άλλους για μια απεχθή, ακόμα και βλάσφημη δημιουργία, που μοναδικό στόχο έχει να δοκιμάσει την υπομονή του κοινού και να σοκάρει. Το σίγουρο είναι ότι δεν πέρασε απαρατήρητη.

Image

Πολλές απ' τις ταινίες αυτές τις περιβάλλει η γνωστή "κατάρα", για κάποιους "οργή του Θεού" που χτυπά αυτούς που ασχολούνται με τον Χριστό στο σινεμά: θάνατοι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, μετέπειτα επαγγελματικές αποτυχίες των ηθοποιών και συντελεστών, ιστορίες κακοτυχιών στις προβολές τους, κυρίως στις πρεμιέρες κ.ο.κ. Για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής της ταινίας του Gibson, ο Jim Caviezel χτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ένα άλλο μέλος του καστ χτυπήθηκε από κεραυνό δύο φορές, μια γυναίκα πέθανε από καρδιακό επεισόδιο την ώρα που παρακολουθούσε τη σταύρωση στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, ενώ την ίδια μέρα πέθανε από λευχαιμία ο Carl Anderson, ο ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον Ιούδα στο Jesus Christ Superstar . Πολλά και διάφορα τα περιστατικά αυτού του τύπου. Να σχολιάσω πάνω σ' αυτό, ότι η "κατάρα" δεν μπορεί παρά να αυξάνει το δέος που αισθάνεται ο θεατής παρακολουθώντας το Θείο Πάθος στην οθόνη. Αρκεί, όμως, να σκεφτούμε ότι σε κάθε ταινία, ιδιαίτερα χολιγουντιανή, οι συντελεστές είναι εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες, ενώ οι θεατές εκατομμύρια. Κάποιοι απ' αυτούς είναι λογικό να στέκονται πιο άτυχοι απ' τους υπόλοιπους...
Τελευταία αλλαγή από Ίζι στις 03 Μάι 2013, 13:36, στο σύνολο 2 αλλαγές.
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Τραβιατα
Ονειρευτής
Αναρτήσεις: 380
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 23:12

Re: Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Τραβιατα » 03 Μάι 2013, 13:08

Πρεπει να ειμαι ο μοναδικος ανθρωπος που δεν εχει δει την ταινια ο Ιησους απο την Ναζαρετ του Φρανκο Τζεφιρελι.

Αβατάρι χρήστη
Αλίκη
Μύστης
Αναρτήσεις: 180
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 21:33
Επικοινωνία:

Re: Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Αλίκη » 06 Μάι 2013, 11:56

Αυτές τις μέρες σκεφτόμουν ότι η σειρά του Τζεφιρέλι μου αρέσει γενικά γιατί είναι πιο πιστή στα γεγονότα και δεν προσθέτει σάλτσες. Επίσης ο "Ιησούς" της έχει μια ηρεμία και παράλληλα μια εξουσία στη μορφή του. Όσο για την εμφάνισή του, σε κάποιες αναφορές εκείνης της εποχής κάπως έτσι περιγράφεται. Αναμφίβολα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πώς μπορεί να είναι εμφανισιακά, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και κάπως έτσι...

Από τις άλλες ταινίες σχετικά με τη ζωή του Χριστού δεν έχω παρακολουθήσει σοβαρά καμία. Από πεταχτές σκηνές ενοχλούμαι πολλές φορές από λόγια και πράγματα που έχει προσθέσει ο κάθε σκηνοθέτης.. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν έχω δει ακόμα και δεν πρόκειτα να δω την ταινία του Μελ Γκίμπσον. Έχω ακούσει ότι πρόσθεσε σάλτσες, πολλές σάλτσες που σίγουρα θα με αποθίσουν, κι από την άλλη μου φτάνει το πόσο στενοχωριέμαι όταν διαβάζω για τα πάθη του, δεν θα ήθελα να τα δω κιόλας και τόσο ψυχρά και στεγνά. Μου αρέσει που μιλάνε αραμαϊκά, αλλά θα προσπαθήσω να βρω άλλον τρόπο για να έρθω σε επαφή με αυτή τη γλώσσα!!

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1322
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Ίζι » 06 Μάι 2013, 15:44

Αλίκη θα σου πρότεινα να μην δεις την ταινία του Γκίμπσον. Είναι πολύ άγρια. Εμένα μου άρεσε, αν και τη βρήκα έως και σοκαριστική κάποιες στιγμές. Μπορώ να πω ότι με στενοχώρησε αρκετά.
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3135
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 06 Μάι 2013, 17:39

Την ταινία του Γκίμπσον πήγα να την δω στον κινηματογράφο και έφυγα στα μισά. Για εμένα ήταν ωμή βία και κόντρα ωμή βία με μόνο σκοπό να σοκαρίσει το κοινό.
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Μαργαρίτα
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 225
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 18:54
Θέση: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Μαργαρίτα » 06 Μάι 2013, 19:16

Για την ταινία του Γκίμπσον άκουσα πως και καλά έδειξε τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως ήταν , χωρίς ωραιοποιήσεις .Προσωπικά τη βρήκα αρκετά σκληρή αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε αν και πάντα Νο1 στην καρδιά μου θα είναι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ του Τζεφιρέλι .Οι γονείς μου που το είχαν δει στο σινεμά είχαν γυρίσει σπίτι με κόκκινα μάτια από το κλάμα , ειδικά η μαμά μου και μου είχαν πει πως πάρα πολλά άτομα έφυγαν από την αίθουσα και πως σχεδόν όλοι , άντρες γυναίκες , έκλαιγαν .

