They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν) (1969)

Αβατάρι χρήστη
Νικόλας Δε Κιντ
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1449
Εγγραφή: 12 Οκτ 2014, 21:29

They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν) (1969)

Ανάρτησηαπό Νικόλας Δε Κιντ » 25 Μάι 2017, 14:34

Image

Τίτλος: They Shoot Horses, Don't They?
Ελληνικός τίτλος: Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν
Έτος παραγωγής: 1969
Σκηνοθεσία: Sydney Pollack
Σενάριο: Robert E. Thompson, James Poe
Ηθοποιοί: Jane Fonda, Michael Sarrazin, Susannah York, Gig Young
Πρωτότυπη μουσική: Johnny Green
Διάρκεια: 120΄


Υπόθεση
Απελπισμένοι άνθρωποι διαγωνίζονται σε έναν εξουθενωτικό μαραθώνιο χορού. Οι κανόνες είναι απλοί. Ο χορός συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσεως όλων των ζευγαριών και την ανάδειξη του απόλυτου νικητή, ο οποίος θα κερδίσει το έπαθλο των 1.500 δολλαρίων. Όσο οι ώρες και οι μέρες περνούν τα ζευγάρια διαπιστώνουν πως ο διαγωνισμός μετατρέπεται σε αρένα με τους ίδιους ως απόλυτο θέαμα. Ο ασταμάτητος χορός οδηγεί είτε στο έπαθλο είτε στο θάνατο. Ποιά όμως είναι η διαφορά;

Image

Άποψη
Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Χόρας ΜακΚόι "They Shoot Horses, Don't They?", το οποίο είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ.
Πριν μερικές δεκαετίες στην Αμερική οι μαραθώνιοι χορού είχαν προσελκύσει αρκετούς άνεργους και φτωχούς Αμερικάνους, οι οποίο προκειμένου να εξασφαλίσουν φαγητό, στέγη και ίσως κάποια χρήματα, έπαιρναν μέρος σε αυτούς τους απάνθρωπους διαγωνισμούς με τις φρικώδεις δοκιμασίες. Όχι πολύ μακριά θα έλεγα από το σήμερα, όπου "κανιβαλίστικες" εκπομπές τύπου Survivor ή talent show έχουν κατακλείσει τις οθόνες μας.

Την όλη ιστορία την διηγείται στο αστυνομικό τμήμα ένας νεαρός σκηνοθέτης ο Ρόμπερτ Σάιβερτον, ο οποίος βρέθηκε σε ένα μαραθώνιο χορού και επιλέχθηκε τυχαία ως παρτενέρ μιας αποτυχημένης ηθοποιού, μιας και ο αρχικός της παρτενέρ κρίθηκε ακατάλληλος από την επιτροπή του διαγωνισμού.
Σύντομα θα καταλάβουν πως ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να κερδίσουν τα χρηματικό έπαθλο και ίσως κάποια φήμη.

Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση κάποιων "μεγάλων σταρ" στον χώρο που πραγματοποιείται ο μαραθώνιος. Ο αδίστακτος παρουσιαστής/διοργανωτής αναγγέλλει την άφιξη των "σταρ" ως διαφήμιση για τον διαγωνισμό του, ενώ αντίστοιχα οι "σταρ" προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ρεύμα και την απήχηση αυτών των θεαμάτων προς όφελός τους. Αλήθεια το ίδιο δεν γίνεται και σήμερα;

Ο Σίντει Πόλακ σκηνοθετεί υποδειγματικά και σταδιακά ξεγυμνώνει τους χαρακτήρες, αποκαλύπτοντας τα πάθη, τις αδυναμίες και τις φοβίες τους. Ο παρουσιαστής του διαγωνισμού προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυξήσει την σαδιστική διάθεση των θεατών ενώ παράλληλα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με διάφορους τρόπους τους διαγωνιζόμενους. Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε κάποια δοκιμασίες. Ο Πόλακ εστιάζει στις εκφράσεις των διαγωνιζόμενων με αποτέλεσμα ο θεατής να γίνεται μέρος όλου αυτού του αισχρού θεάματος.

Για παράδειγμα οι θεατές πετάνε πένες και κέρματα σε κάθε διαγωνιζόμενο ο οποίος κάνει ένα μικρό χορευτικό σόου, ενώ ουσιαστικά οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι κινούνται σαν ζωντανοί-νεκροί στην πάνω στην πίστα.
Οι χαρακτήρες είναι πολλοι και διάφοροι. και κυρίως αποφασισμένοι...

