The Martian (Η Διάσωση) (2015)

Αβατάρι χρήστη
Ονειρευτής
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 296
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 21:35

The Martian (Η Διάσωση) (2015)

Ανάρτησηαπό Ονειρευτής » 27 Μάρ 2017, 11:20

Image

Τίτλος: The Martian
Ελληνικός τίτλος: Η Διάσωση
Έτος παραγωγής: 2015
Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Σενάριο: Drew Goddard (screenplay), Andy Weir (based on the novel by)
Ηθοποιοί: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig
Διάρκεια: 144'


Υπόθεση
Κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, μετά από σφοδρή καταιγίδα τα μέλη που την απαρτίζουν αναγκάζονται να φύγουν ξαφνικά από την επιφάνεια του πλανήτη. Κατά την αποχώρηση τους προς στο σκάφος διαφυγής, ο αστροναύτης Mark Watney λόγω ξαφνικού ατυχήματος χάνεται από τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα το υπόλοιπο πλήρωμα θεωρώντας τον νεκρό και με τον χρόνο να τους πιέζει, να τον εγκαταλείψει εκεί και να φύγει.
Εντούτοις όμως ο Μαρκ δεν πέθανε και όταν αργότερα ανακτά τις αισθήσεις του τραυματισμένος, διαπιστώνει πως βρίσκεται μόνος σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Έχοντας ελάχιστες προμήθειες, πρέπει να επιστρατεύσει την εφευρετικότητά του για να επιβιώσει, βρίσκοντας ταυτόχρονα κι έναν τρόπο για να ειδοποιήσει τη Γη ότι είναι ζωντανός.
Εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, η NASA και μία ομάδα διεθνών επιστημόνων δουλεύουν ακούραστα για να τον φέρουν πίσω, ενώ ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος από την στιγμή που μαθαίνουν πως παραμένει ζωντανός στον Άρη, σχεδιάζουν μία τολμηρή, αν όχι αδύνατη, επιχείρηση διάσωσης.

_
Image

Άποψη
«Πρόκειται για την απόλυτη ιστορία επιβίωσης», μας λέει ο σκηνοθέτης του «The Martian», Ρίντλεϊ Σκοτ και όχι αδικαιολόγητα. Ο Μαρκ Γουάτνι είναι παντελώς μόνος του κάτω από αδιανόητη πίεση, σε έναν αφιλόξενο πλανήτη και η ταινία μιλά για το πώς αντιδρά σε αυτήν την πίεση.
Η αίσθηση του χιούμορ που χαρακτηρίζει τον Γουάτνι και τον θωρακίζει ενάντια στην κατάθλιψη και την παραίτηση, είναι κρίσιμης σημασίας για την ιστορία, αλλά και ένας από τους βασικούς λόγους που έπεισε τον Ματ Ντέιμον να πει το ναι στον ρόλο, όταν έλαβε το σενάριο στα γυρίσματα του «Elysium».
Χαρακτηριστικές είναι καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας οι εγγραφές του στον υπολογιστή του κέντρου ερευνών της αποστολής στον Άρη όπου διαμένει, καθώς και οι σκέψεις του κάθε φορά που συνειδητοποιεί τις αντίξοες συνθήκες που προκύπτουν και θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Παρά την περίπλοκη αστρονομική ορολογία που σε κάποια σημεία της ταινίας μπερδεύει τους λιγότερο μυημένους θεατές, η ταινία έχει πραγματικά επιστημονικό ενδιαφέρον και έξυπνες ιδέες κάτι που οφείλεται στην συνεργασία που είχε η NASA με όλα τα στάδια παραγωγής της ταινίας.
Ο ναυαγός του διαστήματος, εκτός από πολυμήχανος είναι επίσης και ένας ικανότατος βοτανολόγος και πειραματίζεται με τις καλλιέργειες τροφίμων χρησιμοποιώντας οργανικό λίπασμα στο φαινομενικά άγονο έδαφος του Άρη, κάτι που θα τον βοηθήσει ώστε να επιβιώσει παραμένοντας ζωντανός.
Μία από πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας είναι ο μονόλογος του ο οποίος περιγράφει την αίσθηση που βιώνει σ’ ένα τοπίο στο οποίο κανένας πριν από αυτόν δεν έχει αντικρίσει.

