Η Αμερική στις ταινίες καταστροφής

Αβατάρι χρήστη
Ξενέρωτας
Ονειρευτής
Αναρτήσεις: 355
Εγγραφή: 17 Ιούν 2013, 17:32

Η Αμερική στις ταινίες καταστροφής

Ανάρτησηαπό Ξενέρωτας » 25 Απρ 2015, 17:27

Χτες ειδα για πρωτη φορα την Ολεθρια Συγκρουση, αν και μιση. Βγηκε ιδια χρονια με την ταινια Αρμαγεδδων σχεδον ιδιας υποθεσης. Και οι δυο ταινιες του 90, οταν υπηρξε ενα συντοο κυμα ταινιων καταστροφης με θεαματικα εφε και δραση, τις οποιες αγαπουσα ιδιαιτερα. Η πιο αγαπημενη ηταν η Ημερα Ανεξαρτησιας :))))

Βλεποντας τη θυμηθηκα εναν απο τους λογους για τους οποιους πολλοι τις εθαβαν. Ο Προεδρος της Αμερικης παρουσιαζεται ως ευγενης φιγουρα, ο οποιος δεν ειναιμονο σωστος ηγετης του λαου, αλλα μπροστα σε μια παγκοσμια απειλη επιφορτιζεται και το ρολο του πλανηταρχη, παροτι δεν φαινεται συγκεκριμενα κατι τετοιο. Στο τελος, οπως ειναι φυσικο, οι αμερικανοι πρωταγωνιστες σωζουν στον κοσμο απο τον κομητη. Πραγματα τα οποια φαινονται σε οσες παρομοιες ταινιες μπορω να σκεφτω.

Οι ταινιες κατηγορουνται ως αμερικανοκεντρικές σε ενα επιπεδο, και σε ενα δευτερο ως προπαγανδιστικες, παρουσιαζοντας τους ανεγκεφαλους "φονιαδες των λαων" σαν σωτηρες του κοσμου. Τη συγκεκριμενη κριτικη την θεωρουσα κατ εξοχη δειγμα αντιαμερικανισμου που εχει παραδοση στη χωρα μας, γι' αυτο και ακυρη.

Αυτα τα καπως ανεπιθυμητα στοιχεια τα εξορθολογικευα ως εξης:
Οι ταινιες ειναι αμερικανικες και απευθυνονται πρωτιστως σε Αμερικανικο κοινο, αρα εξ ορισμου αμερικανοκεντρικες. Αδυνατον μια αμερικανικη ταινια να ειχε υποθεση πώς αντιδρά πχ. η Αλβανια σε μια επιθεση εξωγήινων :ρ
Εκτος απο τη σεναριακη σκοπιμοτητα (που μοιαζει με προπαγανδα) οτι οι Αμερικανοι σωζουν τον κοσμο, περα απο αναμενομενη και λογικη, την εβρισκα και ρεαλιστικη. Μονο μια υπερδυναμη θα μπορουσε να αντιμετωπισει μια παγκοσμια απειλη οπως παρουσιαζεται στις εν λογω ταινιες. Μονο η ΝΑΣΑ θα ειχε τις υποδομες να καταστρεψει εναν αστεροειδη. Δεν ξερω για σημερα, αλλα τη δεκαετια του 90 μαλλον ναι. :ναι:

Βεβαια τα παραπανω επιχειρηματα αναφερονται σε εκεινες τις εποχες. Δεν εχω παρακολουθησει αντιστοιχες πιο προσφατες ταινιες (Skyline, Battle Ship τις εχω βαλει στη σειρα). Καποιες ταινιες ειναι πιο παγκοσμιοποιημενες, με πολυεθνικα καστ, ενω σημερα εχουμε την Κινα ως ανερχομενη υπερδυναμη οποτε ειναι πιθανο σε μια ταινια να δουμε τη CNSA να σωζει τον κοσμο, πλαι στη ΝΑΣΑ :))))

Εσεις πως εχετει εκλαβει τον αμερικανοκεντρισμο σε αυτες τις ταινιες; Σας εχουν ενοχλησει; Εχετε εντοπισει παρεκκλισεις του παραπανω κανονα σε ταινιες που δεν εχω δει;
Είμαι στην πολύ φάση δικέ μου, αλλά εσύ ξηγιέσαι στο αλλιώς και μου τη βγαίνεις με κόκκινο να πούμε! -- Γιάννης Δαλιανίδης, 1980ς

Αβατάρι χρήστη
Φαροφύλακας
Φωτόφρακτος Δροσουλίτης
Αναρτήσεις: 3453
Εγγραφή: 31 Μάρ 2013, 09:00

Re: Η Αμερική στις ταινίες καταστροφής

Ανάρτησηαπό Φαροφύλακας » 25 Απρ 2015, 18:28

Κι εγώ το βλέπω λίγο-πολύ σαν κι εσένα.

Καταρχήν, σε όλο το κομφούζιο του πλανήτη χαίρομαι που υπερδύναμη είναι οι ΗΠΑ και όχι π.χ. το θεοκρατικό Ιράν. Όχι βέβαια πως αυτοί είναι άγιοι, κάθε άλλο...

Η αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ είναι όντως μια χώρα η οποία έχει την στρατιωτική ισχύ αλλά και την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσει μια υποτιθέμενη απειλή "από έξω". Για παράδειγμα, δεν πάει πολύς καιρός που η NASA εξάγγειλε ένα από τα επόμενα διαστημικά της σχέδια το οποίο έχει ως εξής: ένα σκάφος θα φύγει και θα πάει στην ζώνη των αστεροειδών. Εκεί θα συλλάβει έναν πολύ μικρό αστεροειδή και θα το φέρει και θα το βάλει σε τροχιά γύρω από την Σελήνη. Έπειτα μια επανδρωμένη πτήση θα επισκεφτεί τον αστεροειδή και θα συλλέξει δείγματα τα οποία θα φέρει πίσω στην Γη.

Αυτή η αποστολή θα πραγματοποιηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε μια δεκαετία, και έχει δύο σκοπούς:
  • να αποκτηθεί τεχνογνωσία στον τομέα αλλαγής πορείας ενός ουράνιου σώματος στο πλαίσιο προστασίας της Γης από ενδεχομενη σύγκρουση
  • να αποκτηθεί τεχνογνωσία για μακρινές επανδρωμένες πτήσεις

κι όλα αυτά δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά πράγματα που γίνονται κι ανήκουν σε έναν κοντινό και πραγματικό ορίζοντα.

Οπότε, με το δίκιο τους οι άνθρωποι στήνουν και σχετικές ταινίες. Επίσης, συχνά οι ταινίες εμπνέουν τους επιστήμονες και κατά κάποιον τρόπο αυτό αποτελεί μια ακόμα δικαίωση για τον συγκεκριμένο κινηματογράφο. (Άκουγα, για πράδειγμα, έναν Ιάπωνα από τους επικεφαλής που εργάζονται στο ρομπότ Asimo, το οποίο είναι κανονικότατα λειτουργικό να λέει πως μικρός έβλεπε ταινίες σαν το Astroboy, που του ερέθισαν το ενδιαφέρον και την φαντασία...)
"Ah," she said, "to come is easy and takes hours; to go is different—and may take centuries."


Επιστροφή “Γενικά για το σινεμά”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 2 επισκέπτες