Image

Ένας μεσήλικας πονηρός ναύτης με την γυναίκα του, ένας σύζυγος με την εγκυμονούσα σύντροφό του, μια ελαφρώς ξεπεσμένη ντίβα, υπέρβαροι, ηλικιωμένοι και πάει λέγοντας... Όλοι αυτοί συνθέτουν τον πίνακα της ανθρώπινης απελπισίας αλλά και του "κτήνους" που μπορεί ο καθένας να κρύβει μέσα του.
Ως συνήθως το κοινό δεν μένει αμέτοχο. Διαλέγει το ζευγάρι του και ποντάρει σε αυτό...
Ευκατάστατοι θεατές υπόσχονται δώρα και χρήματα στους διαγωνιζόμενους για να τους δώσουν ώθηση ώστε να απολαύσουν την τελική τους κατάρρευση στον μαραθώνιο.

Η επιλογή των ηθοποιών ήταν ιδανική.
Η Τζέην Φόντα στον ρόλο της Γκλόριας, της αποτυχημένης ηθοποιού που καταλαβαίνει ότι η μοναδική της ελπίδα είναι αυτός ο διαγωνισμός, είναι φανταστική. Σέξι και κλασικά όμορφη, αλλοιώνει σταδιακά την αρχική της εικόνα μέχρι το τραγικό φινάλε.
Ο Μάικλ Σαραζίν επίσης ήταν ιδανικός για τον ρόλο του αφηγητή. Με το χαρακτηριστικό του μελαγχολικό βλέμμα αλλά και την μινιμαλιστική του ερμηνεία, δίνει την εντύπωση στον θεατή πως ούτε ο ίδιος δεν κατάλαβε πως έμπλεξε σε όλο αυτό το σαδιστικό και παράλογο παιχνίδι.
Τέλος, ο Γκιγκ Γιάνγκ στον ρόλο του παρουσιαστή δίνει μια ξεχωριστή ερμηνεία, η οποία εν τέλει θα του αποφέρει και το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου. Σαδιστής, ψιλοαπατεώνας, ενθουσιώδης αλλά και αρκετά συνειδητοποιημένος.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε προσπαθήσει να σκηνοθετήσει την μεταφορά του μυθιστορήματος του ΜακΚόι, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '50, με πρωταγωνίστρια στον ρόλο της Γκλόριας την Μέριλιν Μονρό. Δεδομένου ότι υπήρχαν όμως υποψίες που ήθελαν τον Τσάπλιν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο αρχηγός του FBI μεσολάβησε ώστε να απαγορευτεί ο επανερχομός του στις Η.Π.Α. και το εγχείρημα έμεινε απραγματοποίητο.

Εν κατακλείδι, η ταινία είναι μια συγκλονιστική δημιουργία με δυνατές ερμηνείες.
10/10 ασυζητητί!!

Τρέιλερ

Excuse me... I dislike being touched... an Eastern prejudice

Αβατάρι χρήστη
Ίζι
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1353
Εγγραφή: 01 Απρ 2013, 22:43

Re: They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν)

Ανάρτησηαπό Ίζι » 25 Μάι 2017, 17:03

Νικόλας Δε Κιντ έγραψε:Όχι πολύ μακριά θα έλεγα από το σήμερα, όπου "κανιβαλίστικες" εκπομπές τύπου Survivor ή talent show έχουν κατακλείσει τις οθόνες μας.

Προσωπικά νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο θέμα της ταινίας αυτής (και άλλων ιστοριών, όπως η Μακριά Πορεία του Κινγκ, η οποία έχει παρόμοιο θέμα) και σε λουστραρισμένες (κι ίσως στημένες) εκπομπές τύπου Survivor, όπου όλοι πληρώνονται για να "υποφέρουν" κι όλοι καραγουστάρουν στην πραγματικότητα που είναι εκεί και ασχολούνται όλοι μαζί τους. Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλη συζήτηση βέβαια.

Με έψησες με την παρουσίασή σου και θα τη βάλω στο πρόγραμμα :πάνω:

ευρώ το '69 βρε; :χαχα:
I'm not normally a praying man, but if you're up there, please save me, Superman!
-Homer Simpson

Αβατάρι χρήστη
Μεταλλαγμένη
Ταξιδευτής
Αναρτήσεις: 212
Εγγραφή: 01 Μάι 2014, 20:38

Re: They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν)

Ανάρτησηαπό Μεταλλαγμένη » 25 Μάι 2017, 17:31

Την είχα δει πριν αρκετά χρόνια και μου άρεσε πάρα πολύ. Πολύ στενάχωρη βέβαια, σε αφήνει με μια τόσο πικρή γεύση που μένει για καιρό στο στόμα σου!

Ευτυχώς, που δεν έπαιξε η Μονρό την Γκλόρια. Δεν ήταν όσο ταλαντούχα απαιτεί ένας τέτοιος ρόλος.