Image

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Άντι Βέιρ, «Άνθρωπος στον Άρη» που εκδόθηκε το 2011. Ο Άντι Βέιρ προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, λάτρευε ανέκαθεν ότι είχε να κάνει με την ιστορία των διαστημικών αποστολών και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις εκτεταμένες γνώσεις του σε μια δική του ιστορία.
Θεωρώντας το βιβλίο ως απλώς ένα πρότζεκτ-χόμπι του, ο συγγραφέας ανέβαζε ένα-ένα τα κεφάλαια της ιστορίας στην προσωπική του ιστοσελίδα και μετά από τρία χρόνια, και έντονη πίεση από τους αναγνώστες του, ανέβασε την τελική μορφή του βιβλίου, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκδοτικών οίκων και τελικά έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, κάτι που τράβηξε την προσοχή και του Χόλιγουντ.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2014 στην Βουδαπέστη, με την NASA να συμμετέχει ως βασικός συνεργάτης, σύμβουλος και βοηθός σε όλα τα στάδια της παραγωγής, όπως προανέφερα, από την εξέλιξη του σεναρίου ως και την περίοδο του μοντάζ.

Το έξυπνο σενάριο του Ντριου Γκόνταρντ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το είδος scifi. Στα συν της ταινίας και το υπέροχο soundtrack, με αρκετές ντίσκο επιτυχίες του ’70- και όχι μόνο.
Από επιστημονικής άποψης η ταινία είναι αρκετά ακριβής και ενδιαφέρουσα με εκπληκτικά εφέ που την καταστούν μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εμπειρία προσδίδοντας της επιπλέον μια διαφορετική ματιά για το μέλλον των αστρικών ταξιδιών.

Υ.Γ. Η κυκλοφορία της ταινίας συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση της NASA για την ύπαρξη νερού στον Άρη, κάτι που όπως υποστηρίζει ο Ρίντλεϊ Σκοτ γνώριζε ήδη δύο μήνες πριν, αλλά δεν είχε χρόνο να το προσθέσει στην ταινία του.


So come up to the lab, and see what's on the slab, I see you shiver with anticipation.
But maybe the rain, is really to blame, so I'll remove the cause ... but not the symptom.

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: The Martian

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 27 Μάρ 2017, 13:06

Για εμένα η Ε.Φ. χωρίζεται σε δύο μεγάλους τομείς: στα παραμύθια, όλα αυτά που δεν γίνονται, όπως π.χ. τον Πόλεμο των Άστρων, και σε αυτήν την Ε.Φ., η οποία ακμάζει τον τελευταίο καιρό, και αφορά πράγματα "κοντινά" και στο μεγαλύτερο μέρος τους πιθανά και δυνατά —μέχρι κάποιο τουλάχιστον σημείο— και ταινίες όπως π.χ. το "Gravity", το "Europa", το "The Last Days on Mars" κτλ. Και παρότι μεγάλωσα με το πρώτο είδος, αυτό το δεύτερο είδος έχει γίνει το αγαπημένο μου.

Το "The Martian" εντάσσεται κι αυτό σε μια Ε.Φ. κοντινή και πιθανή, κι αυτό είναι που το κάνει πιο συναρπαστικό. Ειδικά σήμερα που "ψήνεται" μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και κάθε τόσο διαβάζουμε με άπληστα μάτια για το τί σχεδιάζει η NASA, ο Έλον Μασκ, το Mars One κτλ. και αναρωτιόμαστε εάν θα έρθει τάχα η στιγμή και αν θα προλάβουμε να δούμε κάτι τέτοιο, ταινίες όπως αυτήν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην πείνα μας.

Δεν θα γράψω κάτι ιδιαίτερο για την ταινία αυτήν καθαυτήν. Σε γενικές γραμμές μου άρεσε, αν και βρίσκω απίθανο το να μπορέσει το πλήρωμα να πάρει σε πορεία απόφαση και να επιστρέψει πίσω στον Άρη. Δεν νομίζω πως γίνονται έτσι απλά αυτά τα πράγματα.

Μακάρι να δούμε κι άλλες ταινίες πάνω στην θεματολογία.

(Οι πιστοί, ρίξτε και μια ματιά στην σειρά "The Expanse" :ναι: )
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."

Αβατάρι χρήστη
Θεατής
Μυθευτής
Αναρτήσεις: 647
Εγγραφή: 07 Οκτ 2016, 19:34

Re: The Martian (Η Διάσωση) (2015)

Ανάρτησηαπό Θεατής » 27 Μάρ 2017, 15:04

Νομίζω πως ο Φάρος περιέγραψε ακριβώς και τις δικές μου απόψεις σχετικά με το είδος, με μόνη διαφορά οτι εγώ δεν έχω κάποια έφεση προς το ένα ή το άλλο παρακλάδι του. Καλή ισορροπημένη και έξυπνη ταινία να είναι για να μου κανει το κλικ.