Αβατάρι χρήστη
Αλίκη
Μύστης
Αναρτήσεις: 180
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 21:33
Επικοινωνία:

Re: Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Αλίκη » 06 Μάι 2013, 20:33

Ίσως έδειξαν τα πράγματα όπως ήταν στο θέμα των βασανιστηρίων, γιατί όντως έχω διαβάσει κάπου ότι ήταν από τα φριχτότερα βασανιστήρια ο σταυρός. Από εκεί και πέρα όμως, κάτι για φίδια που σκοτώνει ο Χριστός και για τον Διάβολο που τον παρακολουθεί κρατώντας στην αγκαλιά του και καλά τον Αντίχριστο.. ε, νομίζω ότι το καταντάνε κάπου γελοίο! :όχισουλέω:

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3135
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 06 Μάι 2013, 22:35

Αλίκη έγραψε:Ίσως έδειξαν τα πράγματα όπως ήταν στο θέμα των βασανιστηρίων, γιατί όντως έχω διαβάσει κάπου ότι ήταν από τα φριχτότερα βασανιστήρια ο σταυρός.


δεν νομίζω πως ξέρει κανείς πώς ακριβώς μαστίγωσαν τον Χριστό... οι ταινία π.χ. δείχνει ένα μαστίγιο με τσιγγέλια που του βγάζει το κρέας.. δεν νομίζω πως δείχνει "τα πράγματα όπως ήταν". Άλλη μια εκδοχή από τις πολλές.
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Λορένα
Μύστης
Αναρτήσεις: 163
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 01:08

Re: Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Λορένα » 07 Μάι 2013, 22:34

Δεν αντεξα να δω ολοκληρη την ταινια του Μελ(ι), αλλα απο τις πρωτες σκηνες, ενιωσα την υπερβολη..

πχ απο την πρωτη στιγμη της συλληψης του, τραβαει τα πανδεινα. Αν θυμαμαι καλα, τον ειχαν δεμενο με σκοινι, τον χτυπησαν ασχημα και επεσε απο ενα υψος και προσγειωθηκε στον αερα, μπροστα σε εναν μαθητη του, και μετα τον ξανατραβηξαν πανω.

Τετοιο μενος απο τις πρωτες στιγμες, δεν μπορω να το δικαιολογησω.. Υποθετω οτι ο Μελ το παρακανε...


Απο προσφατες εκδοχες, ειχε φετος την "Βιβλο", και περσι προβαλλε μια αλλη μινι σειρα, που ξεκινουσε με τους μαθητες να ψαχνουν το γαιδουρακι για τον Ιησου. Μου αρεσαν πολυ και οι δυο. Η δε πρωτη, εκτος απο τους διαλογους, ειχε μια (επιβλητικη) φωνη, να αναφερει περαιτερω λεπτομερειες, και η δε δευτερη ειχε πολυ καλη μουσικη και ωραια σκηνοθεσια γενικα

Απο τις παλαιοτερες, μου αρεσει φυσικα του Τζεφιρελι που παντα βλεπω απο λιγο (την εχω καταταξει στα εθιμα του Πασχα), και απο πιο παλιες μου αρεσε η "ωραιοτερη ιστορια του κοσμου". Αυτην κυριως εβλεπα μικρη, αν και προσφατα που την ειδα με ξενισε λιγο η εικονα του ιησου (γιατι τον ειχα ταυτισει με τον Παουελ)

Αβατάρι χρήστη
Φαίη
Μύστης
Αναρτήσεις: 80
Εγγραφή: 02 Απρ 2013, 12:45
Θέση: Ιωάννινα

Re: Ταινίες με θέμα τη ζωή του Χριστού

Ανάρτησηαπό Φαίη » 10 Μάι 2013, 16:12

Είχα δει κι εγώ την ταινία του Γκίμπσον στο σινεμά και είχα σοκαριστεί. Πραγματικά με πόνεσε το στομάχι και όλο το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ καθώς μού ερχόταν συνέχεια στο μυαλό η σκηνή του μαστιγώματος, η οποία και μού φάνηκε ατελείωτη. Εννοείται πως όλοι μας φεύγοντας από την αίθουσα ήμασταν σαν να είχαμε φάει ξύλο :λυγμ: .
Κατά τη γνώμη μου, ήταν ρεαλιστική ταινία και αυτό που μού άρεσε ήταν που μιλούσαν αραμαικά κι όχι αγγλικά (ε μα!). Ωστόσο, νιώθω πως ο Γκίμπσον το παρατράβηξε καθώς το όλο πράγμα κατάντησε να γίνεται σπλάτερ.
Μού άρεσε πολύ ''ο τελευταίος πειρασμός'' καθώς παρουσιάζει τα γεγονότα από μια άλλη οπτική γωνία.
Θα συμφωνήσω πάντως πως ''ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ'' είναι μακράν ό,τι καλύτερο στο είδος του. Και ο Ρόμπερτ Πάουελ μοναδικός. Αν και αποκλείω να ήταν έτσι στην πραγματικότητα ο Χριστός δεν παύει ωστόσο να είναι ίδιος με τη μορφή που έχουμε πλάσει για αυτόν στο μυαλό μας μέσα από τις εικόνες.
Ο,τιδήποτε άλλο έχει γυριστεί με θέμα την ιστορία του Χριστού με έχει αφήσει αδιάφορη (αν και κάποτε θα ήθελα να δω το Jesus Christ Super Star).


Επιστροφή “Οθόνων Διάφορα”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Google [Bot] και 1 επισκέπτες