Είχα κάνει ακριβώς την ίδια σκέψη με σένα, Νικόλα, όταν πρωτοέμαθα για το Survivor.
@Ιζι, όπως στην ταινία έτσι και στο Survivor, βλέπεις ανθρώπους να ταλαιπωρούνται, να πεινάνε, να τραυματιζονται, οι γυναίκες να μην έχουν περίοδο κτλ (αν υποθέσουμε βέβαια ότι ολα είναι 100% αλήθεια), οι μεν για λεφτά οι δε για δημοσιότητα αλλά και για το χρηματικό έπαθλο. Και στις δύο περιπτώσεις χάνουν την αξιοπρέπειά τους ενώ το κοινό τους παρακολουθεί.
Προφανώς στην ταινία οι άνθρωποι είναι μακράν σε χειρότερη μοίρα, βουτηγμένοι στην οικονομική εξαθλίωση και με την ζωή τους να εξαρτάται κυριολεκτικά από το να τερματίσουν στον διαγωνισμό αλλά δεν παύουν να υπάρχουν κάποιες αναλογίες με το Survivor.
Sam: Dude, you killed Hitler!
Dean: Yeah...!Awesome!
(Supernatural)

Αβατάρι χρήστη
Νικόλας Δε Κιντ
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1449
Εγγραφή: 12 Οκτ 2014, 21:29

Re: They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν)

Ανάρτησηαπό Νικόλας Δε Κιντ » 25 Μάι 2017, 19:20

Ίζι εγώ το βλέπω από διαφορετική οπτική γωνία.. :))))

Σε παιχνίδια τύπου Survivor οι διαγωνιζόμενοι μπαίνουν σε μια αρένα, όμοια με αυτή της ταινίας.
Δεν έχω παρακολουθήσει το συγκεκριμένο σόου, αλλά πίστεψε με όπου πάω και όπου σταθώ είναι το 1ο θέμα συζήτησης. Μάλιστα στον εργασιακό μου χώρο, οι συνάδελφοι έχουν χωριστεί και σε στρατόπεδα. Μέχρι κατάρες ρίχνουν σε παίκτες!!! :ναι:

Όμως όλα θα ξεχαστούν όταν τελειώσει το παιχνίδι...
Όταν τελειώσει το Survivor υο φιλοθεάμον κοινό θα αναζητήσει καινούργιες αρένες και καινούργιους "μονομάχους".
Κανένας δεν θα γνοιαστεί για το αν οι μαχητές τραυματίστηκαν σωματικά και ψυχολογικά. Ούτε ακόμα αν πέθαναν...

Ακριβώς όπως στην ταινία...

Όσο για τα talent show...
Ακόμα χειρότερη κατάντια! Ο κόσμος ψηφίζει με λύσσα τον αγαπημένο του "μονομάχο" κι όταν αυτός τερματίσει πρώτος και βγάλει CD πάει άπατο, διότι το κοινό του έριξε άκυρο. Μόλις νικήσει ο μονομάχος, την ίδια ακριβώς στιγμή το κοινό ψάχνει για τον επόμενο!!
Επίσης τα μουσικά σόου έχουν στηθεί από τις εταιρίες για τους κριτές όχι για τους διαγωνιζόμενους, που είναι αναλώσιμοι...

Όπως ακριβώς και στην ταινία...
Οι μαραθώνιοι χορού στήνονταν για τους χορηγούς και τους αστέρες αλλά όχι για τους διαγωνιζόμενους...

Αυτά!
Excuse me... I dislike being touched... an Eastern prejudice

Αβατάρι χρήστη
Τσίου
Μύστης
Αναρτήσεις: 108
Εγγραφή: 19 Οκτ 2016, 14:58

Re: They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν)

Ανάρτησηαπό Τσίου » 26 Μάι 2017, 10:47

Ό,τι είπε η Μεταλλαγμένη, απ'την αρχή μέχρι το τέλος, εκτός απ'το κομμάτι με την πικρή γεύση. Πάνε χρόνια αλλά θυμάμαι ότι η ταινία με εξουθένωσε τρελά, και το βρήκα ειρωνικό διότι ο χορός μόνο ευφορία προσφέρει, ακόμη και όταν απλά καθόμαστε και παρακολουθούμε άλλους να χορεύουν. Όσο για το survivor, το ότι δεν πετάει ένας χριστιανός απ'την παραγωγή μια γουρουνοπούλα στον Σπαλ, που έχει γίνει σκελετός και κάθε φορά που τρέχει κοιτάω τα κρύσταλλα δίπλα απ'την τηλεόραση γιατί τον λυπάται η ψυχή μου, δείχνει πόσο βάρβαρα είναι τα πράγματα, όπως ακριβώς και στην ταινία :(
Βαγγέλης Γκανιάν... Αρμένης θα είναι.