Το Martian χωρίς να πω οτι με ξετρελανε έχει μια θέση στην ψηφιακή Ταινιοθήκη μου και το είδα πολύ ευχάριστα σε αντίθεση για παράδειγμα με το Arrival...
Το να διαβάζεις μεταφρασμένη ποίηση είναι σαν να κολυμπάς με αδιάβροχο...

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: The Martian (Η Διάσωση) (2015)

Ανάρτησηαπό Ίζι » 27 Μάρ 2017, 15:14

Κι εμένα μου άρεσε και θα ήθελα να διαβάσω και το βιβλίο. Εμένα το θέμα μου με την ταινία είναι η ψυχολογία του πρωταγωνιστή

Ο άνθρωπος είναι αγελαίο ζώο και δεν αντέχει τη μοναξιά. Μετά από τέτοιο διάστημα τρομερής μοναξιάς δεν καταλαβαίνω πώς κατάφερνε να διατηρεί τόσο ακμαίο ηθικό. Νομίζω ότι στη θέση του, ακόμα κι αν είχα φουλ προμήθειες και δεν χρειαζόταν να παλέψω για την επιβίωσή μου, θα είχα αυτοκτονήσει από απελπισία.
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Ονειρευτής
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 296
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 21:35

Re: The Martian (Η Διάσωση) (2015)

Ανάρτησηαπό Ονειρευτής » 28 Μάρ 2017, 11:32

Θα επιχειρήσω με αυτή μου την παρέμβαση να δείξω πως αντιλαμβάνομαι τον όρο «Επιστημονική Φαντασία» . (Τα παραδείγματα των ταινιών που θα χρησιμοποιήσω είναι ενδεικτικά και σίγουρα υπάρχουν και άλλα ίσως πιο αντιπροσωπευτικά που μου διαφεύγουν αυτή την στιγμή).
Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη όσων ασχολούνται με το είδος, οι ταινίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, αν δεν προηγούνται, τουλάχιστον είναι μεγάλος προπομπός των τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων.

Προσωπικά είμαι της άποψης πως ταινίες σαν το Gravity και το The Martian να μην υπάγονται στις μέρες μας και τόσο στην κατηγορία ταινιών Ε.Φ. - και πιθανόν σε μερικά χρόνια να μην ανήκουν στην ίδια κατηγορία και ταινίες με εξωγήινους όπως επί παραδείγματι το Arrival που ανέφερε ο Θεατής και που παρεμπίπτοντος εμένα μου άρεσε ως ταινία επειδή προσεγγίζει το θέμα μ’ ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα τρόπο - και αυτό επειδή το «φαντασίας» που εμπεριέχει ο όρος αυτοαναιρείται, από την ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων. Ο όρος «Επιστημονικός Ρεαλισμός» ίσως να ταιριάζει καλύτερα στον διαχωρισμό των προαναφερθέντων ταινιών από ταινίες όπως το Πέμπτο Στοιχείο , την Ολική Επαναφορά, ή τα παραμύθια τύπου Star Wars. Οι επανδρωμένες αποστολές σε διάφορους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και σε μερικά χρόνια ίσως και ακόμα μακρύτερα, είναι πλέον γεγονός και η μετοίκηση σε κάποιον ή κάποιους απ’ αυτούς μετά από εκατοντάδες χρόνια να είναι αναμφισβήτητο γεγονός.

Για να γίνω αντιληπτός στο τι εννοώ θα αναφέρω ένα προσωπικό περιστατικό. Όταν ήμουν μικρότερος, τότε που η σταθερή τηλεφωνία άρχιζε σιγά σιγά να μπαίνει σε κάθε σπίτι – γιατί εκεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’60 λίγα σπίτια είχαν σταθερό, όπως λέγεται σήμερα, τηλέφωνο – και οι ασύρματες συσκευές ή η κινητή τηλεφωνία δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη, θυμάμαι πως μεγαλώνοντας και βλέποντας ταινίες επιστημονικής φαντασίας εκείνης της εποχής, μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός των πραγματοποιούμενων κλήσεων με οπτική επαφή των συνομιλητών. Για μένα τότε στις αρχές του 1980 το να βλέπεις και να σε βλέπει αυτός που καλείς ή σε καλεί, θεωρούταν επιστημονική φαντασία.
Στις εποχές μας με τα έξυπνα κινητά, το ιντερνέτ και το Skype για ένα νέο γύρω στα 16 θεωρείται απολύτως φυσιολογικό. Αυτό που για μένα τότε φάνταζε ως επιστημονική φαντασία, τώρα είναι στοιχείο της καθημερινότητας και έχουν περάσει λιγότερο από 40 χρόνια. Σε 40 χρόνια από σήμερα άραγε τι θα θεωρείται φυσιολογικό που για εμάς τώρα φαντάζει ως επιστημονική φαντασία ??? … μετοικήσεις σε άλλους πλανήτες ??? …. επαφές με εξωγήινους πολιτισμούς ???…. ρομπότ στην καθημερινότητα μας ??? (βλέπε Surrogates)....ποιoς ξέρει ???
Πάντως είναι γεγονός πως οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη έχουν ήδη προγραμματιστεί από την ΝΑΣΑ και αυτό το ξέρουμε όπως και άλλα πολλά ακόμα, επειδή στις μέρες μας η πληροφόρηση γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι πριν 40 χρόνια. Ίσως και τότε να υπήρχε στα σκαριά το Skype επί παραδείγματι, μόνο που οι άνθρωποι του 20ου αιώνα δεν είχαν την δυνατότητα να το γνωρίζουν.
Αυτό λοιπόν εννοώ με τον όρο «Επιστημονικός Ρεαλισμός» που χρησιμοποίησα παραπάνω (και που φυσικά είναι προσωπικός και πιθανόν άστοχος).

Για μένα στην κατηγορία sci -fi υπάγονται κυρίως ταινίες σαν το Interstellar, Edge of Tomorrow, Looper, ή το Source Code που πραγματεύονται θέματα που αφορούν χωροχρονικές ασυνέχειες, ή παράλληλα σύμπαντα, θέματα δηλαδή που προς το παρόν ισχύουν ως θεωρίες – όπως η θεωρία των χορδών ή θεωρίες που αναφέρονται σε αντιλήψεις άνω των τριών διαστάσεων - αλλά είναι κατά την γνώμη μου αδύνατον να επαληθευτούν πειραματικά μόνο και μόνο επειδή ο άνθρωπος δεν διαθέτει τις απαραίτητες αισθήσεις και ικανότητες για να τις επαληθεύσει.

Παρ’όλα ταύτα όμως ταινίες όπως το Metropolis, το Blade Runner, το After Earth, ή το Elysium, θεωρούνται ακόμα για μένα ταινίες Επιστημονικής φαντασίας …. μέχρι αποδείξεως του εναντίον. :)
So come up to the lab, and see what's on the slab, I see you shiver with anticipation.
But maybe the rain, is really to blame, so I'll remove the cause ... but not the symptom.

Αβατάρι χρήστη
Ζόφος
Μυθευτής
Αναρτήσεις: 698
Εγγραφή: 03 Σεπ 2014, 20:18

Re: The Martian (Η Διάσωση) (2015)

Ανάρτησηαπό Ζόφος » 29 Μάρ 2017, 19:09

Εγώ πάλι είμαι το αντίθετο από τον Φαροφύλακα, με κουράζουν ταινίες σαν το Gravity και το The Martian, που ναι μεν βασίζονται στη τεχνολογία που έχουμε τώρα, αλλά όπου σπάνια συμβαίνει κάτι δραστικό. Προτιμώ ταινίες που είναι περισσότερο ανθρώπινες ή μυθοπλασία. Έτσι, μου άρεσαν τα Πέμπτο Στοιχείο κι Ολική Επαναφορά και φυσικά το Arrival. Μέχρι και το The Astronaut Farmer βρήκα πιο ενδιαφέρον. Πρόσφατα είδα και το The Space Between Us, παρόλο που είναι κάπως πιο χαζορομαντικό και για έφηβους.

Αβατάρι χρήστη
Ξενέρωτας
Ονειρευτής
Αναρτήσεις: 355
Εγγραφή: 17 Ιούν 2013, 17:32

Re: The Martian (Η Διάσωση) (2015)

Ανάρτησηαπό Ξενέρωτας » 30 Μάρ 2017, 10:09

Μου ειχε εξιταρει το ενδιαφερον οταν ειχα ακουσει για αυτη την τανια, και ειναι ωραιο το ενδιαφερον να μεγαλωνει διαβαζοντας μια ωραια παρουσιαση οπως αυτη :)

Οσον αφορα τα ειδη της ΕΦ, εχω διαβασει στα αγγλικα τον ορο "hard scifi" και αφορα διαστρικα ταξιδια, αλλα με την απουσια τεχνολογιων οπως ταχυτητας φωτος, τηλεμεταφορας, ανθρωποειδων εξωγηινων λπ
Είμαι στην πολύ φάση δικέ μου, αλλά εσύ ξηγιέσαι στο αλλιώς και μου τη βγαίνεις με κόκκινο να πούμε! -- Γιάννης Δαλιανίδης, 1980ς


Επιστροφή “δεκαετία του 2010”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 2 επισκέπτες