Αβατάρι χρήστη
Νικόλας Δε Κιντ
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1449
Εγγραφή: 12 Οκτ 2014, 21:29

Re: They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν)

Ανάρτησηαπό Νικόλας Δε Κιντ » 26 Μάι 2017, 10:59

Ακριβώς αυτό!
Εξουθενωτική!!

Μπορούν να το κάνουν αυτό από την παραγωγή;
Και δεν τους δίνουν μωρέ ένα σαντουιτσάκι;;; :αργκ:

Όποτε πέφτει το μάτι μου σε κάνενα βιντεάκι σχετικό με το Survivor, το μόνο που βλέπω είναι κάτι ηλιοκαμένους σκελετούς, που πραγματικά τους λυπάμαι. Έχουν κι ένα βλέμμα όλοι τους...

Αν και για μένα μακράν το χειρότερο και πιο κανιβαλικό παιχνίδι ήταν αυτή μαλακία που παρουσίαζε η Μανωλίδου...
Ο απόλυτος ξεπεσμός και η κατάντια της τηλεόρασης.
Excuse me... I dislike being touched... an Eastern prejudice

Αβατάρι χρήστη
Τσίου
Μύστης
Αναρτήσεις: 108
Εγγραφή: 19 Οκτ 2016, 14:58

Re: They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν)

Ανάρτησηαπό Τσίου » 26 Μάι 2017, 11:15

Μπορούν δεν μπορούν κάποιος πρέπει να επέμβει. "Παρανομίες" έχω κάνει κι εγώ στην δουλειά για να βοηθήσω. Τι σαντουιτσάκι... Διάσημοι και μαχητές είχαν αναγκαστεί στα κρυφά να δώσουν κουβέρτες και άλλα πράγματα στους ντόπιους μπας και πάρουν ένα κομμάτι ψωμί...
:χαχα: αυτό με την Μανωλίδου ήταν εμετικό τελείως, και να φανταστείς δήλωναν συμμετοχή πριν πέσει η πείνα. Τώρα θα γινόταν χαμός.
Βαγγέλης Γκανιάν... Αρμένης θα είναι.

Αβατάρι χρήστη
Νικόλας Δε Κιντ
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1449
Εγγραφή: 12 Οκτ 2014, 21:29

Re: They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν)

Ανάρτησηαπό Νικόλας Δε Κιντ » 26 Μάι 2017, 11:22

Πως το έλεγαν ρε συ το παιχνίδι αυτό;;

Καλά σήμερα όχι απλά θα πήγαιναν αλλά θα ξεφτιλιζόντουσαν για πολύ λιγότερα χρήματα...

Νομίζω ο Γκανιάν ήταν Θανάσης! Δεν είμαι σίγουρος βέβαια!! :))))
Excuse me... I dislike being touched... an Eastern prejudice

Αβατάρι χρήστη
Τσίου
Μύστης
Αναρτήσεις: 108
Εγγραφή: 19 Οκτ 2016, 14:58

Re: They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν)

Ανάρτησηαπό Τσίου » 29 Μάι 2017, 03:13

Η στιγμή της αλήθειας. Ειδικά ένα επεισόδιο ήταν... φαρμάκι σκέτο!
Όντως! και εννοείται οι στημένες εκπομπές θα πήγαιναν σύννεφο.
Θανάση έπαιζε, Βαγγέλης είναι το άλογο που ποντάριζε (Όρμα Βαγγέλη). Ήμουν ανάμεσα σ'αυτό, στο: "Εγώ είμαι χρυσό μου, ο κελευστής ο Μήτσος", και στο: -Κότες με καπέλο -Αγορανομία, αγορανομία! :χαχαχα:
Βαγγέλης Γκανιάν... Αρμένης θα είναι.

Αβατάρι χρήστη
Νικόλας Δε Κιντ
Ταινιοδύτης
Αναρτήσεις: 1449
Εγγραφή: 12 Οκτ 2014, 21:29

Re: They Shoot Horses, Don't They? (Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν)

Ανάρτησηαπό Νικόλας Δε Κιντ » 29 Μάι 2017, 10:25

Α μπράβο! Η στιγμή της αλήθειας!!
Τι ξεπεσμός ρε συ... Τι τρασαρία... :όχισουλέω:

Έχει δίκιο για τον Γκανιάν!! :χαχα:
Excuse me... I dislike being touched... an Eastern prejudice


Επιστροφή “δεκαετία του 1960”

Ποιος είναι συνδεμένος

Χρήστες που περιηγούνται σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν εγγραμένοι χρήστες και 2 επισκέπτες